Grankulla tar täten i huvudstadsregionen med högst andel behöriga grundskolelärare – i Vanda är en skola populärast bland sökande
I allmänhet är andelen behöriga grundskolelärare i huvudstadregionens skolor hög, men det är svårt att veta varför det går bäst i Grankulla. I Vanda har samarbetet med Helsingfors universitet burit frukt!
Klasser på högst 20 elever och en satsning på skolorna är kanske anledningarna till att andelen behöriga lärare är så hög i Grankulla, säger Mikael Flemmich som är bildningsdirektör.
Hela 91 procent av lärarna i Grankullas grundskolor är behöriga, vilket är den högsta procentandelen i huvudstadsregionen.
Dessutom är omsättningen i skolornas lärarkår låg.
– Vi har en stabil situation eftersom lärarna inte rör på sig. De som anställs stannar.
Flemmich menar ändå att det är väldigt svårt att med säkerhet veta vilka faktorer som bidrar till Grankullas framgångssaga.
– Det är mycket som spelar in, och olika anställda värdesätter olika saker.
Svårast är det att hitta behöriga vikarier och timanställda.
– Eftersom det finns gott om heltidstjänster för behöriga lärare så är det sällan det söker vikariat eller timlärartjänster.
Stark majoritet av lärarna i Huvudstadens grundskolor är behöriga
I Esbo och Kyrkslätt ligger andelen behöriga grundskolelärare på 81 procent. I Helsingfors är andelen något högre med 85 procent och i Vanda något lägre med 79 procent.
I Vanda ser rekryteringen av grundskolelärare helt okej ut, enligt Anders Vikström som är direktör för det svenskspråkiga serviceområdet.
– Vi har haft helt bra med sökande till vissa tjänster. Och en trend som är ny för i år är att det funnits många sökande till klasslärartjänster i Dickursby skola. Förr var det vanligt att en person sökte till alla våra skolor.
Dickursby skola i Vanda populär bland behöriga sökande
Dickursby skola popularitet beror på ett samarbetsavtal med Helsingfors universitet som går ut på att lärarstuderande gör sin praktik på samarbetsskolor i huvudstadsregionen, berättar Vikström.
Just i Vanda är Dickursby skola samarbetsskolan, och när studerandena trivs spå sin praktik så söker de jobb där efter studierna.
– Det är väldigt positivt att lärarstuderandena trivts på sin praktik, men nu är vår utmaning att sprida budskapet till lärarstuderandena om att alla våra skolor är lika bra arbetsplatser. Vi diskuterar internt hur vi ska lyckas med det.
Vikström konstaterar ändå att det är svårare att rekrytera lärare till vissa ämneskombinationer både på gymnasiet och i årskurs sju till nio.
– Vi hade inte en enda behörig sökande till ämneslärartjänsterna inom till exempel fysik och kemi eller teknisk slöjd.
– Men på det stora hela blir det bättre, men än finns det utmaningar, tillägger han.