Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsmästarna vägrar att spela i landslaget – de här spelarna står över Nations League mot Sverige

Uppdaterad 15.09.2023 17:56.
Spanien firar sitt VM-guld 2023.
Bildtext Det har bara gått en månad sedan Spanien charmade världen och tog VM-guld.
Bild: Lehtikuva / AFP

Hårt kritiserade förbundskaptenen och förbundsbasen har lämnat sina poster. Trots det bojkottar de flesta spanska VM-hjältarna spel i landslaget i Nations League.

För en månad sedan tog det spanska damlandslaget VM-guld i fotboll efter seger över England i finalen. Efterspelet har däremot handlat om det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales, hans skandalkyss under prisutdelningen och en större debatt om hur spansk fotboll sköts.

Det här fick följden att de spanska spelarna meddelade om en bojkott av landslaget efter VM. Och nu – med en vecka till nästa landskamp – meddelar spelarna att de fortsätter bojkotten.

Bland annat sporttidningarna Marca och AS skriver att världsmästarna och en rad andra spelare står kvar vid att inte spela för Spanien. Enligt uppgifterna anser de att det krävs större strukturella förändringar i det spanska fotbollsförbundet än att Rubiales avgår.

Förra helgen meddelade Rubiales att han lämnar sin post i förbundet och sin höga position i det europeiska fotbollsförbundet Uefa efter starka påtryckningar.

Spelarna ska ha meddelat förbundet om fortsatt bojkott under ett telefonmöte. De ska ha presenterat detaljerade förändringar som man vill se i förbundet.

Stjärnorna bojkottar

Under fredagen meddelade 39 spanska spelare på sociala medier, att de fortsätter bojkotta landslaget. Bland namnen finns bland annat Alexia Putellas, Aitana Bonmati, Jennifer Hermoso, Olga Carmona och Maria Léon. Det här meddelar SVT.

Spelarna meddelar i ett inlägg på X (tidigare Twitter) att de inte är nöjda med de få åtgärder som vidtagits.

– Som vi har informerat Spaniens fotbollsförbund i dag, räcker inte de förändringar som gjorts för att spelarna ska känna att de är på en säker plats där kvinnor respekteras, där damfotbollen stöds och där vi kan lämna planen efter att ha gjort vårt bästa, skrev spelarna.

Förbundskaptenen avgick

Det har varit stormigt i spanska damlandslaget under det senaste året. I september förra året valde femton spelare att kliva av landslaget på grund av stort missnöje med förutsättningarna och brist på kompetens hos förbundskaptenen Jorge Vilda.

Tre av spelarna återvände till landslaget till sommarens VM och där säkrade Spanien sin första stora titel på damsidan. Efter VM-guldet har Vilda lämnat sin post som förbundskapten.

Ny förbundskapten är Montserrat Tomé och efter fredagens rapporter är det högst oklart vilka spelare som Spanien tar ut till Nations League-starten i september. Spanien möter Sverige och Schweiz i två matcher som är viktiga – resultaten i Nations League styr vilka europeiska landslag som får spela OS i Paris nästa år.

Diskussion om artikeln