Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Samma nål användes för att ta prover av tiotals klienter inom hemvården i Åbo – inga smittor uppdagades i kontroller

Mätning av blodsocker.
Bildtext Illustrerande arkivbild. Kontrollerna visar nu att ingen smittats som ett resultat av incidenten.
Bild: LUONG THAI LINH/EPA/AOP

Ett 20-tal klienter inom hemvården i Åbo utsattes för sjukdomar som smittar via blod. En anställd använde samma nål på dem alla då hen tog blodsockerprov.

Det var i mars som välfärdsområdet varslade om att klienter inom hemvården i Paltta i Åbo utsatts för en smutsig nål.

De klienter som utsattes för felet som gjordes erbjöds en möjlighet till blodprov och uppföljningen fortsatte under ett halvt års tid. Kontrollerna visar nu att ingen smittats som ett resultat av incidenten.

Jutta Peltoniemi, som är förvaltningsöverläkare i Egentliga Finlands välfärdsområde, säger till Yle att det är osannolikt att några nya smittor skulle ännu uppdagas.

– Eventuella smittor borde ha framkommit i ett tidigt skede.

Personalen har också fått utbildning för att undvika liknande olyckor.

– Vi har ordnat vidareutbildning när det gäller tagning av blodsockerprov. Vi fokuserar på den utrustning som används och hur utrustningen används. Kontinuerlig utbildning behövs eftersom det hela tiden kommer in nya arbetstagare, säger Peltoniemi.

Välfärdsområdet erbjöd alla klienter som berördes av incidenten en möjlighet att diskutera ärendet med yrkesutbildade personer inom kontroll av smittsamma sjukdomar. Enligt Peltoniemi har några klienter valt att utnyttja möjligheten.