Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen sänker kostnaderna för privatbilism – men för många blir det ändå dyrare att köra till jobbet

Uppdaterad 16.09.2023 16:00.
Ett trafikmärke som visar att tätort upphör syns i förgrunden, vid sidan av det två bilar som är fotade med rörelseoskärpa.
Bildtext Ju längre arbetsvägen är, desto oftare använder man bil för resan, visar forskning gjord av Arbetshälsoinstitutet.
Bild: Joel Peltonen / Yle

Regeringen Orpo sänker tillverkningsskatten på bensin i början av nästa år, men kostnaderna för bilresor till jobbet ökar då den tidigare regeringens tillfälliga höjning av skatteavdraget för resekostnader tar slut.

Arbetsresan kan nästa år bli flera hundra euro dyrare, särskilt för dem som har en längre väg till jobbet. Regeringen Orpo ska i början av 2024 sänka tillverkningsskatten för bensin, och samtidigt tar den tidigare regeringens tillfälliga höjning på skatteavdrag av resekostnader slut.

Under åren 2022 och 2023 har man kunnat dra av upp till 8 400 i beskattningen, men nu sjunker det maximala avdraget till 7 000 euro i året. Dessutom börjar regeringen Orpo i början av året stegvis höja självriskandelen från 750 till 900 euro.

Höjningen av självrisken väntas ge staten 27 miljoner euro nästa år. Den sänkta tillverkningsskatten väntas i sin tur minska statens skatteinkomster med 160 miljoner euro.

Drabbar särskilt dem med en lång väg till arbetet

Privatbilism verkar alltså bli billigare, då det är fråga om icke-arbetsrelaterade resor. Beslutet påverkar också dem som kör kortare sträckor mellan hemmet och arbetet, men dyrast blir det för dem med lång väg. Det kommer fram i beräkningar gjorda av Skatteförvaltningen.

Trots att särskilt de med lång arbetsväg påverkas, är det inte troligt att det påverkar hur finländare väljer att bo. Det är inte heller helt lätt att påverka längden på resan mellan hemmet och jobbet.

– Ifall resan åt ett håll till eller från jobbet är tio eller tiotals kilometer, cyklar eller går man inte den sträckan, åtminstone inte varje dag. Frågan om man använder sig av bil eller kollektivtrafik beror mycket på hur behändiga förbindelserna är, säger ledande forskare på Arbetshälsoinstitutet Jenni Ervasti.

Ibland är bilen det enda alternativet. Det gäller till exempel personer som jobbar skiftarbete. Skiften kan falla på tider då kollektivtrafiken går sällan eller inte alls. Också familjer med småbarn väljer ofta bil i stället för kollektivtrafik, eftersom det oftast blir behändigare.

Regeringen sitter med fler planer för bilisterna

Regering planerar också att sänka fordonsskatten för fordon med medelmåttiga och stora utsläpp, i praktiken handlar det om äldre bilar.

Fordonsskatten skulle i medeltal sjunka med 28 euro och med högst 52 euro i året. Sänkningen kostar staten runt 50 miljoner euro.

Regering håller också distributionsskyldigheten av förnybara bränslen på nuvarande nivå. Om den tidigare lagen hade hållits i kraft, hade bensinens literpris stigit med 15 cent per liter, uppskattar Arbets- och näringsministeriet.

Uppdaterad 16.00 med korrigering om att bensinens literpris stigit med 15 cent per liter.

Diskussion om artikeln