Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Familjer splittrades och vänner vände varandra ryggen under pandemin – konflikter om coronavaccin svåra att reparera

Huvudbild för Annvi Gardbergs serie "Vaccinstrider"
Bildtext En del av dem som råkade i gräl under pandemin har fortfarande inte försonats.
Bild: Anna Stolzmann

Fem personer berättade år 2021 i serien Vaccinstrider om sina gräl med släktingar, vänner eller kollegor. En del av dem har nu grävt ner stridsyxan, medan andra har brutit eller undviker varandra.

År 2021 tvekade Lotta om hon skulle ta coronavaccin. Hon var rädd för biverkningar, och rädd att vaccinet skulle skada hennes barn.

När hon berättade det här för sin familj började hennes pappa håna henne i den gemensamma familjechatten. Han kallade henne foliehatt och delade artiklar som gjorde vaccinmotståndare till åtlöje.

Kort därefter råkade Lotta ut för något otäckt.

– Jag satt vid kaffebordet med en granne och berättade att jag tvekar att ta vaccin. Då fick grannen ett anfall. Hen sa att jag borde tas bakom bastun, ”saunan taakse” – alltså ungefär att jag borde skjutas.

I Storyn bakom storyn hör du Annvi Gardberg berätta om hur poddserien Vaccinstrider kom till.

Lotta aktade sig för att tala om vaccinering

Lotta såg inte sig själv som varken för eller mot vaccin, hon stod mitt emellan. Men eftersom hennes tvekan utlöste så negativa reaktioner bestämde hon sig snart för att hålla tyst. Slutligen valde hon att vaccinera sig.

Nu anser Lotta att dammet har lagt sig. Hösten 2023 har hon inga problem med att umgås vare sig med sin far eller med sin granne.

– Men jag aktar mig fortfarande för att tala om vissa teman, som att jag söker mig till alternativ vård för vissa krämpor. Jag vet vilken debatt det blir, så det är klokare att tiga.

Kvinna vid kaffebord, en kaffekopp har vält och kaffet rinner ut.
Bildtext Lottas granne fick ett anfall när hen hörde att Lotta tvekade att vaccinera sig.
Bild: Anna Stolzmann / Yle

Så här gjordes poddserien Vaccinstrider

År 2021 bad vi på Yle publiken berätta om de grälade med någon om coronavaccin, med vänner, släktingar eller kollegor. Vi fick in 900 svar på finska och på svenska. Bland dem som svarat valde vi ut åtta personer som berättade om sina upplevelser i serien Vaccinstrider.

I den här artikeln möter du några av dem som berättar om vad som hänt sedan 2021.

Alla vi intervjuar är anonyma, eftersom uppgifter om hälsa och vaccinering är känsliga. Vi har ändrat alla namn.

Lotta tänker att hon blev så fientligt bemött under pandemin eftersom hela vaccindebatten påverkades av polarisering i samhället.

– Jag tror att pandemin var en traumatisk tid för många vaccinmotståndare. De olika parterna i vaccinstriderna kan ännu ryka ihop i något annat sammanhang.

Mikael drogs in i en konflikt med en släkting

Mikael är intressebevakare för sin kusin, som bor på ett boende. År 2021 ansåg Mikael att kusinen behövde få coronavaccin, men en annan person i släkten kämpade emot vaccineringen av alla krafter.

– Jag tänkte att jag måste hålla huvudet kallt och undvika att gå in i debatten. Inga känslor, hälsan först, vi får reda ut relationen efter det om det går.

Mikael berättar att hans släkting såg en dold agenda och en konspiration bakom vaccineringarna. Hon skrev brev till stadsfullmäktige, till ministerier och till polisen om att staten Finland höll på att förgifta sina medborgare med vaccin.

Mikael kände själv sorg och maktlöshet. Om han försökte gå in och argumentera med fakta blev grälet bara värre.

En man går på gatan med knutna nävar. I ett fönster bakom honom tittar en argsint kvinna ut, de har grälat. Illustration för poddserien Vaccinstrider av Annvi Gardberg.
Bildtext Mikael ville se till att hans kusin skulle få coronavaccin, men en släkting kämpade emot av alla krafter.
Bild: Anna Stolzmann

Hur har det gått för er sedan dess?

– Vi håller fortfarande avstånd. Vi har kunnat träffas en kort stund och prata, men efter tio minuter har det gått snett och då har jag sagt att nu räcker det.

Hur känns det här för dig?

