Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är konstgräs farligare att spela på? NFL-stjärnorna ryter till, men finsk forskning bevisar motsatsen för fotbollsspelare: ”För damer finns det ändå vissa frågetecken”

Collage på Aaron Rodgers och en fotbollstackling på konstgräs.
Bildtext Hur säkert är det att spela på konstgräs?
Bild: All Over Press, Tomi Hänninen / Yle

Alla verkar hata konstgräs – men det stämmer inte att det skulle vara farligt att spela på det. Åtminstone om du är en fotbollsspelande man, berättar läkaren Ilari Kuitunen för Yle Sporten.

Först skadade sig blivande Hall of fame-quarterbacken Aaron Rodgers – sen slog damfotbollsspelare i Norge larm.

Konstgräset har hamnat i skottgluggen igen. Och frågan är hur tryggt det är att spela på det polariserande underlaget.

– Man behöver inte vara värst orolig, säger ändå läkaren Ilari Kuitunen till Yle Sporten.

Kuitunen var en i teamet som publicerade ett forskningsresultat i våras som tvärtom tyder på motsatsen: åtminstone i fotboll är det till och med mindre farligt att spela på konstgräs.

Men, säger Kuitunen, det resultatet ska citeras med några brasklappar.

– Vi jämförde studier som framför allt hade genomförts på män. När det gäller damer så finns det vissa frågetecken. Det finns indikationer på att underlaget kan ha en inverkan på vissa skadetyper, men man har inte forskat i det tillräckligt för att säga med säkerhet, säger Kuitunen.

Mera: Konstgjort eller äkta vara? Därför vinner konstgräs mark fast de flesta hellre spelar på naturgräs

”Har forskats alldeles för lite”

Med vissa skadetyper menar Kuitinen uttryckligen knäskador, som plågat damfotbollen de senaste åren. Kuitunen och hans team hittade fem studier som däremot på ett allmänt plan kunde konstatera att damer skadas mindre frekvent på konstgräs än på naturgräs.

– Men så vitt jag vet finns det bara 3–4 studier där man uttryckligen tittat på knäskador och jämfört underlaget. Och i dem finns det saker som tyder på att det kan ha en inverkan. Men det här har forskats i alldeles för lite för att säga något alls med säkerhet, berättar Kuitunen.

Förra veckan publicerade NRK en artikel där damfotbollsspelaren Josefine Engueleguele Birkelund går hårt åt laget Lyn. De spelar nämligen på en konstgräsplan som de inte kan vattna tillräckligt ofta för att uppfylla kraven.

Fotbollsspelare på konstgräs.
Bildtext Den absoluta merparten av lagen i Nationella ligan spelar också på konstgräs.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

NRK:s fotbollsexpert Carl-Erik Torp kallar det ”en skandal”:

– Det höjer skaderisken signifikant, säger han.

Finns det vetenskapligt fog för påståendet? Inte tillräckligt, säger Kuitunen.

– Man har jämfört exempelvis hur olika skor fungerar på olika underlag. Och det man hittat är att det finns vissa fotbollsskor som får större friktion då konstgräset inte är vattnat. Sen har man funderat på om det kunde ha en inverkan. Men så vitt jag vet finns det inga andra studier om det här.

Kan skor i allmänhet ha en inverkan på skaderisken, just med tanke på underlaget?

– Det finns studier om det också, och om man använder skor som är gjorda för naturgräs på en konstgräsplan så finns det signaler om att skaderisken skulle öka. Det är också något man forskat i väldigt lite, men sådan är hypotesen, säger Kuitunen.

”Ekonomisk vinst över hälsa”

I NFL blev premiärhelgen en mardröm för New York Jets. Klubben har haft kroniska problem med att hitta en ledande quarterback i draften trots flera möjligheter att välja bland de allra första – inför den pågående säsongen signade man i stället Aaron Rodgers.

Rodgers vann en Super Bowl under sina år i Green Bay Packers och valdes också flera gånger till ligans mest värdefulla spelare.

