Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandalomsusade tränaren Mike Babcock lämnar Columbus efter två månader på posten: ”Det ligger i organisationens intresse att jag kliver av nu”

Uppdaterad 18.09.2023 09:50.
Mike Babcock tarlar i en mikrofon.
Bildtext Mike Babcock träffade medierna den 1 juli.
Bild: Kyle Robertson-USA TODAY NETWORK/All Over Press

Columbus utsåg i somras Mike Babcock till ny tränare. Babcock ville efter det bekanta sig med spelarna genom att be dem visa bilder på sina mobiltelefoner. En vecka efter att uppgifterna läckt tackade Babcock för sig.

I ishockeyligan NHL är det premiär om tre veckor. Den här veckan börjar träningslägren och redan innan spelarna samlats är det första tränarbytet ett faktum.

Mike Babcock, som den 1 juli presenterades som Columbus Blue Jackets nya chefstränare, har nämligen lämnat sin post.

– Efter övervägande blev det klart för mig att det hade varit för mycket distraktion om jag hade fortsatt som chefstränare. Det ligger i organisationens intresse att jag kliver av nu, säger Babcock i klubbens pressmeddelande.

General manager Jarmo Kekäläinen kommenterade beskedet från klubbens sida.

– Det här var ett svårt beslut för alla. Vi tyckte ändå att det var nödvändigt för att säkerställa att fokus ligger på lagets kommande säsong, säger Kekäläinen.

John Davidson, Mike Babcock och Jarmo Kekäläinen sitter bakom ett bord.
Bildtext Mike Babcock presenteras av klubbledarna John Davidson (till vänster) och Jarmo Kekäläinen (till höger).
Bild: Kyle Robertson / USA TODAY NETWORK / All Over Press

För en vecka sedan kom hockeypodden Spittin’ Chiclets med påståenden om att Babcock, då han bekantade sig med spelarna, bad dem att visa upp bilder på sina mobiltelefoner.

I tisdags gick Columbus ut med ett pressmeddelande där Babcock och lagkaptenen Boone Jenner förklarade att tränaren ville lära känna sina spelare, och att det handlade om att visa upp familjebilder för varandra.

Spelarföreningen NHLPA har under den gångna veckan varit involverat i det hela och enligt The Athletics uppgifter ska alla Columbusspelare inte ha varit bekväma med veterantränarens anspråk.

Pascal Vincent och Brad Larsen snackar bakom avbytarbänken.
Bildtext Säsongerna 2021–22 och 2022–23 var Pascal Vincent (till vänster) assisterande tränare och Brad Larsen (till höger) chefstränare.
Bild: John E. Sokolowski-USA TODAY Sports/All Over Press

Columbus meddelade i samma veva att Pascal Vincent tar över som chefstränare på ett tvåårskontrakt. Vincent är 51 år gammal och var i våras en het kandidat till chefstränarposten.

– Pascal Vincent är en förträfflig tränare. Han känner våra spelare och organisationen, och väcker respekt. Han har bäst förutsättningar att ta oss igenom den här omställningen, säger Kekäläinen.

Vincent var assisterande tränare för Winnipeg Jets 2011–2016 och har ingått i Columbus tränarstab sedan hösten 2021.

Babcock har ett kontroversiellt förflutet

Babcock är ett tungt tränarnamn som har varit coach för Mighty Ducks of Anaheim (2002–04), Detroit Red Wings (2005–15) och Toronto Maple Leafs (2015–19). Dessutom har han i olika repriser skördat stora framgångar som landslagstränare för Kanada.

Babcock fick sparken av Toronto i november 2019 och har efter det jobbat inom juniorhockeyn. Att den skandalomsusade Babcock fick ett NHL-kontrakt av Columbus höjde i somras på många ögonbryn, men Babcock intygade att han förändrats som människa under sina år utanför NHL.

Tidigare spelare för Mike Babcock

Johan Franzen

Svensken Johan Franzén hade Babcock som tränare under tio raka säsonger i Detroit. I en intervju med Expressen i december 2019 sa Franzen att Babcock är otroligt duktig på hockey, men att han utsatts för grova verbala påhopp.

– Han är en fruktansvärd människa. Den värsta jag någonsin har träffat.

Mike Modano

Legendaren Mike Modano hade under sin sista NHL-säsong möjligheten att komma upp i 1 500 spelade matcher. Babcock valde i slutet av säsongen 2010–11 att peta Modano i en match. Därmed fick Modano nöja sig med 1 499 matcher.

Mitch Marner

Mitch Marner fick under sin rookiesäsong 2016–17 rangordna sina lagkamrater utifrån deras arbetsmoral. Babcock presenterade senare Marners lista för laget.

Jason Spezza

Veteranen Jason Spezza valde sommaren 2019 att vända hem och skriva ett billigt kontrakt med Toronto Maple Leafs. Han inledde karriären i Ottawa Senators där han var en stor stjärna i elva säsonger (2002–14). I premiärmatchen Toronto–Ottawa fick Spezza sitta på läktaren.

Columbus har några tunga säsonger i bagaget. I våras sparkades Brad Larsen som hann vara chefstränare i två säsonger.

Att Columbus tränarval föll på Babcock var en chansning av klubben som haft Kekäläinen som general manager i över tio år.

Klubbens sportsliga framgångar har varit bleka och det misslyckade tränarvalet har väckt liv i spekulationerna om Kekäläinen nu lever på lånad tid som klubbchef. Inte minst om det framgår att Kekäläinen har varit medveten om händelserna, som ledde till åtgärder först efter att uppgifterna nått medierna.

På måndagskvällen ska John Davidson, Jarmo Kekäläinen och Pascal Vincent hålla en presskonferens.

Diskussion om artikeln