Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teaterrecension: Storslagen musikalversion av Ann-Luise Bertells roman Vänd om min längtan

Uppdaterad 18.09.2023 08:54.
En äldre kvinna i rullstol tittar på ett fotografi tillsammans med en yngre kvinna.
Bildtext Maria (Lilli Sukula-Lindblom) tillsammans med sin dotter Lidia (Isa Lindgren-Backman) i jakten på minnena.
Bild: Wasa Teater/Frank A. Unger

När föreställningen är slut är publikens ovationer så översvallande att en del i ensemblen nu i sin tur blir smått rödnästa.

En premiärpublik lika ivrigt förväntansfull som före coronapandemin. En emigranthistoria som många än idag känner igen från sin egen släkt. Utgångsläget var det bästa när Ann-Luise Bertells prisbelönta roman Vänd om min längtan i lördags hade premiär på Wasa Teater, där Bertell är teaterchef.

Minnenas fotoram

En stor snedställd fotoram mitt på scenen. En videoprojektion visar en vacker brun häst i närbild som rör sig graciöst inom ramen. Huvudpersonen Marias mor Margareta försörjer sig på att vända om längtan hos hästar som bytt ägare. Tänk om det också fungerade på människor!

Kring och ur fotoramen böljar historien om Maria. Sarah Nedergård spelar Maria som ung medan Lilli Sukula-Lindblom spelar en åldrad och minneslös Maria. Ofta ser vi dem samtidigt på scenen.

Marias berättelse växer fram till toner komponerade av Thomas Enroth och med noggrant utvalda ord i texter av Åsa Jinder. Den tiohövdade orkestern leds av kapellmästare Ralf Nyqvist, i en musikal som ger mer svar än själva romanen.

Att minnas eller inte minnas det svåra

Vad minns man om en demenssjukdom slagit till? Kan fotografier hjälpa? Marias kanadensiska dotter Lidia (Isa Lindgren-Backman) kommer för att hälsa på sin mamma. De har inte träffats sedan Maria återvände från sina år i Kanada till Finland.

Lidia har längtat, men ändå väntat tills det är så gott som för sent. Nu är Marias sinne fördunklat och svar är svåra att hitta. Kanske demenssjukdomen på sätt och vis är en utväg från svåra minnen.

Maria minns inte dottern, men Lydias besök ger ändå liv åt hennes historia, som nu rullas upp för publiken.

Ett par omfamnar varandra.
Bildtext Det hettar till mellan Maria (Sarah Nedergård) och Eddie (Jon Henriksen) när de träffas i Kanada.
Bild: Wasa Teater/ Frank A. Unger

Vad driver vår längtan?

I musikalen Vänd om min längtan är det oftare en längtan bort ifrån något, än längtan till något som är drivkraften. Bort från otrygghet och fattigdom. Bort från en elak styvfar.

Kring förra sekelskiftet fanns Nordamerika, som en utväg för den som längtade bort – eller behövde komma bort för att inte gå under.

Blir det bättre när vi kommit fram till längtans mål? Kanske. Kanske inte.

Ingen kan fly från sig själv. Istället tenderar historien att upprepa sig. Den som har en svärta inom sig då hen påbörjar resan mot längtans land, tar sitt mörker med sig. Och vad händer med dem som blir kvar?

Nordamerika, en räddning från det hårda livet i Finland

I begynnelsen av berättelsen dör Marias far. Hennes mor (Maria Udd) längtar efter trygghet och låter sig lockas av vackra ord från den vältaliga mustaschprydde ungkarlen August (Thomas Lundin). Falska förespeglingar, då han är kuvad av sin egen snipiga mor (Carola Sarén). Med ett enkelt men tydligt kroppsspråk ger Thomas Lundin uttryck för sin ilska som går ut över styvbarn och hustru – trots att han nu fått det han längtat efter. Man sparkar alltid neråt.

Marias bror Harald (Markus Lytts) tar sin tillflykt till Kanada. Maria längtar efter brodern och följer efter honom. I Kanada låter sig Maria lockas av hunken Eddie (Jon Henriksen) som lämnat fattigdomen på Åland, men inte svärtan i själen.

Ambitionen är, liksom genomförandet av skådespelare/sångare och orkester, storslagen.

