Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ett år sedan Tryckeriteaterns flyttlass gick till Fokus: ”Publiken säger att den känns som Tryckis men lite fräschare”

En ung kvinna i blå skjorta och håret i hästsvans står framför en tom läktare.
Bildtext Det första året i Kulturhuset Fokus har varit lyckat, säger Charlotta Eriksson från Västnyländska Ungdomsringen.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Även om en del saknar den hemtrevliga känslan i det gamla tryckeriet så är så väl personal som publik nöjda med flytten till Kulturhuset Fokus.

Det har gått ett drygt år sedan Tryckeriteatern flyttade in i den nya lokalen.

Det gamla tryckeriet, som varit hem åt teatern i nästan 30 år, revs i fjol och numera verkar den i Fokus som skiljer sig som natt och dag från det gamla Tryckishuset.

De som var fästa vid den lite dunkla byggnaden där man inte var rädd för att kavla upp ärmarna och ta till hemgjorda lösningar, höjde säkert på ögonbrynet första gången de såg den ljusa träfasaden och fönstren från golv till tak.

– Visst har vi fått höra av publik som varit vana vid gamla Tryckis att de saknar den lite, att den var så mysig. Men vi har också fått höra att det känns som att de kommer till Tryckis men lite fräschare och modernare, berättar Charlotta Eriksson som är verksamhetsledare för Västnyländska Ungdomsringen, VNUR.

Stor, modern byggnad i trä med stora fönster. Stenbeläggning och planterade träd utanför. Ett konstverk i flera färger intill byggnaden.
Bildtext Det nya kulturhuset ståtar i hjärtat av Karis centrum.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Överlag har året varit väldigt lyckat och en höjdpunkt säger Eriksson var då VNUR:s egen produktion Råttfällan intog scenen för första gången.

– Fastän vi hade varit här då redan i tre månader så kändes det som att vi hade nått fram till en milstolpe i verksamheten, förklarar hon.

"Ett väldigt lyckat år" sammanfattar Tryckeriteatern den första tiden på ny adress

8:39

Nostalgikerna kan också glädjas över att en bit av den gamla teaterbyggnaden bevarats. En del av den stora muralen i foajén har nämligen tagits till vara och ska hängas upp på väggen i den nya teatersalen.

Alldeles smärtfritt har året ändå inte löpt och i juni upphörde kaféverksamheten i huset.

– Vi var lite nervösa under sommaren. Pausserveringen är viktig för oss, publiken och dem som hyr in sig och ordnar evenemang. Lyckligtvis så löste det sig så att en firma sköter catering vid evenemangen, säger Eriksson.

En ung kvinna i blå skjorta och med hästsvans. I bakgrunden bord och en kafedisk.
Bildtext Pausserveringen ordnas trots att det inte finns något kafé i huset för tillfället.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Hösten på teatern inleds med musikuppträdanden av Hasses karameller och Rajaton och den 14 oktober ordnas årets största evenemang, Fokus kulturkonsert.

Den 19 september är det dags för premiär av Storyn bakom storyn där åtta av Svenska Yles redaktörer ställer sig på scen. I november står VNUR:s egen produktion, farsen Hemvärn och påssjuka, i turen.

– Jag tror att det blir en rolig kväll som man kan komma och skratta bort, beskriver Eriksson uppsättningen.

Diskussion om artikeln