Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu sprutar det äntligen vatten på Salutorget i Åbo – ny fontän testas efter flera förseningar

På onsdagskvällen inleddes testerna av den nya fontänen på Salutorget i Åbo. Fontänen kommer att tas i bruk officiellt ännu hösten.

Den nya fontänen på Åbo Salutorg har äntligen slagits på. Janne Laine, som är projektchef för Salutorgsbygget, säger att det handlar om tester av fontänen, som kommer att pågå i några dagar.

– Testanvändningen inleddes på onsdagskvällen, och testerna har fortsatt under torsdagen. Nu testar vi bland annat hur mycket vatten som behövs och hur vattnet rinner tillbaka i systemet.

Laine kan ännu inte säga exakt hur länge testkörningen kommer att pågå. Laine är nöjd över att man äntligen har kunnat starta upp fontänen.

– Det kommer vatten som det ska, och det verkar dessutom komma ljus. Vattnet verkar också komma därifrån det ska, och det rinner bort där det ska.

Turun kauppatorilla pulppuava vesiaihe.
Bildtext Fontänen ska tas i bruk officiellt under hösten.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Fontänen har inte undgått skador. Enligt Laine har en av fontänlamporna skadats, trots att de i princip ska tåla ”vad som helst”. Det kan vara vandalism som har orsakat skadorna.

Enligt Laine kommer fontänen att tas i bruk officiellt ännu under hösten. På vintern kommer den oavsett att vara avstängd.

– Under våren kommer vi att använda den under en längre tid, men det ser ut som att vi kommer att hinna njuta av den redan i höst.

Den officiella invigningen av Åbo Salutorg hölls samma veckoslut som Åbodagen firades förra året.

Den här artikeln baserar sig på artikeln ”Turun kauppatorilla solisee viimeinkin – kauan odotettu suihkulähde käynnistettiin” skriven av Eino Kossila. Översättningen är gjord av Maj Lundström.

Diskussion om artikeln