Förväntningarna var enorma. I matchens fjärde spel – alltså någon minut in i matchen – tacklades Rodgers, skakade på huvudet och satte sig på konstgräsplanen. Hans akillessena hade gått av. I värsta fall är karriären över för 39-åringen.

NFL-stjärnorna med Rodgers lagkamrat Randall Cobb i spetsen pekade ut konstgräset som den stora boven. Tv-repriserna visade också hur Rodgers sko fastnar i gräset och att vristen övertänjs till den grad att senan går av då han blir tacklad bakifrån.

– Ekonomisk vinst över människors hälsa. Så har det alltid varit, sa Cobb enligt The Athletic efteråt.

Han fick snabbt medhåll av flera andra stjärnor. Rodgers tidigare lagkamrat och goda vän David Bakhtiari delade spelarfackets studie – som också publicerades på våren – på sociala medier. Den visar att skaderisken i amerikansk fotboll är avsevärt högre på konstgräs.

– Hur många ska behöva skada sig innan ni gör något åt saken? Ni bryr er mer om fotbollsspelare än om oss, skrev Bakhtiari på X (tidigare Twitter).

Kuitunen – som också bekantat sig med forskning om amerikansk fotboll – skriver under NFLPA:s slutsats.

– Faktum är att man forskat i amerikansk fotboll till och med mer än man gjort i ”vår” fotboll. Och den allmänna slutsatsen är att skaderisken är högre, både med eller utan kontakt, säger Kuitunen.

Det finns inte heller någon skillnad i själva underlaget i USA och Europa.

– Fifa har satt vissa standarder på konstgräset och eftersom flera lag i MLS spelar på NFL-planer så uppfyller de samma krav. Men med det sagt så fanns det tidigare konstgräs i USA som inte var nära på lika säkert som det vi har i dag. Men vi har kommit en lång väg från det, säger Kuitunen.

Varför spelas VM inte på konstgräs?

Orsaken till att Bakhtiari röt till om att fotbollsspelare skulle väga tyngre i vågskålen än NFL-spelarna handlar delvis om fotbolls-VM 2026.

Herr-VM arrangeras då i USA, Kanada och Mexiko och kommer till stor del att spelas på NFL-arenor som till vardags använder konstgräsunderlag. Men Fifa kräver att VM ska spelas på naturgräs.

Och i stället för att byta ut underlaget helt och hållet beställer man in gräs som ska hålla i 60 dagar.

– Fifa sänder nog märkliga signaler här, tycker Kuitunen.

– Först säger man att konstgräs är precis lika bra, men samtidigt får man inte spela tillräckligt stora matcher på det? Speciellt märkligt blir det då damerna ända fram till årets VM fick spela på konstgräs. Och juniorer får det fortsättningsvis.

Lionel Messi tittar ner på marken.
Bildtext Lionel Messi flyttade till Inter Miami trots att flera motståndarlag spelar på konstgräs.
Bild: William Volcov/Shutterstock/All Over Press

I USA fanns det också vissa frågor om Lionel Messi skulle vägra spela på konstgräs i MLS. Det gjorde nämligen Zlatan Ibrahimovic efter sin knäskada – då stängdes den svenska stjärnan till och med av för att han vägrade spela en All stars-match på konstgräs.

Men, understryker Kuitunen igen, herrspelare behöver inte vara oroliga. Det finns absolut inget vetenskapligt belägg för att skaderisken skulle vara högre på konstgräs.

– Däremot behövs det mycket mer forskning om skaderiskerna inom damfotboll överlag. Vi vet att skaderisken är högre för damspelare och vi behöver veta vad vi kan göra för att minska på dem. Det finns alltid variabler man kan påverka, säger Kuitunen och fortsätter:

– Påverkar underlaget? Påverkar det om man vattnar det? Påverkar valet av skorna? Det finns oerhört många saker man kan göra.

Enligt Kuitunen kommer en finsk studie gällande uttryckligen damfotbollsspelares skaderisker att bli klar i vinter. En annan studie om underlagets påverkan på skador i fotbollsligan väntas bli klar ännu i september.

Diskussion om artikeln