Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Haavisto om duellen med Stubb: ”Det är inte en nackdel att vi är eniga om vissa saker”

Pekka Haavisto den 16 augusti 2023 under evenemanget Talk Helsinki.
Bildtext Pekka Haavisto är i full gång med att samla in anhängarkort för sin presidentvalskampanj.
Bild: Lehtikuva

Pekka Haavisto säger att många svenskspråkiga väljare har kontaktat honom efter att SFP beslöt att inte ställa upp en egen kandidat i presidentvalet.

Pekka Haavisto är fortfarande klar förhandsfavorit i presidentvalet och i en potentiell andra omgång får Haavisto en hård match mot Alexander Stubb, visar Yles färska presidentvalsmätning.

Det visar sig att en liberal kandidat av Stubbs kaliber är Haavistos tuffaste motstånd. Utmaningen blir alltså att plocka hem borgerliga röster.

Haavisto har försökt tvätta bort sin stämpel som ”rödgrön”. Han tror att många borgerliga väljare kommer att stödja honom.

Alexander Stubb verkar bli ett tufft motstånd eftersom han också är en liberal kandidat. Hur kommenterar du det?

– Det är inte en nackdel att vi är eniga om vissa saker, som till exempel Finlands Nato- och EU-medlemskap. Jag tror att det gäller landets enighet att så många kandidater som möjligt är positiva till de här sakerna.

SFP:s beslut om att inte ställa upp en egen presidentkandidat skapar ett visst vakuum bland svenskspråkiga väljare, som väntas ställa sig bakom Haavisto och Stubb i lika stor utsträckning.

Bedömer du att du har ett starkt stöd bland svenskspråkiga?

– Många svenskspråkiga har nu tagit kontakt och säger att de måste hitta en annan kampanj eftersom SFP inte ska ha presidentkampanj. Och förstås, vi tar emot allt stöd som kommer också från den här riktningen. Jag tror att tvåspråkigheten är en mycket viktig sak här i Finland.

Haavisto säger att han kommer att lyfta fram Rysslands framtid och Finlands säkerhetsläge som grannland. Han anser också att beroendet av Kina och landets makt som producent av till exempel läkemedel, är någonting som många finländare är bekymrade över.