Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Julia Widgrén från Vasa tog ett av Finlands mest kända fotografier

En kvinna i fotsid, vid klänning
Bildtext Julia Widgrén lät också fotografera sig själv.
Bild: Roger Källman / Yle

Folkdräkter, brudpar, landskap... och knivjunkare. Det är några av de motiv som fotografen Julia Widgrén förevigade. Hon var en av Finlands första kvinnliga fotografer.

Julia Widgrén levde och arbetade i Österbotten under andra halvan av 1800-talet. Hon drev sin fotografiateljé i Vasa åren 1866 - 1904.

Hur hon kom att välja sin yrkesbana vet man exakt inte, berättar fotokonstnär Hanna Koikkalainen:

– Men det var på den tiden då kvinnorna blev friare att ta olika arbeten. Alla jobb var inte tillåtna eller ansågs passande, men fotografering var det, säger hon.

Ett gammalt foto av en stråkkvartett
Bildtext En stråkkvartett avporträtterad av Julia Widgrén. Ur museiverkets samlingar.
Bild: Julia Widgren

Fotografering var ett konstnärligt arbete, som krävde noggrannhet, en varsam hand, kunskaper i kemi och så vidare. Julia Widgrén var också en väldigt framgångsrik affärskvinna, med verksamhet på flera orter.

– Huvudkontoret var förstås i Vasa, sen hade hon flera sommaratejeér, bland annat i Jakobstad, som hon flitigt annonserade om i pressen, säger Koikkalainen.

En tidningsannons för Julia Widgrens fotoateljé i Vasa
Bildtext En tidningsannons för Julia Widgréns fotografiaffär.
Bild: Julia Widgren

Omständig teknik

Med den tidens teknik krävdes det att man gick till fotografens ateljé för att bli avbildad – snarare än att fotografen ryckte ut med all sin utrustning.

– Till en början använde Julia Wigrén så kallad våtplåtsteknik. Fotoplåten måste prepareras med kemikalier och sen ska bilden tas inom en kvart och framkallas.

En dag år 1869 tog Julia Widgrén ett foto av två personer som förts till hennes ateljé iklädda bylsiga fångdräkter och kedjor runt halsen, midjan och vristerna. Det var knivjunkarna Antti Isotalo och Antti Rannanjärvi. Bilden torde vara en av de mest kända som tagits i vårt land.

Två fångar i vadmalsuniformer och med tunga fängsel om hals, midja och ben.
Bildtext Förbrytarduon Antti Rannanjärvi och Antti Isotalo, avporträtterade år 1869. Ur Österbottens museums samlingar.
Bild: Julia Widgren

– Alla finländare känner nog igen bilden, men få vet ändå att den är tagen av en 27-årig tjej, säger Hanna Koikkalainen.

Berättelsen bakom den bilden är en av flera orsaker till att det nu pågår ett dokumentationsprojekt. Målet är att uppmärksamma Julia Widgrén och hennes gärning så att hon ges den aktning hon förtjänar.

– Det har skrivit många historier om män – nu är det dags att skriva om en framgångsrik kvinna på 1800-talet. Det ska utmynna i en bok och en utställning, säger Hanna Koikkalainen.

En man och en kvinna studerar gamla fotografier
Bildtext Under en informationskväll för projektet hämtade flera åhörare foton ur sina samlingar. Här studerar Hanna Koikkalainen ett fotografi som Gunnar Bäckman förevisar.
Bild: Roger Källman / Yle

Inom ramarna för projektet efterlyser man fotografier som Julia tagit. I Jakobstad finns flera tusen glasplåtar bevarade, men i arkiven i Vasa finns mest bara papperskopior – originalplåtarna är försvunna. Till exempel saknas originalet av Isotalon Antti och Rannanjärvi.

Nu hoppas arbetsgruppen alltså hitta flera av Julia Widgréns fotografier. Om läsare av denna artikel hittar bilder med hennes namn så får de gärna ta kontakt.

En grupp tonåriga pojkar och flickor fotograferade i ateljémiljö
Bildtext En grupp tonåriga pojkar och flickor fotograferade i ateljémiljö. Ur Österbottens museums samlingar.
Bild: Julia Widgren

Läs mer om projektet på Filmverkstadens webbplats. Hanna Koikkalainen nås via hennes webbplats.