Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tunga investeringar i Korsholm: ”Summan på 60 miljoner är för stor”

Överblick av byggarbetsplats
Bildtext Bildningscampuset i Smedsby kostar kring 30 miljoner. Bilden är från augusti.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Korsholms kommun ska investera totalt drygt 60 miljoner euro fram till år 2028. Och läget är knepigt. Flera skolor och daghem ser ut att bli utan pengar de kommande åren.

Framtids- och utvecklingssektionen diskuterade investeringarna på sitt möte på torsdag.

– Summan på 60 miljoner är för stor med tanke på våra förväntade årsbidrag, säger ordförande Lena Gammelgård (SFP).

Men samtidigt finns det inget mer att plocka bort från listan på investeringar. Sektionen ser att allt som finns kvar är nödvändiga investeringar.

Största satsningen är givetvis bildningscampuset i Smedsby på cirka 30 miljoner, plus saneringar i redan existerande skolbyggnader på drygt 10 miljoner.

– Men här måste vi ju tänka att det är en investering som ska hålla i minst 50 år framåt, säger ekonomidirektör Henrik Sandback.

Det som nu, åtminstone för tillfället, strukits från kommunens investeringslista är bland annat en satsning på skärgårdens skolor på cirka sex miljoner euro, nybyggnad av daghem i Kvevlax på två miljoner, utbyggnad av Karperö daghem på 1,5 miljoner och en ombyggnad av Kuni-Vassor skola på 750 000 euro.

Det här skulle betyda att försöket med att minska på dagisgruppernas storlek i Kvevlaxområdet inte blir av. För det krävs nämligen en ombyggnad av Kuni-Vassor skola.

Vad ska finnas var?

Nu ska kommunen göra upp en strategi för servicenätet för att bättre kunna avgöra vad kommunen ska satsa på och när.

– Vad ska man ha i kommundelarna? Det gäller skola, daghem, bibliotek, allt. Vad som ska finnas var i framtiden, förklarar Sandback.

Sandback säger att det är svårare än vanligt att planera ekonomin de kommande åren, bland annat på grund av de omställningar som social- och hälsovårdsreformen förde med sig.

– Vår statliga finansiering kommer att minska med tre miljoner euro från och med i år. Och det går verkligen inte ihop med att vi har en stor inflation och prisökningar i samhället.