– Jag känner fortfarande saknad efter henne. Vi hade djupa och nära band och delade mycket när vi växte upp. Men det att hon nu är så faktaresistent gör att jag inte klarar en nära relation längre. Om vi börjar diskutera går vi ständigt på tunn is.

Dottern bröt kontakten när Harriet avböjde vaccin

Harriet, som bor i Åboland, har länge varit rädd för vacciner. Under pandemin vägrade hon ta coronavaccin.

Det här upprörde Harriets äldsta dotter, som kallade sin mamma foliehatt och konspirationstroende. De grälade om coronavaccinet tills dottern sommaren 2021 valde att helt bryta med Harriet.

– Det låg nog andra konflikter bakom, men grälet om vaccin var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Harriet.

Att dottern vägrade mötas och prata gjorde Harriet olycklig. Tidigare hade de talat med varandra varje vecka, trots att de haft diametralt olika åsikter politiskt.

– Jag är höger och hon är vänster. Vi är lika hårda och envisa och har starka åsikter båda två. Vi ger inte efter för fem penni, sade Harriet hösten 2021.

Två personer av olika åsikt.
Bildtext Harriets dotter vill varken tala med sin mamma eller mötas.
Bild: Anna Stolzmann / Yle

Två år senare har splittringen i familjen fördjupats. Den äldsta dottern har nu brutit kontakten även med sina syskon.

– Hon blockerar våra samtal, vi kan inte ens ringa henne, säger Harriet.

Harriet arbetar som närvårdare. I våras tog hon mod till sig och berättade på sin arbetsplats att hon är ovaccinerad.

– Det kom fram att en av mina kollegor också är ovaccinerad, och hon hade känt sig lika ensam och utanför som jag. Hon har blivit en av mina bästa vänner, säger Harriet.

Harriets övertygelse har blivit starkare

Harriet och den nya väninnan går nu tillsammans på träffar med likasinnade i Åbo. De hör till en vaccinkritisk grupp på Telegram. De diskuterar inte enbart vaccin utan även alternativ vård.

Harriet säger att hennes åsikter har blivit ännu starkare än tidigare. Hon är definitivt mot vacciner och undviker alla läkemedel.

– Det mest skrämmande är WHO. Om Finland går med på deras villkor så kan vi bli tvångsvaccinerade, säger Harriet.

*Redaktionell anmärkning: Det pandemiavtal som världshälsoorganisationen WHO förbereder har gett upphov till konspirationsteorier bland vaccinmotståndare. WHO har inte makt att bestämma över världens stater eller tvinga människor till vaccinering.*

Erikas 19-åriga son bråkar om coronavaccin

Pandemitiden var en mardröm för Erika i Helsingfors. Hennes exman hotade henne med misshandel om hon lät deras gemensamma tonårsson få coronavaccin. Exmannen var aggressiv, han kallade Erika sinnessjuk, idiot och lamm eftersom hon trodde på etablerade medier.

År 2021 bodde exmannen ännu i samma kvarter där Erika bor med sin nuvarande man, deras yngre barn samt tonårssonen. Erika kände ångest, hon var rädd att exmannen skulle tränga sig in i hennes hem och bruka våld mot henne eller det yngre barnet.

Han har valt att ta sin pappas parti. Han misstror samhället, myndigheterna och läkarna.

Erika, Helsingfors

Nu, två år senare, är Erikas liv betydligt lugnare. Exmannen har flyttat ut på landet och hon har ingen kontakt med honom längre. Erika har hemligt telefonnummer och han kan inte kontakta henne.

Men sonen, som nu är 19 år, har börjat bråka om corona och vacciner precis som sin far.

– Det var alltid svårt för honom när vi föräldrar var av olika åsikt. Han har valt att ta sin pappas parti. Han misstror samhället, myndigheterna och läkarna.

Sonen har också vägrat att ta både coronavaccin och andra vacciner.

Erika själv har gått vidare. Hon begriper inte varför 19-åringen fortfarande vill tala om covid och vaccinerna. Hon undviker att ge sig in i debatt med honom.

– Också min bror vägrade ta coronavaccin. Till honom har jag sagt att jag inte går med på att gräla om vacciner, vi har nog bättre samtalsämnen.

En sjuksköterska står med armarna i kors framför en äldre man i rullstol. Hon ser bestämd ut och blickar framåt. Bilden är en illustration.
Bildtext Sjukskötaren Karin vägrade ta coronavaccin år 2021.
Bild: Anna Stolzmann

Karin vägrade vaccin och bemöttes med hat

Sjukskötaren Karin sade år 2021 upp sig från ett tidigare jobb. Hon tog arbete inom hemvården, för att ingen där frågade om hon var vaccinerad. Hon bor i Tammerfors.

