Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Birgitte Sand var ansvarig regulator då Danmark skrotade spelmonopolet och övergick till ett licenssystem – nu har hon några råd till Finland: ”I dag finns inte samma ursäkter som för tio år sedan”

Birgitte Sand deltar i en debatt.
Bildtext Birgitte Sand var generaldirektör på den danska spelmyndigheten mellan 2008 och 2020.
Bild: Marina Gargi

Den 1 januari 2026 ska Veikkaus spelmonopol ersättas av ett licenssystem. Arbetet med reformen har ännu inte börjat och Birgitte Sand, en prisbelönad dansk spelreglerere, varnar för riskerna med en för utdragen process.

”Regeringen reformerar penningspelsystemet i Finland och öppnar det för konkurrens med en licensmodell senast den 1 januari 2026.”

Den skrivningen finns i regeringsprogrammet som nu har hunnit bli tre månader gammalt.

På ett kvartal har ingenting hänt och riksdagsledamoten Sinuhe Wallinheimo (Saml), som i sitt parti har profilerat sig i penningspelspolitiska frågor, ger ett lite otåligt intryck under en stor spelkonferens i Helsingfors.

– Jag snackade med inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) för ett par dagar sedan. Jag frågade vad hon tycker om den här lagreformen och ärligt sagt var hon inte särskilt redo, säger Wallinheimo till publiken.

– I regeringen har vi inte fört några diskussioner om när vi kommer i gång.

Sinuhe Wallinheimo talar i mikrofon.
Bildtext Sinuhe Wallinheimo bidrar med en politisk uppdatering.
Bild: Marina Gargi

Det vimlar av tunga namn på konferensen, bland annat är ledningen från spelbolagen ATG, Svenska Spel, Paf och Veikkaus representerad. En stor del av branschfolket verkar vara överens om att dyrbar tid redan har gått förlorad.

Inrikesministeriet meddelar ändå att arbetet med spelreformen ska dra i gång. Katriina Laitinen är lagstiftningsdirektör vid ministeriets polisavdelning och säger per telefon till Yle Sporten att bollen snart är i rullning.

– Vi bereder ärendet och behöver förmodligen några veckor till. Målet är fortsättningsvis att införa licenssystemet den 1 januari 2026.

– Men som tjänsteman kan jag säga att tidtabellen är oerhört tuff. Det handlar om ett historiskt stort projekt, säger Laitinen.

Birgitte Sand: ”Ett korrekt och förnuftigt beslut”

Danmark slopade sitt spelmonopol för snart tolv år sedan. Då var Birgitte Sand direktör för Spillemyndigheden och ledde jobbet med att skapa licenssystemet som introducerades den 1 januari 2012.

– Det krävdes ett starkt team, noggrann planering, tydliga prioriteringar och mycket kontakt med alla berörda parter, säger Sand till Yle Sporten.

Sand utsågs år 2017 till årets spelreglerare i Europa. Hon jobbade för spelmyndigheten mellan 2008 och 2020 och har efter det varit konsult på båda sidorna, såväl för spelbolag som för statliga aktörer.

Sand tycker att Finland gör helt rätt i att slopa monopolet.

– Utifrån min professionella bakgrund känns det som ett korrekt och förnuftigt beslut. Även om Finland förstås vet bäst själv vad som måste tas i beaktande utifrån finländska förhållanden.

Birgitte Sand lyssnar på när Velipekka Nummikoski talar.
Bildtext Birgitte Sand lyssnar på Veikkaus vice vd Velipekka Nummikoski.
Bild: Marina Gargi

Sand understryker vikten av att komma i gång så fort som möjligt.

– Jag påstår att det är kritiskt att få en reglering på plats. För varje månad och år som den gråa marknaden växer sig starkare lider kunderna.

I Finland har Veikkaus ett fysiskt monopol. Men på nätet spelas bara ungefär hälften av pengarna hos Veikkaus – den andra halvan går till utländska spelbolag som inte lyder under finländsk reglering.

