Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Känner du Finlands lucia 2023? Ännu hinner du nominera din luciakandidat!

Uppdaterad 12.10.2023 11:22.
Finlands lucia Wilma Grönqvist skrider ner för Domkyrkans trappor.
Bildtext Finlands lucia 2022 Wilma Grönqvist skred ner för Domkyrkans trappor på luciadagen 2022.
Bild: Marcus Rosenlund / Yle

Känner du någon som skulle vara den perfekta luciakandidaten? Eller vill du själv ställa upp som kandidat i luciavalet? Uppropet efter luciakandidater pågår fram till söndagen den 15 oktober på Folkhälsans webbplats lucia.fi.

Vem blir Finlands lucia i år? Du kan nominera en luciakandidat på Folkhälsans webbplats för Finlands lucia fram till den 15 oktober.

För att kunna nomineras som luciakandidat bör personen i fråga ska ha fyllt 18 år, tala svenska, tycka om att uppträda och kunna sjunga. Det behövs också en rekommendation av någon närstående, samt ett foto och en ljudfil med valfri sång.

Personen som anmäls bör också ha möjlighet att delta i de tios dag tisdagen den 24 oktober i Helsingfors när alla luciakandidater träffas.

Finlands lucia ska vara en en person som är empatisk och har lätt för att möta människor i olika åldrar och väldigt olika livssituationer. Dessutom bör personen i fråga ha möjlighet att ägna sig helhjärtat och på heltid åt luciauppdraget som sträcker sig från början av december till början av januari.

Att nominera en kandidat

Ifall man själv vill ställa upp som kandidat kan man nominera sig själv. Annars kan man också nominera en person som man anser är lämplig som Finlands lucia, men då måste man ha fått personens medgivande.

Lucia är en symbol för ljus och glädje och en frontfigur för luciainsamlingen som arrangeras till förmån för utsatta barnfamiljer.

Under uppdragstiden gör Finlands lucia och tärnorna i Luciakören omkring hundra olika besök på sjukhus, daghem, äldreboenden och fester av olika slag.

Luciainsamlingen hjälper barnfamiljer som har det svårt

Precis som under de senaste åren kommer medlen i årets luciainsamling att användas till förmån för barnfamiljer som har en utmanande vardag. Årligen brukar insamlingen inbringa omkring 170.000 euro.

Det finns många orsaker till att barnfamiljer kan ha det svårt i vardagen. Bland annat sjukdom, fattigdom eller brist på närstående stödjande relationer är vanliga orsaker till att föräldrar blir utmattade och behöver extra hjälp, och då är luciainsamlingen till stor nytta.

Luciainsamlingen pågår till slutet av januari 2024.

Vill du sjunga med i luciakören?

Luciakören letar i år efter nya nya körmedlemmar. En öppen insjungning ordnas måndag 9.10 kl. 17.00 i Folkhälsans huvudbyggnad, Topeliusgatan 20, Helsingfors. Ingen förhandsanmälan behövs. Dirigent är Jannike Sandström.

Luciakören övar intensivt i Helsingfors i oktober och november, vanligtvis en till två vardagkvällar i veckan. Det blir också en del veckoslutsövningar.

De som sjunger i luciakören ska kunna sjunga i stämmor och ha tid att satsa på uppdraget som luciatärna. Mer info finns på lucia.fi.

Luciahöstens datum 2023

15.9-15.10 Nomineringen för Finlands lucia pågår

18.10 Jurydag, de tio luciakandidaterna utses

24.10 De tios dag, alla luciakandidater presenteras

28.10-15.11 Luciavalet pågår

16.11 Finlands lucia offentliggörs

13.12 Luciadagen

Nomineringen för Finlands lucia pågår Finland Uppropet efter luciakandidater pågår Jurydag, de tio luciakandidaterna utses Helsingfors, Finland Årets kandidater offentliggörs De tios dag, alla luciakandidater presenteras Helsingfors, Finland Vem är luciakandidat? Luciavalet pågår Finland Rösta i Luciavalet 28.10 till 15.11 Finlands lucia offentliggörs Helsingfors, Finland Vi får veta vem som blir Lucia 2023 Luciadagen Finland Vi firar Luciamorgonen i Yle Fem, Yle Vega och på Yle Arenan

Luciasändningarna på Svenska Yle

På luciadagen 13.12 firar vi Luciamorgonen i Yle Fem, Yle Vega och på Yle Arenan och på kvällen kl. 17.00 sänds kröningen av Finlands lucia direkt från Helsingfors domkyrka i Yle Fem och på Yle Arenan.

De bägge sändningarna på luciadagen produceras av Svenska Yle i samarbete med Folkhälsan.

Artikeln uppdaterad må 18.9 kl. 10.20 med lista på luciahöstens datum 2023.