Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Rädda klimatet nu” – omkring 250 marscherade för miljön i Helsingfors

Uppdaterad 15.09.2023 19:03.
Fotograf: Rinna Härkönen

Klimatmarscher har ordnats i olika städer runt om i världen i dag på fredagen. I Helsingfors gick marschen från Salutorget till Riksdagshuset på förmiddagen. Polisen beräknar att cirka 250 personer deltog i demonstrationståget.

”Rädda klimatet! När? Nu!”. Så ljöd ropen när demonstrationståget gick från Salutorget till Riksdagshuset i centrum av Helsingfors.

Demonstrationen var en del av en global klimatstrejk som också ordnats tidigare år. Enligt polisens uppskattning deltog cirka 250 personer i marschen som arrangerades av bland andra Fridays for future, Elokapina och Greenpeace.

Miljöaktivisten Anders Brandt, som var med som arrangör, är nöjd med deltagarantalet.

– Nu har demonstrationerna börjat växa igen efter pandemin. Framtiden ser bättre ut. Kanske vi nästa år har en ännu större demonstration.

Demonstranterna missnöjda med regeringen

Demonstranterna anser att regeringens klimatåtgärder är otillräckliga och att nedskärningar borde riktas mot miljöförstörande verksamhet i stället för mot olika sociala stöd.

– Jag tycker inte alls om den här regeringen. Om vi ser på regeringsprogrammet, så säger man inte att Finland ska vara klimatneutralt år 2035, utan talar bara om en ren och grön omställning. Vi får se hur det blir. Jag är inte alls nöjd, säger Anders Brandt.

Mikke Särs från Esbo hoppas att beslutsfattarna lyssnar på demonstranternas budskap.

– Vi har inte mycket tid och det är dags att göra något åt saken nu.

”Roligt att kunna påverka”

Molly Grönroos, Alva Svartbäck, Leona Gestrin, Lykke Stenius, Edith Welander och Edda Stenius lyckades alla övertala sina föräldrar om att få skippa skolan i ett par timmar för att demonstrera. Barnen går i Kottby lågstadieskola och i Åshöjdens grundskola.

De har en klimatklubb ihop och har engagerat sig för klimatfrågan redan i ett par år.

– Det är jätteroligt och jag kunde inte sova i natt för jag väntade så mycket på att komma hit, säger Leona Gestrin.

– Det är roligt att kunna påverka, säger Lykke Stenius.

Mera: Mera vindkraft, men sänkt bränsleskatt – så här ser regeringen Orpos klimatåtgärder ut

Kollage med tre bilder: till vänster vindkraftsverk, i mitten en livlig gata i centrum och till höger en bild på skogsbruk.