Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldfavoriten HIFK:s ras i hockeypremiären – Tony Sund såg på från nära håll då Tappara gjorde som vanligt och vann: ”Otroligt surt”

Tappara mot HIFK 2023.
Bildtext Tapparas sista period räckte för att slå HIFK.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Den största guldkandidaten i hockeyligan blev direkt påmind om att det inte blir så enkelt. HIFK rasade ihop i premiären mot Tappara.

Spela ishockey i 60 minuter – och så vinner Tappara.

Det har varit melodin i hockeyligan ett bra tag. De två senaste säsongernas mästare har varit omöjliga att rubba.

Den här säsongens – åtminstone på pappret – största favorit heter ändå inte Tappara. Dels för att mästarklubben har försvagats en aning på spelarsidan och tappat sin guldtränare Jussi Tapola, dels för att HIFK har rustat rejält.

Men gamla sanningar stämde i HIFK:s säsongsöppning i Tammerfors. Tappara vräkte sig förbi sista fem och slog HIFK med 4–3 i hemmahallen.

– Jag sa i sista periodpausen att det här är en match med slutspelskaraktär. Det var riktigt bra ishockey – och kul att se hur vi har en sista växel på slutet och gör två sena mål. Det visar karaktär, säger Tapparas svenska stjärntränare Rikard Grönborg till Yle Sporten.

– Jag är ganska säger på att HIFK är ett topplag i år, och jag hoppas att vi är det också.

”Otroligt surt”

Det är lätt att vara ödmjuk i segerns stund. Att Grönborgs Tappara ska ingå i täten känns mer eller mindre givet.

Han avslutar intervjun utanför Tapparas blåmålade omklädningsrum med ett ”Kiitos”. Ett tack kan han också skicka till sättet som HIFK rasade ihop spelmässigt i sista perioden.

Rikard Grönborg i Tappara.
Bildtext Rikard Grönborg har startat med två segrar i Tappara.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Tappara tog för sig, ägde puck, gick offensivt och spelade med fart. Raka motsatsen var Ville Peltonens HIFK.

– Otroligt surt. Vi sjunker ihop för mycket i tredje perioden, blir lite för passiva i allt vi gör och vågar inte spela. Då kommer Tappara, då får de energi och vi bara tappar krafter i försvarszonen. Vi måste klara av att våga mer. Det här var en viktig lärdom, säger HIFK-backen Tony Sund till Yle Sporten.

Inget annat än guld gäller

Med drygt tre minuter kvar av ordinarie tid tryckte Nicholas Baptiste in 3–3 och 19 sekunder före slutsignalen avgjorde Carter Camper efter några turliga studsar runt Roope Taponen.

– Vi var aggressiva i två perioder och fick mycket etablerat spel i offensiv zon. Det finns absolut grejer att plocka med sig, men nu har man mest bara tredje perioden i minnet, säger Sund som såg avgörandet från nära håll.

En premiärförlust gör givetvis ingenting i den maratonlånga grundserien, men Peltonens bortafacit mot Tappara växte sig allt dystrare. En seger på åtta försök är saldot och det här var sjätte raka förlusten mot Tappara.

Tony Sund och Petteri Puhakka i närkamp.
Bildtext Tony Sund inledde sin första säsong i HIFK.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Det är inget att haka upp sig på nu, men om HIFK ska nå det enda uttalade målet kan en förändring vara helt nödvändig.

– Det är självklart att vi ska gå för guld med en så här bra trupp, säger Sund.

Han är en av många namnstarka förstärkningar. Den landslagsmeriterade backen kommer från ett par säsonger i hockeytokiga småstaden Ängelholm och Rögle.

– Det är en liten omställning, men jag har trivts riktigt bra i Helsingfors och det är kul att vara tillbaka i finsk ishockey. Jag försöker ta för mig mer och mer för att bidra på isen.

Ny chans att bidra kommer mindre än ett dygn efter premiärtappet. HIFK bortaspelar mot Lukko på lördag.

FM-ligan i ishockey

HPK–TPS 1–5 (1–0, 0–2, 0–3)

SaiPa–KooKoo 3–4 efter förlängning (0–2, 0–1, 3–0, 0–1)

Tappara–HIFK 4–3 (2–2, 0–1, 2–0)

Sport–Ässät 4–1 (2–1, 1–0, 1–0)

Diskussion om artikeln