Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Småfåglar sysselsätter räddningsverket mest av alla djur – enligt brandchefen kan du också kasta ut fågeln på egen hand

talgoxe på en trädgren
Bildtext Bildsättningsbild. Det händer ibland att småfåglar flyger in i hus och har svårt att hitta ut.
Bild: Arash Matin / Yle

Mer än hundra djur har redan räddats ur fara i Egentliga Finland i år. Förutom fåglar får räddningsverket regelbundet larm om hjortar och ormar.

Yle bad räddningsverket i Egentliga Finland om statistik över de djurräddningsuppdrag som man har utfört i år. Hittills har totalt 125 uppdrag utförts, varav 32 har haft att göra med småfåglar.

– Det beror oftast på att fågeln har hamnat på fel ställe, till exempel att den tagit sig in i ett egnahemshus eller ett höghus, säger Sebastian Holm, regional brandchef på räddningsverket i Egentliga Finland.

På andra plats kom rådjur och hjortar, som har räddats 25 gånger i år.

Vanligtvis hjälper man hjortdjur att ta sig loss från staket och stängsel eller lyfter upp dem ur slambrunnar. Hjortar och rådjur orsakar också krockar, men trafikolyckor ingår inte i den här statistiken.

Katter ligger före hundar i räddningsstatistiken. I år har räddningsverket hjälpt katter 13 gånger och hundar fem gånger. Senast en katt räddades var i torsdags, då en katt hade suttit i ett träd i tre dagar i Satava i Åbo.

Människors hjälplöshet märks ibland i uppdragen

Enligt Holm kan man ibland se att människor har blivit mer hjälplösa när det gäller vilka uppdrag de kontaktar räddningsverket för. Om till exempel en liten fågel flyger in i lägenheten är rekommendationen att man först försöker få ut fågeln på egen hand.

– Släck lamporna, stäng persiennerna och öppna en av dörrarna som släpper in ljus. Det här brukar oftast leda till att fågeln hittar ut, tipsar Holm.

En del av räddningsverkets uppdrag har också att göra med huggormar och snokar som har tagit sig in i hus eller till exempel på gården till ett daghem. Egentliga Finlands räddningsverk har hittills haft 12 uppdrag i år som har att göra med ormar.

– Om du inte har någon möjlighet att flytta ormen kan du kontakta brandkåren. Vi har utrustning för att flytta på den, säger Holm.

Räddningsuppdrag under 2023

Brand i ormlager

Sebastian Holm minns fortfarande en industrifastighet som brann ner i Lundo för tio år sedan, där man förvarade utställningsormar.

– Brandmännen upptäckte att det fanns en hel del ormar där inne och de bars sedan ut i terrarier. Det gjorde släckningsarbetet ganska intressant och utmanande, eftersom vi inte visste hur giftiga eller farliga ormarna i byggnaden var, säger han.

Den här artikeln baserar sig på artikeln ”Pikkulinnut työllistävät pelastuslaitosta eläimistä eniten – palopäällikön mukaan linnun voisi häätää ulos myös itse” skriven av Eino Kossila och Heinimaija Hirvonen. Översättningen är gjord av Maj Lundström.

Diskussion om artikeln