Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Konstnären Jan-Erik Andersson har låtit bygga ett sexkantigt, fantasifullt hus inspirerat av naturen: ”Det här är ett skydd mot den hemska omvärlden”

Uppdaterad 15.09.2023 13:00.

Konstnären Jan-Erik Anderssons senaste skapelse i Hirvensalo i Åbo är både färggrann och full av små detaljer och utsmyckningar. Det genomgående temat i det nybyggda huset är eld.

Åbokonstnären Jan-Erik Andersson och hans fru Marja Malin flyttade i april in i det nybyggda Granhuset. Huset ligger bredvid Anderssons tidigare skapelse Bladhuset, och liksom Bladhuset har man i utformningen av Granhuset tagit inspiration av naturen.

– Det finns skönhet i naturen, men den är också funktionell. Om man tar en form därifrån brukar den också fungera. Det fungerar också som bottenplan på ett hus, säger Andersson.

Andersson har planerat Granhuset tillsammans med arkitekt Erkki Pitkämäki, som också var med och planerade Bladhuset. Också andra konstnärer, både inhemska och utländska, har bidragit till konstverket. På utsidan av huset finns det olika skulpturer som har tagits fram av flera skulptörer.

Huset är byggt av gran i två våningar och har både sovrum, badrum, arbetsrum och kök, det vill säga allt som kan tänkas behövas i ett hem.

– Det är mycket svårare att få in allt man vill ha i ett litet hus om man vill få in alla de funktioner som man vill ha. Man måste på förhand tänka ut hur man ska dra ut lådor, var köksskåpen ska vara, hur man ska gå, så det är hårt arbete, säger Andersson.

En lökformad gul bastubyggnad.
Bildtext Så här ser Jan-Erik Anderssons bastubyggnad ut. När man kastar vatten på stenarna i bastun skapas olika ljud inuti bastun och på taket.
Bild: Arash Matin / Yle

Huset har en hexagonal form, det har alltså sex hörn och är inte fyrkantigt som många andra hus. Det här är en form som man ofta hittar i naturen, och därför är det intressant att använda sig av den, förkarar Andersson. Till exempel i bikupor finns hexagoner. Dessutom föredrar Andersson att bo i en byggnad som inte är fyrkantig.

– Det finns ett annat flyt i en organisk form, man rör sig på ett annorlunda sätt. Jag tycker inte att skarpa, 90-gradiga vinklar är mänskliga.

Genom huset löper ett eld- eller brandtema. Det är Anderssons fru Marjo Malin som har utvecklat temat utgående från det runda bordet i vardagsrummet som är som själva hjärtat i huset. Till exempel trappan i huset är inspirerad av skärselden, och det finns flammor på väggarna.

– Vad det är som brinner får man själv fundera ut, det kan vara världen eller något helt annat. Det finns flera svarta, sotiga saker här för att passa in i temat, till exempel ventilationsrören är helt svarta.

Det gula bladhuset sett från gårdssidan, högst upp skymtar tornrummet som ska föreställa en blåklocka.
Bildtext Alldeles intill Granhuset finns Bladhuset, som Andersson flyttade in i 2009.
Bild: Yle/Marie Söderman

För Jan-Erik Andersson finns det flera olika drivkrafter som gör att han vill skapa den här typen av fantasifulla och färggranna konstverk.

– Det här är ett skydd mot den hemska omvärlden. För att kunna trivas behöver vi mer fantasi, och det är någonting som driver mig. Vi vill också ge dem som kör förbi en upplevelse när de ser den här byggnaden. Det här huset är inte bara gjort för oss, utan också för omvärlden.

Konstnären Jan-Erik Andersson har flyttat in i sitt nya konstverk - Granhuset

7:41

Diskussion om artikeln