Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rebecca Ehrnrooth på familjens sommarställe i Porkala.

Miljontals människor har sett hennes videor på Tiktok

Längdåkaren Rebecca Ehrnrooth utesluter inte att hon kunde finansiera hela sin idrottssatsning via sociala medier.

På sociala medier är Rebecca Ehrnrooth kanske mest känd för Tiktok-videon som hon filmade på en herrtoalett i Imatra. Det här tio minuter innan hon skulle starta i FM-sprintstafetten i januari i fjol.

Jag har blivit inlåst på wc – på herr-wc. Jag vet inte vad jag ska säga, men jag skulle gärna hinna till starten.

Videon levde sitt eget liv och blev viral medan tävlingen pågick, utan att Ehrnrooth hade ett hum om saken.

– Jag får emellanåt frågor att ”har du blivit fast på wc på sistone”? skrattar längdåkaren som Sportliv träffat både hemma i Esbo och på familjens sommarställe i Porkala.

Rebecca Ehrnrooth om att kombinera sociala medier och idrott i Sportliv:

Rebecca Ehrnrooth: "Du måste inte vara världens bästa idrottare för att göra pengar på sociala medier" - Spela upp på Arenan

Pengar via sociala medier

Ehrnrooth gillar Tiktok och Instagram. För henne kommer det naturligt att lägga ut videor så gott som dagligen. Hon har hållit på med det aktivt i några år och får en del pengar den vägen.

– Mitt främsta mål är att vara en idrottare som gör sociala medier, och inte en influencer som idrottar. Men när det kommer så naturligt att vara på some, och när det är möjligt att kombinera sociala medier och idrott så bra, så varför inte?

Ehrnrooth har en bakgrund som juniorlandslagsåkare, men efter några tyngre år med diverse bakslag har hon inte platsat i något av skidförbundets landslag.

Således har hon inte fått många chanser att tävla på den högsta nivån som ger mest synlighet i traditionella medier.

Bristen på framgångar i skidspåret har ändå inte hindrat henne från att göra sponsoravtal och få ekonomiskt stöd.

Tack vare sin aktivitet på Tiktok och Instagram har Ehrnrooth gjort en del pengar, men ändå inte närapå tillräckligt för att täcka alla kostnader för längdskidåkningen.

– Jag tror att det som krävs för att det skulle bli en mer fast inkomst är att jag skulle klara mig bra i tävlingar. Det ger mig en viss synlighet och då kanske företagen blir mer intresserade av att samarbeta, tror hon.

Känner du att det är möjligt att finansiera en del av idrotten också i fortsättningen via sociala medier?

– Ja, absolut, om inte hela.

– Det är många idrottare som på riktigt lever på den där someinkomsten. Lotta Harala är ett jättebra exempel på det. Klart att hon är en jättebra idrottare, men det är hennes sociala medier som driver hela hennes brand och antagligen ganska långt finansierar karriären.

Sociala medier viktig kanal för sponsorerna

Alla idrottare utnyttjar inte de ekonomiska möjligheterna som sociala medier erbjuder. För en del känns det inte alls naturligt att filma sig själv och lägga ut videorna för andra att beskåda.

Ehrnrooth förstår att det kan kännas jobbigt, men uppmuntrar ändå idrottare i samma situation som hon själv att försöka.

– Om man är en idrottare på en viss nivå så är sponsorerna nuförtiden sådana att de vill ha synlighet på sociala medier.

Enligt henne är det framför allt idrottare som inte nått den absoluta toppen som kan dra störst nytta av sociala medier för att finansiera sin satsning. De allra bästa idrottarna får bra sponsorkontrakt oberoende av deras aktivitet på sociala medier.

Det gäller att försöka hitta en stil och ett sätt som man själv är bekväm med. Det behöver inte vara speciellt avancerat, tipsar hon.

Enligt Ehrnrooth kan det fungera bra med att till exempel bara dela en video från sin träning eller plocka ut ett klipp från en tävling.

Att någon försöker göra sociala medier på ett sätt som inte passar en själv kommer inte att funka i längden.

Rebecca Ehrnrooth

– Det behöver inte vara perfekt. Den delen av sociala medier som bara visar det perfekta tilltalar mig inte alls. Det blir bra bara man är sig själv, inte försöker mycket och är naturlig, fortsätter hon.

Ehrnrooth vill inte forcera fram sina inlägg. Ifall hon inte känner för att lägga upp någonting låter hon helt enkelt bli.

– När man har något betalt samarbete måste man göra det där jobbet. Men om jag inte känner för att posta något så gör jag det inte. Det ska kännas roligt att göra.

Gäller att försöka hänga med när 16-åringarna skapar trenderna

Ehrnrooth har aktivt producerat videoinnehåll till sociala medier sedan början av coronapandemin. Hon uppmuntrades att fortsätta då hennes allra första videor på Tiktok blev någorlunda virala.

I dag har hon cirka 11 000 följare på Tiktok och knappa 6 000 på Instagram. Det kunde gärna få vara fler, men å andra sidan är följarsiffrornas roll inte lika betydande i dag som tidigare, enligt Ehrnrooth.

– Det spelar större roll hur engagerade människorna är med dina inlägg. Jag har en jätteengagerad följarbas som på riktigt tittar på vad jag gör. Om jag hade 100 000 följare men ingen gillade mina inlägg, så skulle det kännas fake på något sätt.

Rebecca Ehrnrooth och mamma Sirkka på familjens sommarställe i Porkala.
Bildtext Rebecca Ehrnrooth tillsammans med mamma Sirkka, även hon längdåkare, på familjens sommarställe i Porkala.
Bild: Mikael Oivo / Yle

På sociala medier är det inte ovanligt att människor skriver osakliga kommentarer – saker som man inte skulle säga åt personen ansikte mot ansikte. Men sådana kommentarer har Ehrnrooth sluppit ganska långt.

Det enda negativa hon stött på är några som ifrågasatt hennes aktivitet på sociala medier på grund av hennes relativa brist på framgång i skidspåret.

– Vad du gör på sociala medier och hur bra du klarar dig i idrotten är två helt skilda saker. Varför skulle du inte kunna göra sociala medier fast du inte är världens bästa skidåkare? undrar Ehrnrooth.

Vid sidan om skidåkningen har Ehrnrooth studerat på Hanken.

I våras skrev hon sin kandidatavhandling som handlade om de faktorer hos en idrottare och hens personbrand som påverkar konsumenternas köpintentioner.

Avhandlingens slutsats – att idrottarens prestation inte spelar så stor roll som man hade tänkt sig – överraskade henne.

– Det var idrottarens personlighet och drag som hör till personligheten som mest påverkar konsumenternas attityder. Alltså, om du är en bra typ så kommer du ganska långt med det.

Att vara en bra typ har varit Ehrnrooths trumfkort på sociala medier snarare än resultaten i tävlingarna på sistone. Hennes humoristiska inlägg har setts av miljontals människor. Men det är inte garanterat att samma recept ger framgång och synlighet på sociala medier i fortsättningen.

– Det känns att trenderna på Tiktok byts varje dag. Jag är 24 nu men det är typ 16-åringarna som skapar de här trenderna, suckar hon.

Det är svårt att hänga med när det som var bra för ett år sedan inte funkar mer. Man måste vara alert.

Rebecca Ehrnrooth

Video: Antti Tuunanen & Mikael Oivo

Foto & Layout: Mikael Oivo

Redaktör: Mikael Oivo

Diskussion om artikeln