Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Konkurserna drabbar nu större bolag än förut – FFC:s ekonom varnar för att arbetslösheten kan öka mer väntat

En gul hjälm, hörselskydd och handskar på ett bord på en byggplats.
Bildtext Tatu Knuutila som är nationalekonom på Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC oroar sig för ökande arbetslöshet i många olika branscher.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Uppgifter från statistikcentralen visar att många bolag som går i konkurs nu har fler anställa än de flesta konkursdrabbade bolagen hade för ett år sedan. FFC bedömer att ovanligt många företag nu går omkull.

Under coronapandemin räddade regeringen många företag från konkurs med hjälp av undantagslagstiftning. Efter det ökade konkurserna en aning.

Tatu Knuutila är nationalekonom på Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC. När han följer med den ekonomiska utvecklingen i Finland håller han också ett öga på konkurserna.

En leende man i skjorta och kavaj.
Bildtext Tatu Knuutila.

Statistikcentralen bokför inte bara hur många företag som går i konkurs, utan också hur många anställda som berörs av dem.

– I fjol var företagen i medeltal mindre, men under det här året har vi märkt att företag med allt fler anställda går i konkurs. Det är en oroväckande trend. Om det här ger en bra bild av vad vi kan vänta oss på arbetsmarknaden under de kommande månaderna kommer arbetslösheten att öka, säger Knuutila.

Delvis har det varit väntat att vi skulle se en ökad mängd konkurser efter coronapandemin. I teorin är det normalt att en del av företagen går i konkurs i jämn takt i en ekonomi. I praktiken kan också dåligt skötta företag klara sig genom en högkonjunktur för att sedan gå omkull när nästa lågkonjunktur kommer.

I och med att staten stödde företagen under coronapandemin är det möjligt att en del mindre välskötta bolag som annars skulle ha gått i konkurs klarat sig genom krisen.

Nu när ekonomin dyker kan en del av konkurserna bero på att uppdämda problem i en del företag helt naturligt ökar antalet konkurser.

”Exceptionell pik”

Tatu Knuutila bedömer ändå att konkursvågen nu är oroväckande svår.

– Antalet konkurser ökar med en takt på flera tiotals procent, till och med 30 procent om man jämför med läget för ett år sedan. Det är nog en exceptionell pik jämfört med det tidigare läget.

Därför tycker han att vi nu lever ganska exceptionella tider om man jämför med en normal dynamik i företagsvärlden då bolag går i konkurs i jämnare takt.

– Inflationen har varit verkligen snabb och den har inte varit företagens fel. Den är en chock som har kommit utifrån som har orsakat stora förändringar i företagens verksamhetsbetingelser.

Olika branscher i Finland drabbas nu samtidigt av olika typer av problem.

– På senare tid har det talats mycket om byggbranschen. Kostnaderna för byggandet har ökat ganska mycket under de senaste åren. Det har försämrat branschens lönsamhet, säger Tatu Knuutila.

Men problemen berör inte bara byggbranschen. Tatu Knuutila oroar sig för att större aktörer får problem också på annat håll.

– Till exempel inom industrin minskar beställningarna och handelns volym minskar.