Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jack Smith vill begränsa Trumps uttalanden kring åtalen

Uppdaterad 16.09.2023 07:43.

Specialjurist Jack Smith, som leder utredningar som lett till två av fyra av åtalen mot Trump, vill införa vissa begränsningar i Trumps lagliga möjlighet att uttrycka sig kring en pågående rättsprocess i Washington.

”Den åtalade har en etablerad praxis att utfärda inflammatoriska offentliga uttalanden riktade mot individer eller institutioner som utgör ett hinder eller en utmaning för honom”, skriver Smith i sin begäran till domaren Tanya Chutkan.

Smith vill att Trump förbjuds att uttala sig aggressivt eller nedsättande mot de som är inblandade i fallet, bland annat domaren och vittnen.

Domaren Chutkan har tidigare varnat Trump mot att göra sådana uttalanden som kunde uppfattas som hot mot någon av de inblandade. Ett löfte att inte hota de involverade i rättsprocessen var ett villkor för ex-presidentens frigivelse från häktet i augusti.

Källor: STT, Reuters

Utrikes

Guterres missnöjd med FN:s säkerhetsråd

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att han är besviken över att FN:s säkerhetsråd misslyckades med att kräva eldupphör i Gazaremsan.

Guterres uttalar sig två dagar efter att säkerhetsrådet röstade om att kräva eldupphör, och USA lämnade in sitt veto mot kravet. Generalsekreteraren säger att rådets auktoritet och trovärdighet har fått sig en allvarig törn.

Guterres deltar i dag i Doha Forum i Qatar. Det är en konferens med målet att främja dialog mellan politiska ledare.

Under konferensen har värdlandet Qatars premiärminister, schejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, sagt att landet fortsätter pressa Israel och Hamas för att få till stånd ett eldupphör.

Källor: AFP, Doha Forum

Glasblåsaren Kaappo Lähdesmäki med en glump glödande glasmassa på ett rör vid glasugnen.

Glasblåsning har upptagits på Unescos lista över kulturarv

Finland inte ensamt om att lyfta fram hantverket.

Bild på Gaza före och efter 7 oktober 2023.

Video: Så här ser det ut i Gaza nu

Bilderna visar Gaza före och efter den 7 oktober 2023.