Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många visade intresse för Borgås lediga tomter i Ebbo – men få vill bygga och bo där

En stig i skogen.
Bildtext Den här skogen finns nära det nyplanerade området, men på andra sidan Ebbovägen. I skogen på bilden löptes Jukola-kavlen i somras.
Bild: Lone Widestam

I somras visade ett 40-tal personer intresse för nya planerade tomter i Ebbo, men bara en handfull vill verkligen bygga hus där. Därför kanske det planerade området inte ens blir av.

Borgå stad har planlagt ett nytt bostadsområde i Ebbo för 21 tomter. Det består av två olika områden för nybyggen.

Det är frågan om 15 tomter längs Koltrastvägen, Stentrastvägen och Stenskvättan och 6 tomter på Blåtrastgränden.

Trots Jukolakavlen i Ebbo i juni och en hel del visat intresse för tomterna under sommaren, är det verkliga intresset inte stort. Det här säger tomtchef Pekka Söyrilä.

– Lite över 40 svarade när vi frågade vem som är intresserade av tomterna. När vi sedan frågade noggrannare var det bara nio intresserade kvar och av dem kan vi räkna med att sju kunde tänka sig att bygga.

De planerade tomterna i Ebbo

Innan tomterna i Ebbo kommer till salu på riktigt ska det nyplanerade området få kommunalteknik.

Följande steg är att politikerna i Borgå bestämmer om det är värt att dra el och vatten till området. I sista hand blir det en budgetfråga för fullmäktige i november.

Tomtchef Pekka Söyrilä ser inte att det skulle vara ekonomiskt lönsamt att dra kommunalteknik till området i det här skedet.

– Om det är samma sak i Ebbo, som det har varit i byarna under de senaste åren, och vi säljer 0-2 tomter per år, tar det 10-20 år innan vi sålt alla tomter, säger Söyrilä.

Mellan 2014 och 2019 sålde Borgå stad inte en enda tomt i Borgås byar. Under och efter coronapandemin 2020 till 2023, då fler ville ut på landet, sålde staden två tomter per år.

– Att sälja ingen eller en tomt per år i Borgås byar är ganska realistiskt, konstaterar han.

Diskussion om artikeln