Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan formstarka VPS rubba konkurrenterna? Succésommaren bäddade för högintressant höst i Vasa: ”Finns inget bättre än att komma före SJK i tabellen”

Sebastian Strandvall.
Bild: Juha Tamminen / All Over Press

VPS var ligans sämsta lag i juni men nu går man in i övre slutserien med tio raka segrar i ryggen. En medalj och spel i Europa finns inom räckhåll.

Vasa brukar kallas för Finlands soligaste stad och de senaste dryga två månaderna har solen verkligen lyst över VPS.

Laget gick in bland de sex bästa efter en overklig sommar. I juni låg VPS sist i tabellen men sedan vände allt och nu är man med i kampen om medalj då de viktiga höstmatcherna väntar.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi har haft en segersvit på sex-sju matcher tidigare men tio är unikt, säger mittfältaren Sebastian Strandvall till Yle Sporten.

Vändningen fick sin början den första juli. Då gick VPS ut och gjorde säsongens bästa halvlek och ledde med 2–0 efter 45 minuter hemma mot FC Inter. Det blev till slut 3–0 och sedan dess har laget inte förlorat.

– Jag var ganska säker på att vi skulle vända den dåliga trenden men att vi skulle vinna tio raka var svårt att tro. Man kanske ännu inte riktigt förstått hur bra vi har varit, säger försvararen Jesper Engström.

Kan du peka på något konkret som ni gjorde mot Inter som vände allt?

– Nej, inget speciellt som jag kan minnas. I början av säsongen pratade vi om att vi är bra med i matcherna och skapar lägen men vi klarade inte av att vinna.

– Man måste förtjäna turen och det gör man genom hårt arbete och att göra rätt saker på planen. Det har vi kört vidare på och det har gett resultat under de senaste två månaderna, säger Engström.

Jesper Engström
Bildtext Jesper Engström.
Bild: Kim Blåfield

Tio år sedan senaste medaljen

Solen skiner också över arenan i Vasa då VPS gör ett av sina sista träningspass inför starten på den övre slutserien. Under de kommande veckorna ska man möta HJK, KuPS, SJK, Honka och FC Inter. Tre av lagen har VPS besegrat under den starka perioden och det ger självförtroende inför hösten.

– Vi har allt att vinna i de sista matcherna och det är nära till en bronsmedalj. Vi har bevisat att vi kan slå alla lag, säger Engström.

VPS senaste medalj kom för tio år sedan. Under Olli Huttunens ledning tog laget brons och inför starten på den övre slutserien ligger VPS två poäng bakom trean SJK.

– Då hade vi en stark höst, och så brukar det också vara generellt. Nyckeln är att inte försöka hitta på nya saker utan bara försöka upprätthålla samma som vi gjort tidigare. Så att alla litar på att det här har gett resultat och kommer att ge framöver, säger Sebastian Strandvall.

Strandvall hoppas också att lagets starka form ska sätta skräck i konkurrenterna i övre slutserien.

– Jag tror att HJK och KuPS, som kämpar om de ädlaste medaljerna, och varför inte också trean SJK är lite rädda för oss. På det personliga planet skulle det inte finnas något bättre än avsluta serien med att komma före SJK i tabellen, säger han.

Sebastian Strandvall ler och tackar publiken.
Bildtext Sebastian Strandvall var med senast VPS tog medalj.
Bild: Arash Matin / Yle

Klubben fyller 100 nästa år – blir det Europaspel i Vasa?

Förutom en medalj finns även Europaplats i potten då serien avslutas. I fjol gick VPS via den nedre slutserien till final i Europakvalturneringen där man till slut föll mot FC Haka.

– Jag har haft ynnesten att få spela ett antal kvalmatcher i Europa och det vill man att publiken i Vasa och de yngre spelarna i laget ska få uppleva. Spel i Europa är något som vi drömmer om och allt går vägen så varför inte, säger Strandvall.

Att VPS har ett stort jubileum nästa år är en extra sporre under återstoden av säsongen.

– Det skulle vara fint att få Europaspel i Vasa då klubben fyller 100 år, säger Engström.

Vad sporrar mer, en medalj eller spel i Europa?

– Kanske spel i Europa. Det är klart att man vill ha en medalj och Europaspel, men medaljen gör man sist och slutligen inte så mycket med. Men får jag välja medalj och spel i Europa så tar jag naturligtvis båda, säger Engström.

Så bronsmedaljen från 2013 hänger inte synligt hemma hos dig?

– Den hänger i mitt pojkrum, säger Engström med ett litet flin.

Jesper Engström i en match mot Bröndby 2017.
Bildtext Engström och VPS mötte Brøndby i kvalet till Europa League 2017.
Bild: EPA/All Over Press

Gamla lagkamraten i KuPS

Vasalagets första utmaning i den övre slutserien är bortamatchen mot KuPS på söndag. Lagen har 1–1 i inbördes möten i grundserien. VPS vann den senaste matchen med 1–0 i Kuopio i juli.

– KuPS har duktiga spelare och en tydlig identitet och spelsätt. Det kan passa oss ganska bra och vi får hoppas att de fortsätter spela på samma sätt.

– Det kommer att bli väldigt jämnt och alla har kanske lite extra nerver då övre slutserien börjar. Det blir knappast någon öppen Hawaiifotboll, säger Sebastian Strandvall.

VPS-spelarna får också stångas med en välkänd anfallare på söndag. KuPS plockade in Tete Yengi somras – anfallaren som gjorde succé i VPS förra säsongen.

– Det är stora och snabba spelare som vi får se upp med, förutom Tete Yengi har de också Jake Jervis på kanten, säger Jesper Engström.

Diskussion om artikeln