Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terrormisstänkt rysk man hålls fortfarande i förvar i Vanda

Uppdaterad 14.09.2023 14:20.
Bild på två män med bar överkropp står bredvid varandra. Den ena håller i ett vapen. Bilden ses på en telefonskärm.
Bildtext Enligt Östra Nylands tingsrätts uppgifter hette Voislav Torden (höger) tidigare Jan Petrovski. Han påstår sig tidigare ha bott i Norge.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Östra Nylands tingsrätt har beslutat att fortsätta hålla Voislav Torden i förvar. Den ryska mannen misstänks ha begått krigsbrott i Ukraina, som i sin tur kräver att han utlämnas.

Tingsrätten i Östra Nyland beslöt i dag att förlänga tagandet i förvar efter att Torden själv krävde att bli frisläppt i augusti. Detaljerna i beslutet är sekretessbelagda.

Han hålls i förvar eftersom han misstänks ha deltagit i en terroristgrupps verksamhet i östra Ukraina mellan juli 2014 och augusti 2015.

Togs i förvar i juli

Torden anhölls på Helsingfors-Vanda flygplats i slutet av juli när han var på väg till Nice. I samband med gripandet beslöt Helsingfors tingsrätt att hålla honom i förvar, med hänvisning till utlänningslagen.

Ukrainska riksåklagare fick via Europol veta att Torden hålls i förvar i Finland, och kräver nu att han lämnas ut till Ukraina.

Den ryska nynazistgruppen Rusich kräver å sin sida att Torden lämnas ut till Ryssland, rapporterar Moscow Times.

Enligt tingsrättens uppgifter hette Torden tidigare Jan Igorevitch Petrovski. Torden beviljades uppehållstillstånd i Finland under sitt nya namn med anledning av sin frus studier. Hans tidigare identitet framkom i samband med att han anhölls.