Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Riko Eklundh spelar sitt livs roll i Röda rummet – innan premiären fördes han med ambulans till sjukhuset

En äldre man och en yngre man som står lutade mot en vägg.
Bildtext Riko Eklundh tycker att samarbetet med skådespelaren Mikko Kauppila fungerat exceptionellt bra.
Bild: Helsingin Kaupunginteatteri

Att krypa in i en BDSM-läderpåse väckte en ångest Riko Eklundh fick lära sig bemästra. Det är en föreställning man måste ha kontroll över, säger han. Eklundh spelar en av sin drygt 30-åriga karriärs mest krävande roller i Röda rummet.

Det var en hårsmån ifrån att torsdagens premiär av Röda Rummet på Lilla Teatern inte blev av. Under den nästsista repetitionen inför publik började skådespelaren Riko Eklundh, som spelar en av huvudrollerna i pjäsen, känna sig konstig.

Svetten började rinna, han tappade orden, och fördes sedan med ambulans till sjukhuset i Mejlans. Det visade sig att han hade drabbats av en lindrig TIA, alltså en liten blodcirkulationsstörning som orsakar tillfällig syrebrist i hjärnan.

– Det var en otroligt skrämmande och overklig upplevelse. Allt stannade upp när jag låg på golvet bakom scenen efter attacken. Ska jag dö nu, hann jag tänka. Det var skrämmande att förlora kontrollen så, säger Eklund när vi träffas hemma hos honom i Tölö dagen efter en lyckad premiär som fått hyllande recensioner.

Att förlora eller bevara kontrollen är också ett bärande tema i pjäsen Röda rummet. Den har dramatiserats efter författaren Kaj Korkea-ahos hyllade roman från 2021. Berättelsen handlar om maktförhållanden – om ekonomisk makt, känslomässig makt, sexuell makt – men också ensamhet.

En man som sitter på en stol.
Bildtext Riko Eklundh i rollen som Aimo Kangas i Röda rummet på Lilla teatern.
Bild: ©Helsingin Kaupunginteatteri

Lärde sig bemästra ångest

En ung författare, Kaj-Erik (Mikko Kauppila) publicerar en tidningsannons där han lovar skriva en bok i utbyte mot en förmånlig bostad. Aimo Kangas (Riko Eklundh), en ensam gentleman erbjuder författaren en intressant lägenhet på en fin adress. Snart märker den unge mannen att han blivit indragen i en märklig lek som leder in på temat sadomasochism och sexuell fetischism. I en scen får Eklundh krypa in i en svart BDSM-lädersäck, något som i början väckte stark ångest hos honom.

– När jag fick läsa dramatiseringen av Tuomas Timonen hoppades jag i smyg att lädersäckscenen inte skulle vara med. Men det var den. I den extremaste varianten täcks också ansiktet delvis och man får inte luft. Vi jobbade med intimitetskoordinator så att allt var kontrollerat.

Även i BDSM är utgångsläget att alla gränser är bestämda på förhand.

– Vissa kan uppleva syrebristen som otroligt upphetsande, men för mig kändes det obehagligt. Men med hjälp av en stödjande arbetsgrupp med regissören Milja Sarkola i spetsen känns också den scenen bra att spela.

Att stå nästan naken på scen strax innan scenen i läderpåsen väckte också till en början våndor.

– Som äldre, medelålders man funderade jag på om jag skulle skaffa sixpack och bantade lite inför rollen. Men Aimo Kangas är liksom jag 58 år. Man behöver inte ha en perfekt kropp.

Jag vuxit upp under en tid då homosexualitet inte existerade på film, i tv-serier eller på scen annat än i sjuklig eller komisk dager. Det ansågs sjukligt också inom konsten.

Riko Eklundh, skådespelare

Föreställningen är också på ett personligt plan viktig för Eklundh. Under sin över 30-åriga karriär som skådespelare med över hundra roller i bagaget har han bara en gång tidigare spelat homosexuell på scen. Han var 26 när han själv insåg att han är homosexuell.

– Jag har vuxit upp under en tid då homosexualitet inte existerade på film, i tv-serier eller på scen annat än i sjuklig eller komisk dager. Det ansågs sjukligt också inom konsten. De senaste åren har det börjat komma fler minoritetsberättelser.

– Kaj Korkea-aho som såg föreställningen talade väldigt fint om att en sådan här berättelse satts upp på scen. Den här pjäsen som handlar om fetischism hade knappast kunnat sättas upp ens för 10 år sedan.