Karin berättade att hon vägrat vaccin i en skötargrupp på Facebook. Då fick hon hatmeddelanden och -kommentarer.

– Jag blev totalt lynchad. Efter det slutade jag berätta att jag är ovaccinerad.

År 2021 var Karin på väg på semesterresa med en av sina närmaste vänner. Vännen backade ur för att Karin inte var vaccinerad.

– Hon sade att jag är helt oansvarig som jobbar inom hemvården, att jag kan döda gamla människor. Vi försonades efteråt, men en annan vän sade rakt ut att hon inte vill ha med mig att göra för att jag är ovaccinerad. Hon sade ”ha det så bra bara resten av livet”.

Styrkan i hatet får mig att inse vilket mörker vi människor har inom oss.

Karin, ovaccinerad sjukskötare

Nu två år senare vet Karins kollegor inom hemvården att hon inte är vaccinerad. På arbetsplatsen finns det flera som motsätter sig vacciner ännu kraftigare än hon själv. Samtalsämnet är ofarligt nu, det väcker inga starka känslor längre. Men under pandemin upplevde Karin att människor delades in i kaster. De som vägrade vaccin blev utstötta och bemöttes med hat och rädsla.

– Styrkan i det hatet får mig att inse vilket mörker vi människor har inom oss. Det är grogrund för sådant som i tiden fick inbördeskriget att bryta ut. Vi bär med oss hatet från generation till generation, vi hittar bara på nya orsaker att hata.

Den vän som bröt med Karin bad senare om förlåtelse. Hon tog kontakt gång på gång tills Karin gav med sig.

– När hon hade bett om ursäkt 150 gånger tänkte jag att så märkvärdig är jag inte att jag behöver stå emot. Nu umgås vi igen, men jag känner fortfarande något slags spricka i förtroendet. Det är inte riktigt som förr.

Konspirationsteorierna lever vidare

Pandemitiden stärkte och förenade olika aktörer som spred desinformation i Finland. De hittade en gemensam fiende i coronavaccinet och i restriktionerna. Det konstaterar Janne ”Rysky” Riiheläinen som är expert på säkerhetspolitik och desinformation.

Nu, två år senare, är den forna enheten ett minne blott. Många av de aktivister som motsatte sig coronarestriktioner organiserade sig politiskt i kommunalvalet och i riksdagsvalet, men den politiska framgången uteblev. Nu råder splittring, många av de forna aktivisterna har råkat i gräl med varandra.

En liknande utveckling med försök till politisk verksamhet och inbördes splittring har skett i Sverige. Hannah Pollack Sarnecki, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, följer nätverk där tron på konspirationsteorier är en gemensam faktor.

Hon säger att de parallella kriser som pågår – Rysslands invasion av Ukraina, spänningar i relation till svenskt Natomedlemskap och stigande inflation – har varit gynnsamma för dessa nätverk. Kriserna används för att försöka värva anhängare ur nya grupper till det hon kallar antidemokratiska extremistmiljöer.

– Våldsretoriken i de här miljöerna är mycket utbredd och vi har många exempel på mer eller mindre explicita hot riktade mot politiker, journalister, forskare och myndighetspersoner. Det förekommer ofta uttalanden i de här miljöerna om att företrädare för det etablerade samhället är landsförrädare som bör straffas eller till och med avrättas.

Pollack Sarnecki har år 2023 gett ut rapporten Rutten demokrati.

Från vaccinmotståndare till Rysslandsvänlig

Bland aktivisterna som motsatte sig coronarestriktioner i Finland fanns det flera som var Rysslandsvänliga. De lockade många vaccinmotståndare att motsätta sig Nato, och senare att tro på rysk propaganda om anfallskriget mot Ukraina, säger Riiheläinen.

Det här har även Mikael noterat. Hans släkting tror fortsättningsvis på konspirationsteorier, och fastän han själv blockerar henne på sociala medier hör han folk i sin omgivning häpna över vad hon skrivit.

– Hon kan skriva att Putin räddar oss från hemliga kemiska fabriker i Ukraina, och att de ukrainska flyktingarna är spioner.

I Storyn bakom storyn hör du Annvi Gardberg berätta om hur poddserien Vaccinstrider kom till.

Vaccinstrider

Spela upp

Diskussion om artikeln