Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

OP-gruppen ger inga pengar till nya investeringar i pälsbranschen: ”Tiden utvisar om branschen alls kommer att finnas kvar”

Timo Ritakallio.
Bildtext Timo Ritakallio intervjuades i Ykkösaamu på lördag morgon.
Bild: Tiina Jutila / Yle

OP-gruppen ger ”i praktiken” inga nya lån till pälsfarmerna. Dock har man under året hjälpt farmare som vill avveckla verksamheten. Det berättar chefsdirektör Timo Ritakallio.

I lördagens Ykkösaamu kommenterade OP-gruppens chefsdirektör Timo Ritakallio finansgruppens inställning till läget som pälsindustrin befinner sig i.

OP-gruppen är enligt Ritakallio den största finansiären av jordbrukssektorn i Finland och som en del av den sektorn finns också pälsbranschen.

Pälsbranschens lönsamhet är svag just nu och utsikterna är oklara, konstaterar Ritakallio.

– I ett sådant läge ges i praktiken ingen finansiering för nya investeringar.

Däremot har OP finansierat avvecklingar av pälsfarmares verksamhet under det gångna året.

– Situationen är väldigt utmanande för branschen och vi känner att vi som en ansvarsfull aktör måste hjälpa våra kunder i svåra tider.

Ritakallio konstaterar samtidigt att pälsbranschen är en väldigt liten aktör sett till hela landet.

– Tiden utvisar om branschen alls kommer att finnas kvar i Finland.

Han påpekar dock att han egentligen inte har kompetens att bedöma helheten och om pälsfarmandet kommer att läggas ner i Finland.

– Men om man ser på vad som händer så är det klart att sannolikheten för det har ökat. Men tiden utvisar och det är inte upp till en bankir att besluta om den saken.