Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oliver Helander jagar jackpot i Diamond League-finalen i Eugene: ”Om det inte skulle vara pengar på spel skulle jag inte ha flugit hit”

Oliver Helander kastar spjut.
Bildtext Oliver Helander har tagit två fjärdeplatser i Diamond League den här säsongen.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Det är stora pengar i prispotten då friidrottens Diamon League-serie kulminerar under veckoslutet i Eugene. Oliver Helander och Wilma Murto är de finländska deltagarna under finalhelgen.

Yle Sporten får tag på Oliver Helander då han väntar på sitt bagage vid flygplatsen i Eugene – den amerikanska friidrottens högsäte. Han är på gott humör även om flygresan till nordvästra USA var lång och slitsam.

– Om jag skulle var tvungen att kasta spjut nu direkt så skulle det kanske inte flyga så långt. Som tur är tävlingen först på lördag.

Några tankar på att vända på dygnsrytmen har han inte. Tidtabellen är mänsklig så han fortsätter att leva i finländsk tid.

– Tävlingen är såpass tidigt lokal tid. Det är som att kasta sent på kvällen i Finland. Det borde passa mig helt okej.

Oliver Helander jublar.
Bildtext Oliver Helander kastade sitt säsongsbästa 87,32 i Paavo Nurmi Games i Åbo i juni.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

”Skönt att säsongen tar slut”

Den här tiden på året brukar friidrottare ofta klaga på att formen inte längre är på topp efter en lång säsong. Oliver Helander är ändå optimistisk inför säsongsavslutningen på lördag.

– Formen är helt okej fortfarande. Om jag kastar tekniskt bra så ska det finnas möjligheter till åtminstone hyfsat långa bågar. Men det har varit en jättelång säsong. Det är skönt att den tar slut efter den här tävlingen.

Helanders första prioritet på lördag är att ta en framskjuten placering. Det målet upplever han som mycket realistiskt.

– Känns det bra så kanske jag satsar lite mer på att få ett bättre resultat. Neeraj Chopra och Jakub Vadljech är klara favoriter men bakom dem är jag tredje favorit då Julian Weber gett återbud. Om jag kastar som jag gjort i de senaste tävlingarna så borde jag goda chanser att slå mig in i topp tre.

Deltagarna i herrarnas spjutfinal i Eugene

Oliver Helander FIN (årsbästa: 87,32)
Jakub Vadlejch CZE (89,51)
Neeraj Chopra IND (88,77)
Anderson Peters GRN (85,88)
Andrian Mardare MDA (83,04)
Curtis Thompson USA (80,92)

Endast sex deltagare får ställa upp i teknikgrenarna i Diamond League-finalen i Eugene. Det innebär att tävlingen går i rask takt och att väntan på nästa kast inte blir lång.

– Jag har sällan kastat i tävlingar med så få deltagare. Men det borde inte störa, men lite speciellt är det. Det kunde ha varit lämpligare med åtta deltagare, men de valde att köra med sex. Jag får anpassa mig till det.

De idrottare som vinner sin gren i Eugene åker hem med 30 000 dollar i prispengar. Tvåorna får 12 000 och treorna 7 000 dollar.

– Det är roliga förutsättningar för mig. Reglerna har förändrats så att den som vinner finaltävlingen vinner hela Diamond League. Det är ganska stora insatser.

En hur stor morot är prispengarna?

– Om det inte skulle vara pengar på spel skulle jag nog inte ha åkt hit.

Prispengar i Diamond League-finalen

Första plats: 30 000 $ (c. 28 000 €)
Andra plats: 12 000 $ (c. 11 200 €)
Tredje plats: 7 000 $ (c. 6 500 €)
Fjärde plats: 4 000 $ (c. 3 700 €)
Femte plats: 2 500 $ (c. 2 300 €)
Sjätte plats: 2 000 $ (c. 1 800 €)

Tävlingar utomlands ger mervärde

Oliver Helander har tävlat avsevärt mer utomlands den här sommaren än tidigare år. Det konceptet tänker han fortsätta med också kommande säsonger.

– Det är så jag vill ha det. Tävlingar utomlands med de bästa kastarna på plats ger helt enkelt mer.

På lördag tävlar han i Eugene för första gången sen VM-finalen för ett år sen. Då slutade han åtta på 82,24.

– Det blev kanske inte så goda minnen. Det var min första VM-final så det var positivt. Men det var svårt. Jag hade stora tekniska problem och resultat blev inte ett jättehejsan. Om jag kastar bättre än i fjol så är det helt okej med tanke på förutsättningarna.

Kastplatsen i Eugene är inte den lättaste att bemästra. Arenan har läktare på tre sidor och spjuten kastas mot den öppna delen av stadion.

– Det betyder att det är ofta motvind. För spjutkastning är det inte den bästa arenan, men medaljörerna kastade ju långt i VM i fjol så inte är det omöjligt på något sätt, säger Helander och hänvisar till att Anderson Peters vann VM-guld på resultatet 90,54 medan de övriga medaljörerna kastade över 88 meter.

Herrarnas spjutfinal inleds klockan 22.20 finländsk tid. Wilma Murtos stavfinal startar klockan 22.26.

Diskussion om artikeln