Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johanna Matintalos förfrågan överraskade Ville Nousiainen: ”Jag var tvungen att tänka på det i en vecka”

Uppdaterad 16.09.2023 12:24.
Johanna Matintalo rullskidar.
Bildtext Johanna Matintalo på ett rullskidspass i Vuokatti.
Bild: Kuva: Ville Honkonen

När Johanna Matintalos långa tränarrelation upphörde i våras lyssnade skidåkaren på sin partner och ringde Ville Nousiainen. Han blev förvånad, men gick med på det.

Förra säsongen nådde Johanna Matintalo världscuppallen i sprinten i Beitostølen.

Men inför vinterns skidsäsong är det inte mångårige tränaren Ville Oksanen som lotsar Matintalo. Nu är det den tidigare VM-medaljören och mångårige landslagsåkaren Ville Nousiainen, som ansvarar för Matintalos träningsprogram.

– I våras kom jag och Ville Oksanen överens om att det kanske var bättre för mig att leta efter en ny tränare och ett nytt träningsupplägg. Vi hade velat uppnå en bra säsong, men prestationen var för ojämn över hela linjen, trots en del individuella toppretsationer, säger Matintalo.

Under säsongen 2022/23 såg hon till och med ut som en potentiell VM-medaljör i sprinten, så 26:e platsen i Planica var en stor besvikelse.

Johanna Matintalo i mål.
Bildtext VM-tävlingarna i Planica var en besvikelse.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

En ytlig bekantskap

Ville Nousiainen, som analyserade Matintalos prestation i VM i Planica från sidlinjen som expert för Yle Urheilu, hade ingen aning om vad som skulle komma. Han hade tidigare känt Matintalo ganska ytligt, till exempel från en kort sejour med A-landslaget i slutet av förra årtiondet.

Som utomstående såg Nousiainen en hel del outnyttjad potential i idrottaren, men han kunde inte föreställa sig att han själv skulle komma att bli tränaren som försökte få ut potentialen.

– Jag tittade på min telefonskärm för att se att Johanna ringde. Det dröjde inte länge förrän hon sa att hon ville gå rakt på sak och bad mig träna henne. Ja, det kom helt ur det blå, säger Ville Nousiainen.

Även om Nousiainen också arbetar som tränare och tidigare har coachat bland andra sin avlidna fru Mona-Liisa Nousiainen och skidskytten Tuomas Grönman, verkade utmaningen tuff.

– Man börjar inte träna toppidrottare på den nivån lättvindigt. I en vecka var jag tvungen att tänka på det. Och det skulle inte ha funnits mer tid, eftersom Johanna skulle på semester och ville få det här ordnat innan dess.

Nousiainen tillbringade sin reflektionsvecka med att intensivt studera Matintalos träningsbakgrund utifrån data som skidåkaren hade skickat, det vill säga träningsprogram, prestationer och testresultat.

”Jag såg behovet av förändring”

- Det visade sig att mycket hade gjorts, och gjorts bra, säger Nousianen

Men det fanns saker som kunde göras på andra sätt.

- Om Johanna hade tränat på ett sådant sätt att jag inte såg något behov av förändring, hade jag förmodligen svarat med ett artigt ”nej tack”. Men när jag såg behovet av förändring, och att Johanna specifikt ville ha förändring, och nu är vi här.

Så varför valde Matintalo just detta alternativ? Det var starkt påverkat av hennes partner, skidåkaren Lauri Vuorinen. Paret, som bor i Rovaniemi, bosatte sig i Vuokatti under hela sommarens träningssäsong.

- Jag hade några olika namn i åtanke. Lauri övertygade mig om att Ville skulle vara ett bra alternativ för mig och jag lyssnade på honom, säger Matintalo.

Nousiainen ser även tränarskapet som en möjlighet att utveckla sig själv som tränare.

- Även om det här främst handlar om Johannas karriär är det här en enorm möjlighet för mig att utvecklas som tränare. Naturligtvis kan jag inte automatiskt lova Johanna någonting. Det kanske inte händer så mycket som vi vill, men vi har i alla fall försökt.

Vinterns första världscuphelg går av stapeln mellan 24 till 26 november i Ruka.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel: Johanna Matintalon pyyntö yllätti Ville Nousiaisen täydellisesti – ”Viikon jouduin miettimään” skriven av Pekka Holopainen.

Diskussion om artikeln