Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransk butikskedja sätter varningslappar på varor som krympt eller blivit dyrare

En vit skylt med en logo och texten "Carrefour express". Bakgrunden är mörk.
Bildtext Butikskedjan vill bekämpa den så kallade ”krympflationen”.
Bild: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

I den franska butikskedjan Carrefour märks det tydligt ut vilka produkter som har stigit i pris. Butikerna klistrar nämligen varningslappar på varor som krympt eller blivit dyrare sett till kilopris.

Företaget vill få de stora dagligvarutillverkarna att tänka om när de prissätter sina varor. Målet är att bekämpa fenomenet ”krympflation”, alltså att tillverkaren minskar på varans storlek utan att justera priset.

Hittills har 26 produkter försetts med märkningen, bland annat ett iste som säljs på flaska. Flaskans storlek har krympt från 1,5 liter till 1,25 liter – i samband med det har literpriset stigit med 40 procent.

Carrefours vd Alexandre Bompard har flera gånger meddelat att tillverkarna inte vill samarbeta med att sänka priserna trots att råvarukostnaderna har sjunkit.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire har försökt få dagligvarutillverkarna och återförsäljarna att sänka priserna. Förra månaden berättade Le Maire att varken Unilever, Nestlé eller Pepsico gått med på hans krav.

Carrefour är beredda att dra tillbaka sitt system med varningslappar om det blir en ändring i prissättningen från de stora tillverkarnas håll.

Källa: Reuters