Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Framtiden för turismen i Kaskö är oviss – tre populära ställen saknar entreprenörer

En röd stuga. I bakgrunden skymtar en husvagn.
Bildtext Hur kommer verksamheten vid campingen i Kaskö att skötas nästa år? Den frågan ska få svar under hösten.
Bild: Juho Teir / Yle

I Kaskö står staden inför ett dilemma då framtiden för Sälgrunds lotsstation, Mariestrands camping och gästhamnen är oviss. Just nu finns ingen som ska driva verksamheten på de tre ställena.

Det är en fredag förmiddag i mitten av september och det är folktomt i Kaskö. Någon enstaka båt syns i gästhamnen och en och annan husbil på campingen i Kaskö. Nu är turismsäsongen så gott som över.

Enligt stadsdirektören Markku Lumio och fullmäktigeordförande Kari Häggblom har det varit en bra säsong.

– Staden är liten, men här är många turister och vad jag vet så har sommaren gått bra och det har varit gäster på campingområdet och också i gästhamnen, säger Lumio.

– Det har nog varit en bra sommar i år. Vi har haft mycket turister och jag som kör ut till Sälgrund har sett att dit far mycket folk, konstaterar i sin tur Häggblom.

Men frågan är hur det kommer att se ut nästa år då det inte finns någon som drar verksamheten varken i gästhamnen, på campingen eller vid Sälgrunds lotsstation.

– Alla avtal tar slut nu i september och vi har en kommitté som funderar på framtiden under Kari Häggbloms ledning. I november ska vi ha färdiga tankar om hur vi går vidare 2024, säger Lumio.

Två män med glasögon står vid ett torg.
Bildtext Enligt Markku Lumio och Kari Häggblom har turismsäsongen i Kaskö i år varit bra.
Bild: Juho Teir / Yle

De alternativ som staden nu bollar med är ifall campingen, gästhamnen och lotsstationen ska säljas, hyras ut eller ifall staden ska driva dem som egen verksamhet.

– Vi funderar öppet på alla möjligheter. Vi tänker på det här noggrant under hösten. Det kan vara olika alternativ, det behöver inte vara samma modell för alla, säger Lumio.

Enligt Kari Häggblom ska man först sondera ifall det finns intresse bland olika aktörer att driva de här ställena.

– Sedan får vi se vart vi kommer, vad aktörerna vill och vad som är det bästa alternativet.

Att hitta intresserade aktörer har inte varit lätt under de senaste åren.

– Nog har det varit ytterst svårt. Jag tror att om vi får den positiva trenden att fortsätta och kanske om vi får fabriksetableringen, så då finns det nog också större intresse för de här ställena.

Men ett alternativ är alltså att staden själva driver verksamheten.

– Vi gjorde det i somras i gästhamnen och det gick helt okej. Men jag tycker inte att det är grundmodellen, att staden ska driva verksamheten även om staden äger de här platserna. Helst så att någon företagare kommer dit och driver själva verksamheten, säger Lumio och fortsätter.

– Det är stadens uppgift att skapa möjligheter för det här, inte behöver staden göra allting själv.

En motorbåt ligger förtöjd vid en gästhamn.
Bildtext I år har staden själva stått för verksamheten i gästhamnen.
Bild: Juho Teir / Yle

Senast i slutet av den här månaden vill staden att entreprenörer, som är intresserade av att sköta ett eller flera objekt, lämnar in sina kontaktuppgifter och affärsverksamhets- och marknadsföringsplan.

– Det är ytterst viktigt att vi är i god tid ute och försöker få de som ska sköta de här ställena. Börjar man på våren är det för sent och då är det svårt att hitta någon, säger Häggblom.