Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad håller fast vid avtalet med Inre hamnens terass

vaasan sisäsataman terassi
Bildtext Inre hamnens terass finns i anslutning till Kuntsis museum för modern konst nere vid Stadsfjärden.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Kultur- och idrottsnämnden i Vasa vill att förvaltningsdomstolen förkastar det besvär som lämnats in gällande det nya avtalet mellan staden och Inre hamnens terass.

Staden godkände ett nytt avtal med företaget Sisäsataman terassi i våras om att producera kafé och terasstjänster i Kuntsis museum för modern konst.

Personen som lämnat in besvär vill att förvaltningsdomstolen gör en bedömning om nämnden haft rätt att fatta beslut om ett avtal med restaurangen ifråga. Hen vill också att det utreds om ärendets beredning och beslutsfattandet uppfyller kraven för god förvaltningssed.

På sitt möte på torsdag beslöt nämnden svara förvaltningsdomstolen att besvären ska förkastas som ogrundade.

”Har ni inget annat att fråga om?”

Ordförande Ida Jousmäki (SDP) verkar rätt trött på att medierna frågar om saken.

– Har ni aldrig något annat att fråga om? Medierna får också gärna vara intresserade av annat som gäller kultur- och idrott.

Men hon konstaterar ändå:

– Det viktigaste i det här nya avtalet är att företaget ska driva kaféet i Kuntsi. Så vi hoppas att det kommer igång nu.

Gällande det gamla hyresavtalet mellan företaget och staden från 2018 såg sig Vasa stads museer tvungna att flera gånger anmärka på att villkoren måste följas. Dessutom störde företagets terrassverksamhet museets verksamhet; det var olägenheter med lukt och buller och terrassverksamheten utgjorde en säkerhetsrisk för museets verksamhet.

Ett ersättande avtal förhandlades fram år 2020, med syftet att minimera störningarna inne i Kuntsi.

I fjol var det också strul med att företaget inte hade betalat sin hyra till staden inom utsatt tid.

I våras ville så Vasa stads museer hellre ge företaget med Tommi Mäki i spetsen en ny chans till ett fungerande samarbete med Kuntsi istället för att säga upp avtalet.