Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina har intensifierat sina attacker mot Krim

Nationalistisk väggmålning på Krim.
Bildtext Patriotisk väggmålning på Jalta, Krim vid Svarta havet den 24 juli 2023 .
Bild: EPA

Ukraina har under de senaste veckorna ökat sina robot- och drönarattacker mot Krim. Ukraina satsar på både strategiska och symboliska tillslag mot ryska styrkor som annekterade halvön 2014.

Ukrainas motoffensiv i söder och öster har bromsats av minfält och ryska försvarslinjer, och samtidigt har krigsaktiviteten i Svartahavsregionen trappats upp.

Ryssland har infört en blockad av Ukrainas sjöburna export. Ryska drönare har regelbundet attackerat ukrainsk hamninfrastruktur längs floden Donau som används som en viktig alternativ exportväg för de viktiga spannmålstransporterna.

Ukraina attackerade ryskt luftvärn och militärbas på Krim

Tidigt på onsdag morgon inledde Ukraina en omfattande attack mot den ryska flottbasen i hamnstaden Sevastopol på Krim. Ett fartyg och en ubåt fick skador. Också 24 människor skadades, uppger ryska myndigheter.

Det här var den mest ambitiösa ukrainska attacken mot hamnen sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina i februari 2022.

Följande dag meddelade Ukraina att man förstört ett sofistikerat ryskt luftförsvarssystem på Krim. Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU och flottan meddelade att de gemensamt hade utfört en operation mot en rysk anläggning nära staden Jevpatorija med hjälp av kryssningsrobotar och drönare.

Videofilmer på sociala medier visade brand och rök nära Jevpatorija i den västra delen av Krim. Ryssland har inte kommenterat påståendet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har hyllat ”Ukrainas förstörelse av ryskt luftvärnssystem” på den annekterade Krimhalvön. Han hänvisade till Rysslands Triumf-luftvärnssystem.

– Jag tackar er för dagens triumf. Inkräktarnas luftvärnssystemet förstördes. Mycket betydelsefullt, bra jobbat!

Det ryska försvarsministeriet har å sin sida hävdat att ryskt luftvärn på torsdagen sköt ner elva ukrainska drönare över Krim, och att Ryssland motverkade en annan attack mot ett patrullfartyg och att fem ukrainska undervattensdrönare förstördes i Svarta havet.

Karta över Krim och Kertjsundet.
Bild: Yle

Krim ska isoleras

Ukraina har länge insisterat på att alla territorier som ockuperats av Ryssland – inklusive Krim – ska återtas.

Ukrainas ökade fokus på Krimhalvön har mötts av viss skepsis från dess allierade eftersom Ukrainas motoffensiv vid frontlinjen kräver starka insatser. Ukraina hävdar ändå att dess utökade attacker mot ryska flottbaser och fartyg på Krim är en integrerad del av strategin för den ukrainska motoffensiven.

Avsikten sägs vara att isolera halvön och göra det svårare för Ryssland att upprätthålla sina militära operationer på det ukrainska fastlandet.

Den ukrainska presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak säger att Ukraina riktar sig in på att förstöra det ryska luftförsvarssystemet för att lättare kunna attackera ryska fästen och infrastruktur. Ukraina attackerar också logistik i syfte att stoppa Rysslands transportleder.

Både strategiskt och symboliskt värde för Putin

Attackerna mot Krim har också ett stort symboliskt värde och är avsedda att skada Rysslands president Vladimir Putins prestige.

Putin har redan länge gjort det klart att han har för avsikt att ”återförena” Ryssland och Ukraina – ett område som han ser som ett enda land. Kertjbron är ett uttryck för det här målet.

Bron är den längsta i Europa och den byggdes på president Putins order. Dagen då bron öppnades 2018 ledde Putin en konvoj över bron i en triumferande uppvisning av rysk patriotism.

Ukraina har riktat in sig på Kertjbron

Ukraina har två gånger framgångsrikt riktat in sig på Kertjbron sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i februari 2022.

Den 8 oktober förra året attackerades bron när en stor bränsletank exploderade och skadade en stor del av vägen.

Svart rök väller upp på Kertjbron.
Bildtext Svart rök väller upp på Kertjbron som förbinder Krim med Ryssland, efter att en lastbil exploderade lördagen den 8 oktober 2022
Bild: Ukrainan turvallisuuspalvelu / AOP

Den andra attacken skedde i juli. Ukraina uppges då ha använt en speciell sjödrönare som inriktade sig på att skada bron. Chefen för den ukrainska säkerhetstjänsten, Vasyl Maliuk säger till CNN att den här typens havsdrönare är en unik ukrainsk uppfinning som också användes på ett framgångsrikt sätt vid attacken mot ett ryskt krigsfartyg i Svarta havet.

Brittisk rapport om skador på ryska fartyg

I sin dagliga offentliga underrättelseinformation om kriget i Ukraina citerar Storbritanniens försvarsministerium på X (tidigare Twitter) ukrainska uttalanden om betydande skador på den ryska Svartahavsflottan i Sevastopol.

Med hänvisning till satellitbilder skriver ministeriet att skadorna på ryska fartyg torde vara omfattande trots att det ryska försvarsministeriet tonat ner händelsen. Enligt ministeriet finns det tecken som visar att landningsfartyget Minsk nästan säkert har förstörts funktionellt medan ubåten Rostov sannolikt har fått ”katastrofala skador”.