Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen Orpos första budgetmangling börjar i dag – flera branscher hoppas på krisstöd

Uppdaterad 19.09.2023 10:18.
Statsminister Petteri Orpos regering samlas i dag för att förhandla om nästa års budget. Se ministrarna kommentera läget när de anländer till Mariegatan. - Spela upp på Arenan

Blir det några stödpengar för byggbranschen, vården eller pälsdjursuppfödarna? Regeringen Orpo samlas på tisdag för att förhandla fram sin första statsbudget och besluten känns i allas plånböcker.

Regeringen har låtit förstå att budgeten är stram och manöverutrymmet ytterst begränsat. Finansminister Riikka Purras (Sannf) ursprungliga budgetförslag som presenterades i augusti bygger på ett underskott på 10,1 miljarder euro, som ska täckas med nya lån.

Regeringen försöker bromsa skuldsättningen och minska statens utgifter genom nedskärningar i socialskyddet och olika förmåner. Nedskärningarna uppgår till sammanlagt omkring 700 miljoner euro under nästa år.

Kritik från oppositionen

Regeringen vill bland annat skärpa villkoren för bostadsbidraget och arbetslöshetsunderstödet, i hopp om att öka sysselsättningen.

Både oppositionen och olika medborgarorganisationer har uppmanat regeringen att dra tillbaka nedskärningarna. Barnombudsmannen har varnat för att barnfattigdomen kommer att öka och att regeringens åtgärder är kontraproduktiva på sikt.

Henkilö tankkaamassa autoa huoltoasemalla.
Bildtext Regeringen vill sänka bränsleskatten för 156 miljoner euro.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Regeringen har också fått kritik för sina planer att samtidigt låta sänka både inkomstskatten, bränsleskatten och andra skatter för sammanlagt omkring 900 miljoner euro på årsnivå.

Särskilt De Gröna har anklagat regeringen för ”bensinpopulism” som gör det svårare att minska utsläppen och frångå fossila bränslen.

Inga löften från statsministern

Samtidigt ökar trycket på regeringen att träda in med stödpengar till bland andra vårdsektorn, byggbranschen och pälsdjursuppfödarna.

Många pälsfarmare har råkat i knipa på grund av fågelinfluensan, som spridit sig till pälsdjuren. Livsmedelsverket har nyligen bestämt att alla pälsdjur vid de drabbade farmerna ska avlivas.

Blåräv på en pälsfarm.
Bildtext En blåräv på en pälsfarm i Karleby, vintern 2020.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Riksdagsledamöter från Vasa valkrets kräver i ett gemensamt upprop att regeringen vidtar åtgärder för att trygga pälsnäringens framtid. De pälsfarmare som nu tvingas lägga ner borde också få stödpengar, anser ledamöterna.

Byggbranschen har i sin tur drabbats hårt av det allt svagare konjunkturläget, medan social- och hälsovården dras med ett närmast kroniskt budgetunderskott. Så gott som alla välfärdsområden kämpar för att få pengarna att räcka till. Statsminister Petteri Orpo (Saml) har ändå inte på förhand vågat utlova några stödpengar.

Fortsatt stöd till regionflygen?

En annan omtvistad fråga är huruvida regeringen är beredd att hålla igång den olönsamma regionala flygtrafiken, som slukar 19-20 miljoner euro årligen. Trafik- och kommunikationsminister Lulu Ranne (Sannf) varnade tidigare i somras att staten inte har råd med sådana stödbelopp.

Ett vitt flygplan på en flygplats.
Bildtext Estniska Nyxair började flyga till Kronoby våren 2021.
Bild: Raila Paavola / Yle

Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat kommer flygtrafiken ändå sannolikt att fortsätta på de nuvarande rutterna till och med år 2026. Det handlar om turerna mellan Helsingfors-Vanda flygplats och Björneborg, Jyväskylä, Nyslott, Joensuu, Kajana, Kemi, Mariehamn och Karleby-Jakobstads flygplats i Kronoby.

Regeringen väntas också reservera 1-2 miljoner euro för att verkställa sitt omtalade åtgärdsprogram mot rasism.

Presskonferens på förmiddagen

Regeringen ordnar en presskonferens på tisdag förmiddag klockan 9.45 innan förhandlingarna inleds på Finansministeriet i Helsingfors. På plats är statsminister Petteri Orpo, finansminister Riikka Purra, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD).

Vanligtvis sker den så kallade budgetmanglingen på Ständerhuset, men eftersom Ständerhuset renoveras samlas regeringen istället på Finansministeriet. Då regeringspartierna är överens om budgeten och förhandlingarna är avslutade, ges den slutgiltiga budgetpropositionen till riksdagen för godkännande.