Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett år sedan Mahsa Amini dog – EU, USA och Storbritannien inför nya sanktioner mot Iran

Programmet är inte längre tillgängligt
Melbourne, Paris, Amsterdam och Bryssel är några av städerna där det demonstrerades. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

För ett år sedan dog 22-årige Mahsa Amini i händerna på moralpolisen i Iran. Tre dagar tidigare hade hon gripits på grund av sin klädsel. Dödsfallet ledde till omfattande protester.

På fredagen bildades ett hav av iranska flaggor på Bryssels gator. Demonstranter samlades där, liksom i många andra europeiska huvudstäder, inför den första årsdagen sedan Mahsa Amini dog.

– Den iranska revolutionen började i fjol. I fjol i september, säger Mahan Taraj som är en av demonstranterna.

Sedan den 22-årige Mahsa Amini dog kort efter att hon gripits på grund av sin klädsel har regimen i Iran utsatts för omfattande demonstrationer på hemmaplan och omfattande kritik från demokratier i väst.

Sedan dess präglas många iranier av ett starkt suktande efter demokrati i sitt hemland.

– Vi kommer att ha ett fritt Iran, säger Taraj.

Amini bar för tajta byxor för moralpolisen

En polischef i Teheran har i ett uttalande sagt att Mahsa Amini greps för att hon bar för tajta byxor och inte täckte sitt hår ordentligt med en huvudduk, något lagen föreskriver i Iran.

Många misstänker att Mahsa Amini dog på grund av att polisen hade misshandlat henne.

Hundratals har dödats i demonstrationerna som bröt ut i Iran efter Aminis död.

EU, USA och Storbritannien inför nya sanktioner mot Iran

I samband med ettårsdagen har EU, Storbritannien och USA har offentliggjort nya sanktioner mot regimanknutna personer och enheter i Iran. EU lägger till exempelvis polischefer, en fängelsechef och fängelser på sin sanktionslista.

USA riktar sanktioner mot 25 iranska tjänstemän, några medier och ett företag som sköter censur på internet.

Storbritannien lägger till Irans kulturminister, Teherans borgmästare och polisens talesman på sanktionslistan.

Det handlar alltså om personer och enheter som anses ansvariga för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran.

Mahsa Aminis pappa arresterad på årsdagen

Nyhetsbyrån Reuters citerar den kurdiska människorättsorganisationen Hengaw som uppger att Mahsa Aminis pappa, Amjad Amini, arresterades då han uppmärksammade årsdagen för sin dotters död.

”Säkerhetsstyrkor grep Amjad Amini i dag och förde honom tillbaka till hans hem efter att ha varnat honom för att uppmärksamma sin dotters dödsdag”, meddelar den kurdiska organisationen.

Källor: Reuters, AFP