Höstförkylningarna slår till på jobbet – läkare berättar hur läget ser ut
Höstförkylningarna märks av på jobbet efter sommarens semestrar, men influensasäsongen dröjer ett tag till. Influensavaccin finns att få i oktober.
Säsongsförkylningar hör till våra växlande årstider. De drabbar anställda på alla slags arbetsplatser.
Enligt företagshälsovården har höstens förkylningssäsong börjat lugnt. Det är främst hosta och snuva som spritts i korridorerna.
– En infektion i de övre luftvägarna har spridits på många arbetsplatser i höst, säger chefsläkare Sirkku Martti på Mehiläinens företagshälsovård.
Det är i stort sett oundvikligt att sjukdomar sprids när människor samlas inomhus efter sommaren, men det är bra att komma ihåg vad vi lärde oss under pandemin. Martti framhäver hur viktig kunskapen fortfarande är nu under förkylningssäsongen.
– Under coronapandemin märkte vi hur effektivt det var att tvätta händerna och undvika att nysa öppet bland folk.
Läkare: Skicka inte anställda till sjukhuset i onödan
Färre sjukanmäler sig från jobbet jämfört med förra hösten, visar Mehiläinens egen statistik. Både Pihlajalinna och Terveystalo har märkt av samma trend.
Det beror delvis på att sjukanmälningar för lätta förkylningar inte alltid når fram till hälsovårdens register, eftersom de ofta stannar mellan anställd och chef.
Läkare inom företagshälsovården förespråkar system med egen anmälan när en anställd blir sjuk. Då kan man hålla sig hemma från jobbet i upp till fem dagar med chefens lov.
– Det signalerar att man litar på sina anställda, som i sin tur vågar tala med sin chef. Det är onödigt att belasta hälsovården med vanliga förkylningar, säger chefsläkare inom företagshälsovården Ilse Rauhaniemi på Terveystalo.
– Vi sparar resurser till dem som behöver vård eller undersökning för allvarligare symptom, säger chefsläkare Henni Hyytiä-Ilmonen på Pihlajalinnas företagshälsovård.
Viktigt att stanna hemma – och vaccinera sig
Coronaviruset finns fortfarande där ute, men märks inte av särskilt mycket. Influensasäsongen brukar börja mot slutet av hösten och vaccineringen inleds i oktober eller november.
– Det är väldigt viktigt att alla vaccinerar sig. Det skyddar mot följdsjukdomar, men skyddar också folk i särskilda riskgrupper, säger Rauhaniemi.
Det är viktigt att stanna hemma så fort man märker symptom, på så sätt undviker man att smittan sprids på jobbet.
De som känner av förkylningssymptom blir oftare uppmanade att stanna hemma jämfört med innan coronapandemin, uppger många företagshälsoläkare. Det gäller också att kurera sig så bra som möjligt.
När det gäller höstförkylningar ska man skynda långsamt.
– Det är som i det gamla talesättet: Förkylningar går över på två veckor utan vård men med bra vård går de över på 14 dygn, säger Hyytiä-Ilmonen.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Nuhakierre kurittaa työpaikkoja – työterveyslääkärit kertovat, millainen tilanne syysflunssakaudessa nyt on skriven av Oona Seppänen. Översättning och bearbetning gjordes av Mikael Stenlund.