Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Långa sviten bröts i Singapore – Red Bull missade pallen då Carlos Sainz vann efter spännande fajt på slutet: ”Man kör på gränsen hela tiden”

Uppdaterad 17.09.2023 17:27.
Carlos Sainz jublar.
Bild: XPB Images

Red Bulls dominans är åtminstone tillfälligt över. I Singapore var det Ferrari som fick jubla. Carlos Sainz ledde loppet från start till mål. Det är en otrolig känsla, säger spanjoren efter loppet.

Sviter tar slut någon gång och för Red Bull hände det i Singapore. Efter tolv segrar för Max Verstappen och två för Sergio Perez missade man nu förstaplatsen för första gången i år.

Både Verstappen och Perez var svaga i kvalet och hade egentligen inget att hämta i loppet på den trånga gatubanan. Stallet gjorde en chansning med däckstrategin men det räckte inte till mer än en femte och åttonde plats.

– Det här var ingen bra helg. Vi hade problem i början med de hårda däcken. Resten av loppet var ändå ganska roligt, säger Verstappen till Viaplay.

Det var Carlos Sainz som satte punkt för Red Bulls dominans. Han skaffade sig ett perfekt utgångsläge efter kvalsegern och höll tätpositionen från start till mål.

Det här var nionde gången av fjorton som kvalets etta också vinner själva tävlingen i Singapore.

– Det är en otrolig känsla. Jag vill tacka alla i stallet för den här segern. Vi genomförde tävlingen perfekt, säger Sainz efter karriärens andra triumf.

Sainz jagades på slutet

Loppet var ingen glimrande tillställning och det var tågkörning väldigt länge. Först under de sista varven blev det spännande.

Sainz körde med slitna däck och jagades av Lando Norris samt Mercedes-förarna George Russell och Lewis Hamilton under de sista varven.

Mercedes hade chansat med ett andra däckbyte drygt femton varv före mål och det gjorde att Russell och Hamilton var snabba på slutet. Men det är svårt att köra om i Singapore och Sainz lyckades hålla konkurrenterna bakom sig.

– Det blev tajt på slutet men jag hade allt under kontroll. Man kör på gränsen hela tiden men samtidigt kontrollerat, säger Sainz.

Russell kraschade in i muren på sista varvet och det ledde till att Norris kunde knipa andraplatsen medan Hamilton slutade trea.

– Jag visste att det skulle bli tufft då Mercedes gjorde sitt andra depåstopp. Jag nuddade muren på sista varvet, på samma ställe som George. Han var snabbast på slutet och det är lite synd om honom, säger Norris efter säsongens tredje pallplacering.

Valtteri Bottas startade loppet med hårda däck och körde 42 varv innan han gick in i depån. Men då fältet var samlat hela tiden tjänade han inget på den strategin. Tio varv senare tvingades Bottas också bryta loppet.

– Stallet bad mig att avbryta, det var något som blev överhettat. Vi saknade fart i dag och hade ingen tur med taktiken, säger Bottas till Viaplay.

Resultat:

1. Carlos Sainz, Ferrari
2. Lando Norris, McLaren +0,812
3. Lewis Hamilton, Mercedes +1,269
4. Charles Leclerc, Ferrari +21,177
5. Max Verstappen, Red Bull +21,441
6. Pierre Gasly, Alpine +38,441
7. Oscar Piastri, McLaren +41,479
8. Sergio Perez, Red Bull +54,534
9. Liam Lawson, Alpha Tauri +65,918
10. Kevin Magnussen, Haas +72,116
11. Alexander Albon, Williams +73,417
12. Guanyu Zhou, Alfa Romeo +83,649
13. Nico Hülkenberg, Haas +86,201
14. Logan Sargeant, Williams +86,889
15. Fernando Alonso, Aston Martin +87,603

George Russell, Valtteri Bottas, Esteban Ocon och Yuki Tsunoda avbröt. Lance Stroll kom inte till start

Diskussion om artikeln