Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teaterrecension: Starka teman och karaktärer kämpar för uppmärksamhet i rastlös uppsättning av Röda rummet

En medelålders man i kostym sitter på en stol, bakom honom står en ung man.
Bildtext Mikko Kauppila och Riko Eklundh spelar huvudrollerna i Milja Sarkolas uppsättning av Kaj Korkea-ahos roman Röda rummet på Lilla Teatern.
Bild: Helsingin Kaupunginteatteri

Lilla Teaterns uppsättning av Kaj Korkea-ahos roman Röda rummet bjuder på starka rolltolkningar i kraftfulla nyckelscener – och långa transportsträckor där folk och prylar tågar av och på scenen.

En berusad kväll lägger Kaj-Erik (Mikko Kauppila) på skämt in en annons i tidningen. Han är en lovande ung författare med några rosade romaner bakom sig, en av dem är en chockrealistisk roman om livet på dejtingappen för homosexuella män Grinder. I annonsen erbjuder han sig att skriva en bok i utbyte mot att få köpa en lägenhet i södra Helsingfors till ett förmånligt pris.

I efterhand grämer han sig, annonsen får honom att framstå som både självupptagen och beredd att sälja ut sin konst. Men till sin förvåning får han ett svar. Aimo (Riko Eklundh), en man i övre medelåldern, tar kontakt och är villig att gå med på den något oklara överenskommelsen. Lägenheten är perfekt, en liten tvåa med balkong med drömläge på Jungfrustigen i det svindyra Ulrikasborg där Kaj-Erik genast får flytta in.

Men vad skulle det vara fråga om för bok då? Tja, kanske någon slags fiktionaliserad självbiografi, fantiserar Aimo. Men författaren beslutar naturligtvis själv vad han skriver, tillägger han generöst.

En ung man talar i telefon bakom ett stålgaller.
Bildtext Författaren Kaj-Erik (Mikko Kauppila) känner sig allt mer fångad i den besynnerliga situation han försatt sig själv i.
Bild: ©Helsingin Kaupunginteatteri

Vem utnyttjar vem?

Snart finner Kaj-Erik sig ohjälpligt indragen i Aimos egendomliga tillvaro. De träffas för regelbundna intervjuer hemma hos Aimo som delar med sig av sin dramatiska livshistoria, uppvuxen på en strängt religiös ort i Österbotten men sedan sin tidigaste barndom oemotståndligt dragen till bondage och sadomasochism, redan innan han visste att något sådant existerade.

Aimo berättar om hur han träffar sin livspartner Usko, och hur de i åratal driver en S/M-klubb i ett hemligt rum i lägenheten på Jungfrustigen – faktiskt i den lilla lägenhet där Kaj-Erik nu får bo till en billig hyra.

Kaj-Erik träffar också Aimos assistent Emmanuel (Alexander Wendelin), en oförskämd och hotfull grabb som fungerar som Aimos chaufför och motvilligt bistår honom i hans bondagesessioner. Denna obekväma samvaro formligen pulserar av ett molande tvivel om vem som är mest utsatt och vem som egentligen utnyttjar vem.

Underkastelse och dominans

Röda rummet, i regi av Milja Sarkola, är en dramatisering av Kaj Korkea-ahos rosade roman från 2021 som var en ovanligt stark och djärv skildring av tabubelagda ämnen som sexuell underkastelse och dominans, men kanske ännu mer av spänningen mellan makt, sex, svek och utnyttjande överlag.

Berättelsen drivs också fram av ett Roman Polanski-aktigt thrillerupplägg där huvudpersonen lockas in i ett nytt sammanhang bara för att upptäcka att han är på väg att ta en olyckligt lottad föregångares plats och riskerar att gå samma öde till mötes om han inte kan reda ut sanningen bakom vad som pågår.

Hotet, svaret och lockelsen förkroppsligas i Aimo, övertygande gestaltad av Riko Eklundh, som är både självutlämnande och gåtfull, tragisk, utsatt och manipulativ.

Trots berättelsens rika karaktärsgestaltning och tematik gör uppsättningen ett rastlöst intryck. Handlingen splittras över massvis med korta scener vars syfte enbart är att förmedla något förhållandevis relevant stycke information (exempelvis, huvudpersonen beviljas inte det banklån han önskat sig). Efter hälsningsfraser och ett kort replikskifte ska alla av scenen igen.

Två unga män med utmattad uppsyn sitter vid ett runt vitt bord.
Bildtext Aimos assistent Emmanuel (Alexander Wendelin) är en vilsen och arg kille som saknar verktygen för att ta sig vidare i livet.
Bild: ©Helsingin Kaupunginteatteri

Scenbilden domineras av en något obeslutsam scenografi föreställande en vit husvägg som lämnar en smal remsa spelutrymme längst fram på scenen. Stolar och bord bärs in för att markera nya platser och då scenerna avlöser varandra i snabb takt leder det till en ständig trafik av folk och prylar in och ut, ytterkläder kläs av och på, och de skickliga skådespelarna får beklagligt lite tid att utforska karaktärernas inbördes relationer då de ständigt har bråttom till följande transportsträcka i handlingen.

Flera starka scener lyfter teaterupplevelsen, men helhetsintrycket lider av återkommande partier som känns som om de spelas i en stökig genomfartskorridor.

Ställvis gör föreställningen intrycket att den tappar den känslomässiga kontakten med tematiken och fastnar i att bara återge handlingen i ursprungsverket. När föreställningen är slut har jag svårt att formulera vad, om något, som har förändrats i karaktärernas liv under berättelsens gång och vilka insatserna egentligen varit.

Lilla Teatern: Röda rummet. Av Kaj Korkea-aho. Regi Milja Sarkola. Scenografi K. Rasila. Kostym Samu-Jussi Koski. Ljuddesign och komposition Aleksi Saura. Ljus- och videodesign Pekka Pitkänen. Mask Pia Kähkönen. Dramaturgi Ari-Pekka Lahti. Dramatisering Tuomas Timonen. På scenen: Riko Eklundh, Mikko Kauppila, Minni Gråhn, Aino Seppo, Alexander Wendelin, Joachim Wigelius.

Lyssna på Kulturpodden om romanen Röda rummet:

Om sex, makt och tillit i Kaj Korkea-ahos nya roman

28:43

Sällskapet undrar om BDSM nu blivit mainstream med utgångspunkt i pjäsen Röda rummet på Lilla Teatern:

Kaurismäki är mysig, spriten är ocool och BDSM är mainstream

51:40