Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Komikern Russell Brand anklagas för sexuella trakasserier

Uppdaterad 17.09.2023 20:01.
En man iklädd svarta kläder med många olika lager. Han är upplyst av en strålkastare, har en mikrofon i handen och viftar med den andra handen. Bakgrunden skiftar i rött.
Bildtext Brand är komiker och programledare till yrket.
Bild: Rob Latour/Shutterstock/All Over Press

Fyra kvinnor anklagar den brittiska komikern Russell Brand för bland annat sexuella trakasserier. Brand nekar till alla anklagelser.

Enligt kvinnornas berättelser har övergreppen ägt rum åren 2006–2013. En av kvinnorna vittnar om att Brand utsatt henne för våldtäkt hemma hos henne i Los Angeles. En annan av dem uppger sig ha varit i ett förtryckande förhållande med Brand som 16-åring, medan Brand var 31 år gammal.

Brand har nekat till alla anklagelser. I en video på sociala medier kallar han anklagelserna för aggressiva påhopp.

Det brittiska public servicebolaget BBC har meddelat att de brådskande undersöker den anklagades verksamhet inom företaget. Brand var anställd av BBC 2006–2008 som programledare på radion, vilket överlappar med tiden då vissa av fallen ska ha ägt rum.

Har länge delat åsikter

Russell Brand har jobbat som både komiker och programledare. Han spelar mycket på personliga upplevelser och döljer varken att han använder olagliga droger eller är beroende av sex.

Hans provocerande grepp delar åsikter och hans kändisskap har medfört många kontroverser.

Ett av de mest omtalade fallen är då Brand jobbade för musikkanalen MTV i början av 2000-talet. Dagen efter attackerna mot World Trade center dök Brand upp på jobbet utklädd till Osama bin Laden. Han fick sparken och medgav senare att han var drogpåverkad då incidenten inträffade.

Under coronapandemin växte Brands följarskara på sociala medier, främst på Youtube. Han började diskutera konspirationsteorier gällande viruset och en av hans videor raderades på grund av att den bröt mot plattformens regler mot desinformation.

Källa: STT, Independent, BBC

Artikeln uppdaterades 17.9.2023 klockan 20:00 med BBC:s meddelande om att de brådskande undersöker sin före detta arbetstagares verksamhet.