Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En serie skolbränder i Belgien misstänks vara kopplade till kontroversiellt sexualundervisningsprogram

Alexander De Croo håller presskonferens. I bakgrunden Belgiens och EU:s flaggor.
Bildtext Belgiens premiärminister Alexander De Croo säger att sexualundervisning har funnits i Belgien i över ett halvt sekel och betonade att landet inte kommer att ta steg tillbaka.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Belgiens premiärminister Alexander De Croo meddelade på fredagen att regeringen utreder kopplingar till extremism efter den sjätte skolbranden inom en vecka.

Tjänstemän tror att attackerna kan vara kopplade till ett kontroversiellt sexualundervisningsprogram i skolorna. Myndigheterna har rapporterat att skyltar med slagord mot det så kallade Evras-programmet hittades på flera av de drabbade skolorna.

Syftet med Evras-programmet är att skolelever ska kunna utveckla sina relationer och sexuella liv. Programmet är obligatoriskt och består av fyra timmars utbildning för elever i åldern 11–12 och 15–16 år. Programmet har varit tillgängligt för alla åldersgrupper i flera år, men det blev obligatoriskt för eleverna först nyligen. I år krävs att ungefär 100 000 elever i federationen Wallonien-Brussels deltar i utbildningen.

Flera islamiska grupper har fördömt Evras-programmet i ett gemensamt uttalande, med oro för att det kan leda till översexualisering av barn. Rykten om programmet har spridit sig på internet.

Premiärminister De Croo betonade att sexualundervisning har funnits i Belgien i över ett halvt sekel och att landet inte kommer att ta steg tillbaka. Även andra tjänstemän inom regeringen har förtydligat att programmets syfte inte är att undervisa barn om sexuella aktiviteter.

Hittills ingen koppling mellan bränderna

De Croo har begärt att det organ som är ansvarigt för att bearbeta underrättelser om terrorism, extremism och radikalisering ska utreda skolbränderna. Samtidigt har Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden bett den federala polisen om stöd till de lokala styrkorna i den drabbade regionen.

Lokala medier har rapporterat att utredningen ännu inte har kunnat fastställa någon koppling mellan de sex bränderna. Charlerois borgmästare Paul Magnette har jämfört bränderna med en form av terrorism och betonat att skolor är heliga platser där barn lär sig respekt och tolerans. Det har även rapporterats att två andra skolor i staden Liège, också i Wallonien, har blivit vandaliserade i samband med händelserna.

Hittills har ingen tagit på sig ansvaret för bränderna och ingen misstänkt har gripits.

Källa: AP