Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen om störande beteende på Drumsö: ”Vi förstår att det vållar oro men stadsdelen sticker inte ut”

Ett flygfotografi över Drumsö i Helsingfors.
Bildtext Motsvarande ordningsstörningar sker också på andra håll i Helsingfors, meddelar polisen.
Bild: Silja Viitala / Yle

De senaste dagarna har flera Drumsöbor berättat och medier rapporterat om unga som beter sig störande i stadsdelen.

Helsingforspolisen är medveten om att många på Drumsö är oroliga. Polisen övervakar, utreder och ingriper vid behov, skriver man i ett pressmeddelande.

”Vi förstår att det här vållar oro och att varje händelse leder till att trygghetskänslan minskar”, säger Katja Nissinen på polisens förebyggande enhet enligt meddelandet.

Det handlar om en grupp 15 till 17-åringar som enligt polisens uppgifter förföljt och hotat andra unga.

Polisen: motsvarande pågår i fler stadsdelar

Drumsö sticker inte ut i statistiken, motsvarande problem finns i många stadsdelar i Helsingfors, påpekar polisen. På senaste tiden har ett misstänkt brott lett till en anmälan som nu utreds. Det handlar om ett rån som ska ha skett den 22 augusti.

Utöver det har polisen vid ett par tillfällen begett sig till Drumsö på grund av störande beteende under den senaste tiden. I september tillkallades polisen till Drumsö för att avlägsna en grupp ungdomar som bankade på dörren till ett ungdomshus.

”Om polisen stöter på unga som beter sig störande letar vi efter lösningar som passar individens behov. Bland annat kan Ankkuri-tjänsten erbjuda de unga mångprofessionella tjänster”, säger Nissen.

Publicera inte bilder och namn

Om man ser störande beteende gäller det att anmäla det via nödcentralen, påminner polisen. Och tillägger att man inte bör ingripa själv eller publicera namn och bilder på sociala medier om man ser någon begå ett brott eller uppföra sig störande.

I slutet av september ska det ordnas ett möte där polisen i samarbete med rektorer, kuratorer, ungdomsverksamheten och församlingen ska hitta lösningar för att få bukt med den upplevda otryggheten på Drumsö.