Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Byggstart i slutet av året för Jakobstads nya fotbollsstadion: ”Project Liv Arena ska bli ett vardagsrum för fotbollen i Jakobstad”

Bild över hur Jeppis Stadion ska se ut när den är klar.
Bildtext Så här ska Jakobstads nya fotbollsarena se ut sommaren 2025.
Bild: BJ Häggblom

Nu hägrar byggstarten för den nya fotbollsstadion vid Västra plan i Jakobstad. Behandlingen av besvär mot arenan har försenat bygget med flera år och pandemin och kriget i Ukraina har drivit upp kostnaderna. Men nu är det strax dags för första spadtaget.

I november eller december inleds bygget av nya fotbollstadion i Jakobstad. Stadion ska heta Project Liv Arena och snart kommer man att avlägsna konstgräset på Västra plan för att ge rum åt bygget.

Egentligen skulle den nya arenan redan ha varit i bruk, men byggstarten har försenats av att tre besvär gällande bygglovet lämnats in till förvaltningsdomstolen. Det tog sjutton månader för domstolen att behandla besvären.

Vi har haft maximal otur. Besvären har försenat bygget och pandemin och kriget i Ukraina, som lett till höjda räntor, har ökat kostnaderna betydligt, säger Björn Anderssén som är styrelseordförande i Jeppis Stadion Ab.

En man med glasögon står vi en resultattavla uppe på en ställning.
Bildtext Björn Anderssén hoppas på byggstart ännu i år och att regionens näringsliv sluter upp bakom projektet.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Bygget går loss på 8 miljoner euro

I somras förkastade förvaltningsdomstolen samtliga besvär. Nu fortsätter processen med att de som är missnöjda har sökt besvärstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Björn Anderssén säger att det inte finns något verkställighetsförbud, därför kan man ändå inleda bygget. Han tror inte heller att Högsta förvaltningsdomstolen kommer att bevilja någon besvärsrätt.

Ännu för ett år sen räknade man med att arenan skulle kosta knappt sju miljoner euro. I dag står det åtta miljoner euro på prislappen. Det här betyder att det saknas pengar i kassan.

– Vi har ännu lite att jobba med när det gäller finansieringen. Men man måste sätta det i perspektiv, Karleby har klubbat igenom en idrottspark för 80 miljoner euro. Så man kan nog säga att vi ligger på helt rimliga nivåer, säger Anderssén.

Stadion kommer att följa internationell standard med en uppvärmd konstgräsplan. Den ska rymma 3 600 åskådare och ha VIP-utrymmen för 250 personer.

– Det är ingen megalomanisk arena vi är ute efter. Det blir en liten kompakt och intim stadion som passar regionens behov, säger Anderssén.

Bolaget Jeppis Stadion ägs av fotbollsföreningarna FC United, FF Jaro JS, IFK Jakobstad och JBK. Staden har gått i borgen för ett lån på 4,9 miljoner euro och har också ett intentionsavtal med med bolaget.

Stadion har också fått stöd av både staten och Bollförbundet. Trots att projektet dragit ut på tiden finns beviljade bidrag kvar, så som 400 000 euro i investeringsstöd från UEFA.

Invigning av stadion år 2025

Det tar ungefär ett år att bygga arenan så ännu nästa sommar spelas det ingen fotboll på Project Liv Arena. Men 2025 är det dags för avspark om allt går som planerat.

Nu gäller det bara att skrapa ihop de pengar som fattas. Stadion sponsras redan utav Snellman, Jakobstadsnejdens Köpmannaförening och LähiTapiola. Nu hoppas Björn Anderssén på flera bidrag från näringslivet.

Man har kommit så långt det går med talkokrafter.

– Vi har varit ett 20-tal personer inblandade och vi har satt ner 25 000 timmar på planeringen. Endast arkitekten och ingenjörerna har fått betalt för sitt arbete. Nu måste vi få med regionens näringsliv för att komma i mål, säger Anderssén.

Vad är det då som driver gänget att lägga ner så mycket tid på projektet?

– Det är passionen för fotboll och kärleken till hemstaden som driver oss rent känslomässigt. Men faktum är att Jakobstad behöver en ny arena. Centralplan kommer inte att kunna godkännas för fotboll på någon högre serienivå i framtiden, säger Björn Anderssén.

Speciellt stolt är Anderssén över samarbetet med Project Liv som också ger arenan dess namn. Det finns bara två andra arenor i Europa som hittills fått sitt namn av en icke-vinstdrivande organisation, Friends Arena i Solna och Avicii Arena, tidigare Globen, i Stockholm.

Björn Anderssén säger att Project Liv Arena ska bli ett vardagsrum för fotbollen i Jakobstadsregionen.

– Vi ser arenan som ett samhällsprojekt, lika mycket som ett fotbollsprojekt. Det är viktigt för ungdomar att röra på sig, där ska Project Liv Arena fungera som en inspiration. Den finns till för både juniorer och skolklasser, inte bara för eliten, säger Björn Anderssén.

Diskussion om artikeln