Det var inget uttalat men i backspegeln känns det som att det inträdesprovet innehöll ett sorts gay-test, ett prov som skulle visa att man inte var homosexuell.

Riko Eklundh

Eklundh blickar tillbaka till sina studieår på Teaterhögskolan på 80-talet, då den här typen av minoritetsfrågor inte just diskuterades.

– Det var inget uttalat men i backspegeln känns det som att det inträdesprovet innehöll ett sorts gay-test, ett prov som skulle visa att man inte var homosexuell. Alla som deltog i inträdesprovet skulle kyssa en motspelare av motsatt kön. Sådant skulle aldrig förekomma idag. Det kändes som att jag inte blir antagen om jag inte klara kysstestet.

En äldre man som visar ilska.
Bildtext Mikko Kauppila och Riko Eklundh i Röda rummet.
Bild: ©Helsingin Kaupunginteatteri

Paralleller till det egna livet

Rollen som Aimo Kangas är en av de mest krävande han hittills gjort, både vad gäller texten men också emotionellt.

– Med åldern blir inlärningsprocessen långsammare. Aimo har otroligt långa och krävande monologer. I berättelsen finns många paralleller till mitt eget liv. Därför upplever jag rollen som otroligt viktig och spännande. Det är absolut en av de viktigaste rollerna i mitt liv.

Aimo Kangas är en komplicerad och manipulerande person, som Eklundh har lärt sig förstå och försvara via rollarbetet. Trots att han inte direkt känner igen sig i personlighetsdragen känner han en klangbotten i många av replikerna. Människor, minnen, berättelser från ett tidigare liv gör sig påminda och tränger ibland fram genom rollarbetet som Aimo Kangas.

Skådespeleri handlar om att gräva i sitt eget förflutna. Ofta blir rollarbetet starkast när berättelsen kommer nära självupplevda saker.

– Det handlar om att våga gå in i Aimo Kangas rätt så dramatiska och traumatiska värld, via de smärtpunkter jag själv haft, människor som jag har älskat och som dött eller som jag förlorat. Människor jag blivit förtjust i men som varit mycket yngre....

Vi går in på gemensamma bekanta, minnen och kärlekar från tidigare liv, människor som varit besatta av honom, och människor som fortfarande finns kvar. Stundvis har rollarbetet bränt till så pass att Eklundh haft svårt att hålla sig ifrån gråt.

– Som skådespelare måste man kunna behålla kontrollen, det kan brista men man måste kunna samla sig på några sekunder.

Under en repetition höll Eklundh ändå på att tappa kontrollen emotionellt då han kom att tänka på sin första kärlek som drack och dog bara 53 år gammal.

En man med glasögon framför porträtt.
Bildtext Riko Eklundh hemma i sin bostad i Tölö.
Bild: Jenny Jägerhorn / Yle

Historieberättandet som mening i livet

Berättelsen lyfter fram frågor kring vem som styr över vem, vem som är överordnad och vem underordnad? Vem köper och vem säljer vad, och till vilket pris?

”Byteshandeln du föreslår flödar av livslust, och ropar ut en grundläggande vilja att ställa våra prioriteringar till rätta. Den hävdar konstens värde, och påminner om vad som är viktigt: våra historier, våra korta liv, människorna som gått oss förlorade och bara existerar i minnen och fotografier.”

Repliken är Aimo Kangas, men för Eklundh är den samtidigt en personlig nyckelreplik till vad som är viktigt i livet.

– För mig har historieberättandet blivit en sorts mening med livet. Vi speglar oss i de historier vi berättar för varandra. Det är också det som skådespelarkonsten handlar om i grunden. Det gör Aimo Kangas, han berättar sitt livs historia.

BDSM, fetischism och underkastelse är fortfarande teman det pratas rätt lite om i offentligheten, men ramberättelsen är något de flesta kan känna igen sig i, tror Eklundh.

– Känslan av att inte vilja vara ensam, att vilja ha någon nära är allmänmänsklig. Livet överlag handlar ju om en sorts maktbalans mellan människor: om att vara underordnad eller att dominera, om en mekanism där vi styr varandra. Egentligen handlar det om sådant som finns i alla relationer, men nivån är mer extrem.

Mera: Teaterrecension: Starka teman och karaktärer kämpar för uppmärksamhet i rastlös uppsättning av Röda rummet

En medelålders man i kostym sitter på en stol, bakom honom står en ung man.

Sällskapet undrar om BDSM nu blivit mainstream med utgångspunkt i pjäsen Röda rummet på Lilla Teatern:

Kaurismäki är mysig, spriten är ocool och BDSM är mainstream

51:40