Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Gulsvarta dominansens dag – KuPS kan säkra tredje raka guldet innan serien ens hunnit in på upploppet

Uppdaterad 17.09.2023 18:26.

Det som såg ut att bli en jämn kamp är på väg att förvandlas till rena uppvisningen. KuPS kan genom att slå HJK i kvällens tv-match rycka upp ett försprång på massiva 12 poäng och säkra guldet redan nu.

Kl. 18.30: HJK–KuPS

Nationella ligan, övre slutserien.
Tölö fotbollsstadion, Helsingfors.

Matchen sänds på TV2 och Yle Arenan och kommenteras på svenska av Christoffer Herberts.

HJK - KuPS (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

På spel: Guldets öde kan avgöras

Förutsättningarna är lika klara som enkla. Vinner KuPS borta mot HJK ikväll säkrar Kuopiolaget titeln redan nu, fyra veckor innan serien avslutas.

KuPS startade serien överraskande svajigt men hittade snabbt tillbaka till rätt spår. De gulsvarta har inte förlorat i ligan sedan maj och har med fyra matcher kvar att spela ett förödande klart försprång till konkurrenterna.

KuPS vann guldet 2021 med 3 poängs marginal. I fjol vann KuPS serien med 5 poäng fler än tvåan, medan KuPS vid seger idag tycker upp ett försprång på hela 12 poäng till närmast jagande Åland United och HJK med tre omgångar kvar att spela.

KuPS läge: Besvikelse trots guldtåg

KuPS är på god väg mot dubbeln på hemmaplan, men ändå kommer säsongen att ses som en besvikelse när den snart ska sammanfattas.

Arkistokuvassa KuPSin pelaajista  Anni Hartikainen, Gentjana Rochi ja Lavdije Begolli.
Bildtext KuPS jublar hemma i Finland, men ute i Europa gick det trögare.
Bild: Tomi Hänninen

Huvudmålet i år var nämligen att göra väl ifrån sig i Champions League, men förra helgen blev det fiasko på den fronten med en lika oväntad som plågsam förlust mot Spartak Subotica. Nu blir det i stället det serbiska laget som får spela ett festligt dubbelmöte mot svenska mästarna Rosengård i oktober.

Besvikelsen gick i onsdags ut över stackars HPS, då KuPS ledde ligamötet med 4–0 efter bara 19 minuters spel (vann med 6–0 till slut). Ilskan över det korthuggna Europaäventyret lär också HJK få känna på.

HJK:s läge: Bra vår, sämre sommar

HJK:s unga lag ledde ligan ännu i början på juni efter att ha radat upp åtta raka segrar. Men sommaren blev tyngre. HJK vann bara tre av åtta ligamatcher under semesterperioden, ett ohållbart saldo för ett lag som försöker hänga med i KuPS poängtakt.

Nu finns tecken på att hösten blir bättre, och silver skulle vara ett klart godkänt slutsaldo för ett lag som kryllar av tonåringar och ligadebutanter.

Seger mot KuPS i dag skulle hålla de avlägsna gulddrömmarna vid liv, och framför allt föra HJK snubblande nära medalj. Dessutom skulle ett positivt resultat ikväll ge en stark känsla av att talangernas år använts på rätt sätt.

Håll koll på 1: HJK:s suveräna målspruta

KuPS har inte mindre än sex spelare som gjort 7 mål eller fler i årets liga. HJK har bara en, men det är å andra sidan seriens överlägset bästa målskytt.

19-åriga Lotta Lindström har gjort 16 mål på 19 matcher och har trappat upp den övertygande takten ytterligare i höst, med 9 mål på de 5 senaste i liga och cup.

Otroligt imponerande, inte minst med tanke på att Lindström ligadebuterade så sent som i april efter att fått förra året förstört av en knäskada.

Håll koll på 2: KuPS trio från landslaget

I den stora finländska trupp som på fredag startar Nations League ryms bara tre spelare från den inhemska ligan med. Inte oväntat kommer alla tre från KuPS.

Tvillingsystrarna Oona och Emmi Sirén har varit med förr, men Anni Hartikainen väntar ännu på sin debut i A-landslaget.

KuPSin puolustaja Anni Hartikainen kuvassa
Bildtext Anni Hartikainen gör en strålande säsong.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Hartikainen är en högintressant spelare som tagit ytterligare kliv framåt den här säsongen. Ute på sin vänsterkant har försvararen/yttern varit omöjlig att stoppa, med 8 mål och otaliga fina framspelningar.

Noterbart 1: Märkliga inbördes möten

KuPS och HJK möttes två gånger i grundserien i år, med märkliga resultat: hemmalagen fick stryk med totalt 0–8, och matchbilderna speglade faktiskt siffrorna.

I maj förlorade ett helvirrigt KuPS med osannolika 0–4 hemma mot HJK (matchen stod 0–3 redan i paus). I augusti var det sedan ”Klubis” tur att bli förnedrat och utspelat på hemmagräset då HJK föll med 0–4 mot gästerna från Kuopio (också den matchen stod 0–3 i paus).

Dags för en jämnare kamp ikväll, utan djupdykning från någotdera laget?

Noterbart 2: Nästa möte ännu viktigare?

Efter den här omgången tar Nationella ligan paus och ger över scenen till landslaget som spelar Nations League kommande vecka. Helgen efter det, söndag 1 oktober, är det sedan dags för cupfinal på Olympiastadion i Helsingfors.

Finalparet är bekant: HJK mot KuPS.

Att KuPS förr eller senare blir ligamästare i höst tvivlar ingen på, men i ett enskilt cupmöte är skrällchansen större. Det skulle vara logiskt om HJK-tränaren Arttu Heinonen sparar på sina taktiska trumfkort och drar fram de verkliga ässen ur rockärmen först om två veckor. Eller försöker han förvilla KuPS-tränaren Pauliina Miettinen redan i kväll med cupfinalen i åtanke?

Kommentatorns tips: Visst blir det guldfest

KuPS var bäst i landet också utan nyförvärv, men i somras förstärktes truppen dessutom med ett vasst namn i varje lagdel. Med Emma Santamäki i backlinjen, japanskan Yuuka Kurosaki på mittfältet och Roosa Ariyo som nytt alternativ längst fram finns det ingen som stoppar KuPS på de inhemska planerna.

Lagets försprång blir ett helt dussin poäng genom en bortaseger i Helsingfors i kväll. HJK säljer sig dyrt men får i en av årets bästa ligamatcher ge sig med 1–2 eller 1–3.

Diskussion om artikeln