Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fantastiska framgångssagan bara fortsätter – Virtanen och Ruusuvuori tog Finland till kvartsfinal i Davis Cup: ”Visade hur starkt det här laget är”

Uppdaterad 16.09.2023 22:43.
Ruusuvuori säkrade historiska segern. - Spela upp på Arenan

Förutsättningarna var glasklara. Vinnaren mellan Finland och USA skulle gå vidare från gruppspelet i Davis Cup. Och Finland avgjorde redan efter de två singelmatcherna.

En plats i Davis Cup-slutspelet var en historisk tennisframgång för Finland och nu har laget tagit det hela ytterligare ett steg längre.

För det blir fler matcher för det blåvita laget i den prestigefyllda lagturneringen. Finland är bland världens åtta bästa länder och kommer att spela kvartsfinal i november.

Laget tog sig vidare från gruppspelet på lördagskvällen. Efter två singelvinster av Otto Virtanen och Emil Ruusuvuori mot USA säkrade Finland avancemang.

– Det här betyder otrolig mycket for sporten i Finland. Vi visade ännu en gång hur starkt det här laget är, säger Ruusuvuori om den historiska framgången.

Virtanen visade vägen

USA har vunnit Davis Cup 32 gånger tidigare men nu tog det alltså stopp redan i gruppspelet.

Otto Virtanen gav Finland den start man behövde mot förhandsfavoriten. Han tog karriärens största seger då han slog 39-rankade Mackenzie McDonald med 2–1 i set (7–6, 1–6, 7–6)

– Jag försökte bara glömma andra set och fokusera all energi jag hade i kroppen för det sista. Jag spelade upp mig och nyckeln var att lägga pressen på hans sida av nätet.

– Det är tröjan som jag bär som gör att jag kan spela så här bra. Det står Finland på ryggen, säger Virtanen efter sin seger.

Otto Virtanen besegrade Mackenzie McDonald. - Spela upp på Arenan

Två långa set för Ruusuvuori

Emil Ruusuvuori gick sedan ut på banan och besegrade Tommy Paul, som är rankad trettonde i världen, med 2–0 i set (7–6, 6–4).

Ruusuvuori bommade tre matchbollar vid ställningen med 5–3 men lyckades sedan samla sig och vann matchen i tionde gamet.

– Det blev tajt. Det gällde att fortsätta kämpa och på slutet lyckades jag knyta ihop säcken. Jag har inte spelat på några veckor och var inte i bästa form då jag kom hit.

– Det är också den mentala kampen och det gällde att fajtas. Jag hittade mitt eget spel och kunde vinna efter två långa set, säger Ruusuvuori.

De båda singelsegrarna gjorde att den avslutande dubbelmatchen mot USA blev betydelselös.

Diskussion om artikeln