Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ursula von der Leyen och Giorgia Meloni på ön Lampedusa – von der Leyen: ”Vi bestämmer vem som kommer till EU”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Italiens premiärminister Giorgia Meloni diskuterade migrantfrågor under presskonferensen på Lampedusa. - Spela upp på Arenan

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Italiens premiärminister Giorgia Meloni besökte ön Lampedusa i Italien på söndagen. Under de senaste dagarna har runt 8 000 migranter anlänt till ön. Kapaciteten på ön är planerad för 400 migranter.

På ön Lampedusa i Italien, som har ett invånarantal på 6 000 personer, befinner sig nu tusentals migranter.

På fredagen transporterade italienska myndigheter runt 5 000 migranter från Lampedusa till Sicilien, och mängden migranter som kommer till ön verkar bara öka.EU och Italien tacklar nu migrantkrisen på ön tillsammans

Lampedusa ligger i Medelhavet mellan Italien, Tunisien och Libyen. Migrantrutten över centrala Medelhavet hör till de farligaste i världen.

Italien har bett EU om hjälp på grund av det ökade antalet migranter. I år har runt 126 000 migranter anlänt till Italien – siffran är nästintill dubbelt så stor som vid samma tidpunkt år 2022.

Antalet nordafrikanska migranter kan stiga

De flesta som tagit sig till Lampedusa har flytt politisk instabilitet i Tunisien. Under tidigare år har de flesta migranter kommit från Libyen.

Nu oroar sig den internationella organisationen för migration (IOM) för att antalet migranter stiger ytterligare, som följd av de katastrofala översvämningarna i Libyen. Enligt FN har 11 300 personer nu omkommit på grund av översvämningarna och över tiotusen personer saknas fortfarande.

EU har tidigare förhandlat med Tunisien för att hejda migrationen till Europa. Ett preliminärt avtal om migration undertecknades i Tunisien i juli av von der Leyen, Meloni och den nederländska premiärministern Mark Rutte.

I avtalet ingår en överenskommelse om att migranter som företar resan från Tunisien över Medelhavet till Italien ska skickas tillbaka till de länder de tagit sig igenom. Avtalet innefattar dessutom ett stödpaket på över en miljard euro.

Människosiluetter från sidan, de sitter i en båt med tak. I bakgrunden hav och en stad som ser ut att vara i medelhavsområdet.
Bildtext EU vill betala Tunisien i utbyte mot att landet hejdar migranter från att komma till Europa.
Bild: Alessandro Serrano'/Shutterstock/All Over Press

Det är särskilt Giorgia Meloni, Italiens premiärminister och ordförande för ytterhögerpartiet Fratelli d'Italia (FDI), som vill blockera flyktingrutten från Tunisien till Italien.

Meloni har tidigare påpekat att problemet inte löses genom förflyttningar inom Italien, utan genom att stoppa migranterna redan innan de kommer till landet. Enligt Meloni kan Italien inte längre vänta eftersom situationen blivit ohållbar.

von der Leyen: ”Vi bestämmer vem som kommer till EU”

Giorgia Meloni inledde presskonferensen med att lyfta fram att migrationskrisen är något som berör hela Europa, eftersom det är frågan om inte bara Italiens, utan samtidigt också Europas gräns. Hon tackade också Lampedusas invånare och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som deltog i konferensen.

Meloni lyfte dessutom fram diskussionen om förflyttning av migranter inom Europa.

– Vi kan inte lösa problemet genom att endast diskutera hur migranter flyttas inom Europa, utan vi måste stoppa inflödet av migranter, sa Meloni.

Enligt Meloni är samarbetet viktigt såväl inom Europa som med nordafrikanska länder för att hejda mängden migranter som kommer till Italien.

För att underlätta situationen föreslog von der Leyen bland annat att EU kunde skapa humanitära korridorer för att frambringa ett säkert alternativ för migranter.

– Det är vi som bestämmer vem som kommer till EU, inte smugglare eller människohandlare, sa von der Leyen.

Hon tillade att EU-kommissionen i samarbete med Italien vill snabba på processen för att återkalla de migranter som inte kvalificerats för asyl.

– De som inte får asyl måste åka tillbaka och kan inte stanna i Europeiska unionen.

Källor: Reuters, BBC, AFP, CNN