Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nasa ska börja leta efter ufon på riktigt

Rymden. Mörk bakggrund med en massa små stjärnor i olika färger, och en stor komet som ser ut som ett grönt klot åker förbi och lämnar en svag ljussvans efter sig.
Bildtext I officiella sammanhang kallar Nasa ufon för uap, vilket på svenska översätts till oidentifierade anomala fenomen.
Bild: NASA / Altamira Jose Hernandes

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har officiellt meddelat att de deltar i jakten på ufon. Vem som kommer leda den förblir ändå hemligt.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har inrättat ett nytt program som ska hålla koll på mystiska flygande objekt i atmosfären. Rymdstyrelsen ville ändå inte namnge direktören för detta projekt, i och med att de upplever att ämnet fortfarande är väldigt stigmatiserat och väcker starka reaktioner.

Beslutet har gjorts på basis av en faktabaserad rapport om vad Nasa kallar unidentified anomalous phenomena (på svenska ungefär: oidentifierade anomala fenomen) eller uap.

I rapporten drog ett oberoende team bestående av 16 forskare slutsatsen att sökandet efter uap:er kräver en rigorös, evidensbaserad metod.

Tack vara Nasas satellitkapacitet och andra tekniska tillgångar har de goda förutsättningar att spela en stor roll i ufoletandet. Trots det betonar de ändå i rapporten att alla fynd av utomjordiskt ursprung måste vara den sista utvägen. De menar att sådana bevis blir aktuella då alla andra möjligheter är uteslutna.

Varför då, kanske du frågar dig?

– Vi vill flytta diskussionen om uap [ufon] från sensationalism till vetenskap, säger Nasas högsta tjänsteman Bill Nelson.

Många skrattar

Nasa framhäver vikten av att militära och civila piloter fortsätter att rapportera om märkliga iakttagelser.

De uppmärksammar också att årtionden av filmer och science fiction-böcker om utomjordingar har lett till att allmänheten skrattar åt personer som tror sig ha sett ufon.

Det är orsaken till att rymdstyrelsen inte avslöjar identiteten på tjänstemannen som kommer att leda uap-projektet.

– Vi måste se till att den vetenskapliga processen och metoderna är fria, säger Daniel Evans, som arbetade med den årslånga Nasarapporten som ledde fram till tillkännagivandet.

– Vissa av hoten och trakasserierna har varit helt överdrivna, säger Evans.

Källa: AFP