Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Företaget Delete låg bakom kemikalieutsläppet i Borgå: ”Vi ska reda ut det här och se till att inget liknande kan hända igen”

Slambilar på rad.
Bildtext Slambilar sög upp det förorenade avloppsvattnet ur en avloppsbrunn i Ölstens för att hindra flöde vidare mot Hermansö reningsverk. Arkivbild från den 21 augusti.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Kemikalieutsläppet i Borgå i augusti kom från företaget Delete i Ölstens.

Företaget sysslar bland annat med saneringsarbeten och städning av industrier, till exempel vid servicestopp.

– Misstaget hände hos oss på Borgåenheten den 21 augusti. Vatten med kemikalier i kom ut i avloppet, säger Markku Salminen som är affärsdirektör för Deletes städservice.

Polisen har tidigare gått ut med att man har kunnat lokalisera varifrån läckan härstammar men har inte gått ut med namnet på företaget. Kemikalieutsläppet undersöks som ett misstänkt miljöbrott.

Kemikalieutsläppet upptäcktes då det började lukta starkt av kemikalier både vid Hermansö reningsverk och ur avloppsbrunnar på industriområdet i Ölstens. Vattenprover visade att det fanns olika sorters lösningsmedel i vattnet.

En stor blå maskin jobbar på att riva ett höghus.
Bildtext Företaget jobbar bland annat med rivning, sanering och städning i stor skala. Arkivbild.

Salminen säger att han i det här skedet, medan saken ännu klaras upp och polisutredningen pågår, inte kan säga något om vilken typs lösningsmedel det handlar om eller varifrån de kommer.

– Jag kan bara konstatera att det var vatten med kemikalier i som kom ut i avloppet. Vi har tagit till åtgärder för att minimera skadan och för att reda ut saken. Situationen var ganska snabbt förbi och till all tur blev det inga personskador eller större miljöskador, säger Salminen.

Det är fortfarande oklart hur kemikalierna hamnade i avloppsvattnet. Enligt polisen har företaget aktivt deltagit i undersökningen av läckan.

– Vi utreder saken i samarbete med myndigheterna. Eftersom arbetet ännu är oavslutat så kommenterar jag det inte mer i det här skedet, säger Salminen.

Att få reda på vilket händelseförlopp som ledde till utsläppet är viktigt för att företaget ska veta vilka åtgärder som behöver vidtas.

– Vi ska reda ut det här och se till att inget liknande kan hända igen, säger Salminen.

Diskussion om artikeln