Trots en passion vi sällan skådat på Wasa Teaters scen – om vi inte räknar med den vi hör mellan Marias mamma och styvfar – så tvingas hon fly från äktenskapet. Istället möter hon Rikard, som till skillnad från Maria längtar hem till Vörå.

Maria lockas av den trygghet Rikard utlovar. Kvar blir Marias dotter som får betala priset. Det mönster som upprepar sig förstärks av att Jon Henriksen spelar både Marias far och make och av att Thomas Lundin spelar både mamma Margarets andre man och Marias andre man.

Vackert och berörande

Vänd om min längtan är en vacker föreställning. En avskalad berättelse i en avskalad scenografi som badar i vackert, mjukt ljus. Musikstyckena är den raka motsatsen. Storslagna toner sköljer över publiken, på alla sidor, och små upprepningar av samma tema skapar en fin helhet. Musiken leder tankarna i riktning Kristina från Duvemåla. Ambitionen är, liksom genomförandet av skådespelare/sångare och orkester, storslagen.

Det är sångtexterna med noggrant valda ord som för berättelsen framåt och sammanfattar var den befinner sig, just där och då.

Enbart röster som Sarah Nedergårds och Markus Lytts hade gjort den här musikalen värd att se. Nu är de i mycket gott sällskap av den övriga ensemblen.

De fantastiska låttexterna av Åsa Jinder är avgörande för berättelsen i sig. Det är sångtexterna med noggrant valda ord som för berättelsen framåt och sammanfattar var den befinner sig, just där och då.

Det här är en njutning och mycket berörande. Och ofta sorgligt. Kanske blir det så berörande då så många av oss – även regissören Erik-André Hvidsten med rötterna i Norge – har släktingar som for till Nordamerika, eller till Sverige i senare tid.

En del blev lyckliga, andra inte. Marias bror Harald symboliserar i Markus Lytts tolkning alla de som det gick riktigt på tok för. Han förvandlas från pigg och glad pojke till besviken alkoholist. Hans blick är det som tydligast signalerar förändringen, till och med tydligare än hans synbarligen skitiga kläder.

En man står uppklättrad på en bänk och talar upprört med en grupp tvätterskor.
Bildtext Det går utför för Marias bror Harald i Kanada och han lockar Maria att säga upp sig från jobbet på tvätteriet.
Bild: Wasa Teater/ Frank A. Unger

Emigranthistoria i storslagen musikalisk förpackning

Jag undrar vad våra emigranter skulle ha sagt om de vetat att deras liv skulle ge inspiration till en berättelse som berättas så helhjärtat som musikalen Vänd om min längtan hundra år efter deras tid.

Sällan har väl en recensent haft så lite att anmärka på som här. Det skulle då vara – för att citera min stolsgranne under premiären – usligheten, att det är så sorgligt och bedrövligt mellan varven. Och en sak är säker, jag kommer aldrig framöver att helt lita på det vänliga uttrycket i Thomas Lundins ansikte, efter att ha sett hans rollprestation som Maria och Haralds styvfar.

Av: Ann-Luise Bertell


Kompositör: Thomas Enroth
Textförfattare: Åsa Jinder
Arrangemang: Nils-Petter Ankarblom
Regi: Erik-André Hvidsten
Kapellmästare: Ralf Nyqvist
Scenografi: Anders Karls
Koreografi: Karoliina Lahdenperä
Dramaturgstöd: Lina Teir & Erik Kiviniemi
Kostymdesign: Karoliina Koiso-Kanttila
Mask-och perukdesign: Fia Derghokasian
Ljusdesign: Kristoffer Svenn
Ljuddesign: Stefan Backas

På scen: Markus Lytts, Carola Sarén, Maria Udd Gäster: Thomas Lundin, Sarah Nedergård, Filip Ohls, Isa Lindgren-Backman, Lilli Sukula-Lindblom, Jon Henriksen och Ester Rudnäs.

Ordinarie musiker: Peter Enroth, Patrick Lax, Sanna Mikkola-Blomberg, Richard Mitts, Ralf Nyqvist, Eero Paalanen, Johanna Toppinen
Vikarierande musiker: Stefan Brokvist, Roger Bäck, Tero Hyväluoma, Emma Strömbäck-Mård, Janne Hyöty