Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryskregistrerade personbilar har sex månader på sig att lämna Finland – inkörsförbud inleds vid midnatt

Uppdaterad 15.09.2023 15:59.
Autoja Vaalimaan rajanylityspaikalla.
Bildtext Gränsövergångsställlet i Vaalimaa är det livligast trafikerade vid östgränsen. Inträde kommer att förbjudas för ryskregistrerade bilar, med några undantag.
Bild: Antro Valo / Yle

De baltiska länderna fattade liknande beslut tidigare i veckan. I Finland träder inkörsförbudet i kraft vid midnatt, med vissa undantag.

Finland kommer att förbjuda ryskregistrerade personbilar att komma in i landet, meddelade utrikesminister Elina Valtonen (Saml) vid ett presstillfälle på fredagen. Estland, Lettland och Litauen fattade liknande beslut i veckan.

I Finland träder inkörsförbudet i kraft vid midnatt mellan fredag och lördag 16 september.

Förbudet rör inte EU-medborgare eller deras familjemedlemmar som är permanent bosatta i Ryssland. Det gäller inte heller diplomater eller personer med liknande uppgifter, inte heller om inresan sker på grund av humanitära skäl.

Ryskregistrerade bilar som inte omfattas av undantagen ska föras ut ur Finland inom sex månader, alltså innan den 16 mars 2024. Bilarna lär ändå inte beslagtas efteråt.

– Att beslagta fordon är bara möjligt i brottsmål, om rätten bedömer att fordonet i fråga tillfaller staten, sa Tullens bevakningsavdelnings direktör Sami Rakshit.

Gränstrafiken minskar avsevärt

Beslutet följer de riktlinjer som EU-kommissionen slog fast för en vecka sedan. Kommissionen vill förhindra att sanktioner kringgås och ett sätt är att förbjuda inträde för personbilar som är registrerade i Ryssland.

Enligt utrikesminister Valtonen kommer förbudet att avsevärt minska på gränstrafiken mellan Finland och Ryssland.

– Just nu kör ungefär 5 000 personer över gränsen i veckan.

Enligt Gränsbevakningsväsendet utförs 75 procent av gränspassagerna av personer med dubbelt medborgarskap, uppehållstillstånd eller familjeband till något av länderna.

Resten sker med visum, och enligt Valtonen kommer Finland att ha en striktare linje när det gäller att bevilja visum.

Finlands visumpolitik när det gäller Ryssland har stramats åt sedan anfallskriget i Ukraina inleddes. Trafiken vid östgränsen har minskat sedan dess.

”Ryssland betalar ett högre pris för kriget”

Finland kommer att fortsätta rätta sin praxis enligt internationella sanktionerna.

– Att sanktioner kringgås är tyvärr ett stort problem, också bland annat inom logistikbranschen. Företag har också ett stort ansvar över att sanktionerna följs, sa utrikesminister Valtonen.

I onsdags sa Estlands utrikesminister Margus Tsahkna i ett pressmeddelande att sanktionerna har större effekt om de tillämpas av flera länder tillsammans. Det gör också att Ryssland betalar ett högre pris för kriget.