Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Alla elever i Nagu och Korpo ska ha kunskaper i skärgårdsliv: ”Jag tycker att det är jätteviktigt att lära ut det här”

Uppdaterad 26.09.2023 10:29.
Elever i Nagu lär sig allmogesegling inom ämnet skärgårdskunskap - Spela upp på Arenan

I fem års tid har elever i Nagu och Korpo fått lära sig om skärgården i ämnet skärgårdskunskap. Förutom praktiska färdigheter, diskuteras även vilka färdigheter som behövs för att verka i skärgården i framtiden.

Läraren Peter Rönnberg vid Kyrkbackens skola i Nagu berättar att skärgårdskunskap räknas som ett valbart ämne i läroplanen, men i Nagu och Korpo är det en obligatorisk kurs.

– Man får göra praktiska saker som man kanske inte vanligtvis gör i skolan. Bland annat får man lära sig att köra båt och det är inte alls en självklarhet att alla elever har en båt därhemma att köra eller ro med, säger Rönnberg.

Även om många elever redan kan mycket om skärgården, så finns det i alla klasser elever som inte har någon erfarenhet av att åka båt, navigera eller fiska sedan tidigare.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att lära ut det här, så att alla får ta del av det. Det är roligt att både få ge kunskap och att som lärare få göra lite annorlunda saker, säger Rönnberg.

En ljushårig man som står på en brygga.
Bildtext Läraren Peter Rönnberg tycker det är roligt att ibland få undervisa på annorlunda sätt.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Våra båtar kan också användas på andra sätt”

Kyrkbackens skola har också tre egna båtar som används inom undervisningen överlag, men speciellt inom skärgårdskunskap. Rönnberg ser många möjligheter att kombinera skärgårdskunskap och båtliv med andra ämnen i läroplanen.

– Navigation handlar mycket om matematik, medan företagande och turism hänger mycket ihop med samhällslära. Även historia får man in på många sätt i undervisningen. Våra båtar kan också användas på andra sätt, man kan åka ut till en ö och skriva en dikt, man kan läsa, måla och göra massvis med grejer med båten istället för att sitta i klassrummet, säger Rönnberg.

En äldre kvinna och två unga pojkar som styr en allmogesegelbåt.
Bildtext Inom skärgårdskunskap får alla elever lära sig att segla och köra båt. Eija Gyllenberg berättar för Felix Viggedahl och Felix Karlsson vad de ska tänka på då de styr allmogebåten Anni.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Mycket är bekant, men en del är nytt också”

Emilia Andersson och Artimus Palmroos går båda i årskurs 9 i Kyrkbackens skola. De tycker att det är bra att få lära sig skärgårdskunskap.

– Det är ett bra ämne och man lär sig sådant som är bra att kunna. Mycket är bekant, men en del är nytt också. Vi har bland annat besökt olika bondgårdar i skärgården, det var nytt för mig, säger Palmroos.

– Det är bra och roligt. Man lär sig att köra båt och leva i skärgården, säger Andersson.

Både Andersson och Palmroos har testat att segla allmogebåt också tidigare.

– Det var roligt att segla, lite långsamt går det, men det är nog bra, säger Palmroos.

Fyra ungdomar åker allmogebåt och tittar på ett sjökort.
Bildtext I skärgårdskunskap får eleverna också lära sig att navigera. Artimus Palmroos och Alfons Dahlén ser på sjökortet var båten är. I fören sitter eleverna Emilia och Nea Andersson.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Jag tycker om kultur som ger något mer än att bara se på någonting”

När det gäller allmogeseglingen sköts undervisningen i Nagu av frivilliga från Mattnäs byalag som även sköter om allmogebåten Anni. Men allmogeseglingar har gjorts långt innan ämnet skärgårdskunskap kom in i skolschemat, berättar Eija Gyllenberg från Mattnäs byalag.

– Jag hade först min egen båt och seglade med den. Den här båten byggdes i samband med ett projekt för ungefär tio års sedan. Då funderade vi på att det här är ett gammalt kulturarv och jag själv tycker om kultur som lever och som ger något mer åt barnen än att bara se på någonting, säger Gyllenberg.

Två äldre kvinnor sin sitter i en gammal allmogebåt.
Bildtext Siv Asplund och Eija Gyllenberg från Mattnäs byalag tycker att det är viktigt att kunskapen om allmogebåtar inte glöms bort. Därför ordnar byalaget allmogeseglingar för olika grupper.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Det är skojigt att se hur ungdomarna tar ansvar”

På allmogeseglingarna får alla elever pröva på hur det är att styra en gammal segelbåt utan köl och motor. Dessutom får de dra upp segel, skota och navigera.

– Det har varit jätteroligt och givande. Det är skojigt att se hur ungdomarna tar ansvar och att alla får styra båten. En del av eleverna är först lite försiktiga och tycker att de inte kan, men sen när de får öva i lugn och ro så märker det att inte är det så svårt och att det är roligt, säger Gyllenberg.

Allmogeseglingar ordnas fortfarande för olika grupper och ibland deltar flera generationer i seglingarna. Förutom att lära sig segla kan allmogebåtarna också lära oss mycket om historien, konstaterar Gyllenberg.

– Det här är Nagubornas rötter. Ungdomarna har kanske hört äldre släktingar berätta om de här segelbåtarna och skötbåtarna och då får de också en känsla av hur det är att styra en sådan här segelbåt, säger Gyllenberg.

Två unga pojkar som ror en gammal stor träsegelbåt.
Bildtext På en allmogebåt finns ingen motor, då seglen revas åker årorna fram. Alfons Dahlén och Artimus Palmroos ror Anni till bryggan.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Elever i Åbo lär sig skärgårdskunskap

10:47

Diskussion om artikeln