Julia Widgrén från Vasa tog ett av Finlands mest kända fotografier
Folkdräkter, brudpar, landskap... och knivjunkare. Det är några av de motiv som fotografen Julia Widgrén förevigade. Hon var en av Finlands första kvinnliga fotografer.
Julia Widgrén levde och arbetade i Österbotten under andra halvan av 1800-talet. Hon drev sin fotografiateljé i Vasa åren 1866 - 1904.
Hur hon kom att välja sin yrkesbana vet man exakt inte, berättar fotokonstnär Hanna Koikkalainen:
– Men det var på den tiden då kvinnorna blev friare att ta olika arbeten. Alla jobb var inte tillåtna eller ansågs passande, men fotografering var det, säger hon.
Fotografering var ett konstnärligt arbete, som krävde noggrannhet, en varsam hand, kunskaper i kemi och så vidare. Julia Widgrén var också en väldigt framgångsrik affärskvinna, med verksamhet på flera orter.
– Huvudkontoret var förstås i Vasa, sen hade hon flera sommaratejeér, bland annat i Jakobstad, som hon flitigt annonserade om i pressen, säger Koikkalainen.
Omständig teknik
Med den tidens teknik krävdes det att man gick till fotografens ateljé för att bli avbildad – snarare än att fotografen ryckte ut med all sin utrustning.
– Till en början använde Julia Wigrén så kallad våtplåtsteknik. Fotoplåten måste prepareras med kemikalier och sen ska bilden tas inom en kvart och framkallas.
En dag år 1869 tog Julia Widgrén ett foto av två personer som förts till hennes ateljé iklädda bylsiga fångdräkter och kedjor runt halsen, midjan och vristerna. Det var knivjunkarna Antti Isotalo och Antti Rannanjärvi. Bilden torde vara en av de mest kända som tagits i vårt land.
– Alla finländare känner nog igen bilden, men få vet ändå att den är tagen av en 27-årig tjej, säger Hanna Koikkalainen.
Berättelsen bakom den bilden är en av flera orsaker till att det nu pågår ett dokumentationsprojekt. Målet är att uppmärksamma Julia Widgrén och hennes gärning så att hon ges den aktning hon förtjänar.
– Det har skrivit många historier om män – nu är det dags att skriva om en framgångsrik kvinna på 1800-talet. Det ska utmynna i en bok och en utställning, säger Hanna Koikkalainen.
Inom ramarna för projektet efterlyser man fotografier som Julia tagit. I Jakobstad finns flera tusen glasplåtar bevarade, men i arkiven i Vasa finns mest bara papperskopior – originalplåtarna är försvunna. Till exempel saknas originalet av Isotalon Antti och Rannanjärvi.
Nu hoppas arbetsgruppen alltså hitta flera av Julia Widgréns fotografier. Om läsare av denna artikel hittar bilder med hennes namn så får de gärna ta kontakt.
Läs mer om projektet på Filmverkstadens webbplats. Hanna Koikkalainen nås via hennes webbplats.