Hoppa till huvudinnehåll

Film och tv

Filmskolans åtta kortfilmer skapade av unga manusförfattare kan nu ses på Yle Arenan

Uppdaterad 18.09.2023 09:49.
Filmskolans unga manusförfattare i gruppbild på filmpremiären på K13 i Helsingfors 16.9.2023.
Bild: Daniela Holm

Åtta 13-16-åringar från hela Svenskfinland har fått chansen att skriva och skapa sina egna kortfilmer med hjälp av professionella filmteam inom ramen av det nya projektet Filmskolan.

Det blev filmer fyllda av skratt, skräck, tårar och hopp. Åtta originella berättelser.

De 8 unga filmskaparna fick under våren 2023 hjälp med att skriva ett kortfilmsmanus av manusförfattare och regissör Elin Grönblom, som en del av projektet Filmskolan.

Samtliga kortfilmer spelades sedan in under en intensiv inspelningsvecka i Borgå i juni 2023.

Varje film hade ett proffs filmteam och en handledande regissör som hjälpte de unga regissörerna att förverkliga sitt manus till film.

Ett team bestånde av scenograf, kostymör, maskör och rekvisitör hade brutit ner manusen och arbetat fram inspelningsplatser och karaktärer enligt hur de beskrivits i manuskripten. Skådespelare hade castats och anställts.

Handledande regissör Elin Grönblom och unga regissörer Frida Eklund och Elli Riitijoki under inspelningarna av filmen Rosor.
Bildtext Handledande regissör Elin Grönblom och unga regissörerna Frida Eklund och Elli Riitijoki under inspelningarna av filmen Rosor.
Bild: Five Corners Production / Markus von Reiche

Varje kortfilm förverkligades under en inspelningsdag, och klipptes sedan ihop under sommaren.

Filmerna publiceras måndag 18.9.2023 på Yle Arenan.

De 8 unga filmskaparna och deras kortfilmer:

Flickan på bänken

Manus & regi: Alex Amberla 14 år, Helsingfors

Ava chillar där hemma när hennes mamma Karin kommer hem från en slitsam dag på jobbet. Ava har varken städat eller diskat och det orsakar ett stort gräl mellan dem. Ava stormar ut ur huset, men under sin promenad träffar hon någon som får henne att tänka om.

Flickan på bänken - Spela upp på Arenan

Trepidation

Manus & regi: Ella Saarela 14 år, Vörå

Lydia älskar att sjunga och hon vill anmäla sig till en sångtävling, men Ångest tar alltid över och hindrar henne från att göra de saker hon vill.

Rosor

Manus & regi: Elli Riitijoki 14 år, Purmo

Julia har börjat ett nytt sommarjobb och där träffar hon Eden, Julia kan inte sluta beundra och tänka på henne. Julia måste samla sina tankar och sitt mod, hon vill berätta för Eden vad hon känner.

Produktivt liv

Manus & regi: Martta Ainali 14 år, Sibbo

Stella och Jessica är två lata och bortskämda tonåringar som älskar att bossa sina föräldrar och beställa nya coola saker från nätet. Men pillret som skall ”göra dom produktiva” visar sig vara ganska extremt och Stella och Jessica förs tillbaka i tiden, ut i skogen, där de måste lära sig att överleva.

Produktivt liv - Spela upp på Arenan

Alla de saker jag önskat jag gjort

Manus & regi: Amelie Nyberg 14 år, Åbo

Emmet är kompis med Jolene och Aria, men hon blir trött på att de alltid bestämmer vad de skall göra och de är faktiskt inte så snälla heller. Emmet gör slut med sina ”vänner” och gör en egen lista på alla de saker hon alltid önskat att hon gjort.

Filmen har åldersgränsen: K7

Alla saker jag önskat jag gjort - Spela upp på Arenan

Kurragömma

Manus & regi: Frida Eklund 13 år, S:t Karins

Diana är en erfaren barnvakt som ser fram emot en lugn kväll tillsammans med sjuåriga Lisette, men efter en kurragömmalek tar den lugna kvällen en drastisk vändning.

Filmen har åldersgränsen: K12

Majminnen

Manus & regi: Tintin Ekelund 16 år, Åbo

Maj och Isa är bästa vänner, de spenderar all sin tid tillsammans, men någonting tynger Maj och verkligheten kanske inte är som den ser ut.

Oliver

Manus & regi: Viljami Levlin 15 år, Solf

Oliver är en ung stjärnkock som kämpar med att hålla sin restaurang och sin dröm vid liv, men han är djupt skuldsatt och hans ambitioner och stress pressar honom till handlingar med ödesdigra följder.

Filmen har åldersgränsen: K12

Ett samarbetsprojekt

Projektet Filmskolan är ett samarbete mellan Svenska Yle, Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU och Five Corners Production med stöd av Svenska Kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet.

Serien Filmskolans kortfilmer på Yle Arenan


Filmskolan Masterclass

För alla filmintresserade som inte fick delta i projektet skapades också Filmskolan Masterclass som ger tips på vad man behöver tänka på om man vill skapa sin egen film.

Hur skriver du ett filmmanus? Vad gör en regissör? Skådespelaren Aron Syrjä var med på inspelningsveckan av Filmskolans kortfilmer och träffade proffsen i filmbranschen och deltagarna i projektet Filmskolan.

De ger svar på frågor kring manus, regi, filmfoto och scenografi och deltagarna berättar vad de lärt sig och vilka aha-upplevelser de haft under processens gång.

Filmskolan Masterclass - Spela upp på Arenan

Serien Filmskolan Masterclass med fyra avsnitt på Yle Arenan.