Då det kommer till vadslagning med fasta odds är situationen kritisk. Utifrån färska siffror uppskattas Veikkaus marknadsandel vara nere på nio procent.

Nu finns det flera liberaliserade marknader att titta på, exempelvis Danmark, Nederländerna och Sverige

Birgitte Sand

Efter Danmark har många europeiska länder valt licensvägen. I Sverige infördes licenssystemet den 1 januari 2019, i Nederländerna den 1 oktober 2021.

– Det tog ett antal år för Nederländerna och Sverige som ville ha många detaljer på plats från första början. Men det är en komplicerad avvägning. Det har ett pris att inte komma till skott. Då har man en oreglerad konkurrens, obeskattade intäkter och ett svagare skydd för spelare som väljer oreglerade spel, säger Sand.

– I dag finns inte samma ursäkter som för tio år sedan. Nu finns det flera liberaliserade marknader att titta på, exempelvis Danmark, Nederländerna och Sverige. Vad blev bra, vad blev dåligt – och vad kan fungera för just Finland.

Hon rekommenderar att komma igång snabbt och sedan korrigera eventuella brister.

– Se till att ni har möjligheter och strukturer som gör det möjligt att förändra och anpassa regleringen på ett dynamiskt sätt. Och vänta inte i fem år, utan justera efter hand. Man kan vara ambitiös och skapa ett välfungerande system, även om det inte klarar av samtliga framtida utmaningar.

Både bilar och lagstiftning kräver underhåll

Sand säger att ”succén i Danmark” byggde på en realistisk lagstiftning med ett betydande politiskt stöd, ett starkt administrativt team och en konstruktiv dialog med intressenterna.

– Det handlar inte om att köpa den perfekta bilen. Utan att skaffa en bil som uppfyller de egna behoven, och ha rätt verktyg att reparera den. Bilen kommer aldrig att vara perfekt och den kommer oavsett att behöva underhåll.

Hon ger också några konkreta råd till beslutsfattarna och sina kollegor i branschen.

– Det är viktigt att man kan organisera sig i god tid och att man under processens gång gör många saker parallellt.

– Bygga upp sin spelmyndighet, organisera it-system för regleringen och kommunicera med de viktigaste intressenterna. Det lyckas inte om man först gör en grej klar och sedan förflyttar sig till nästa.

Mikko Alkio talar.
Bildtext Mikko Alkio var en av fyra personer som skrev en rapport under våren.
Bild: Marina Gargi

Finland är nu det sista landet i EU som har ett spelmonopol. Orsaken till att monopolet lever på lånad tid är att Veikkaus blöder marknadsandelar och att ledningen hösten 2022 – mycket överraskande – gick ut med att bolaget vill skrota monopolet.

– Finland exporterar pengar och importerar problem, slår vice vd Velipekka Nummikoski fast då han analyserar nuläget.

Mikko Alkio är jurist. Han satt med som utredare i arbetsgruppen som i våras, på uppdrag av regeringen Marin, presenterade alternativ till spelmonopolet. Syftet var att ge ett underlag till den nya regeringens förhandlingar.

Alkio är inne på samma linje som Sand och Nummikoski.

– Vi borde gå framåt utan dröjsmål. Ingenting har gjorts på 20 år.

– Processen måste vara snabb. Det räcker med att det blir tillräckligt bra, för även det är bättre än nuläget, konstaterar Alkio.

Veikkaus vice vd: Fem stora frågor

Jari Vähänen jobbar som spelkonsult och har en uppfattning om hur tidtabellen kunde se ut.

– Arbetsgruppen behöver förmodligen sex månader och en spelutredning kan vara klar våren 2024. Sedan behövs ett EU-godkännande som kan ta några månader.

– Spellagstiftningen skulle sedan kunna behandlas i riksdagen i slutet av år 2024, säger Vähänen.

Velipekka Nummikoski och Fredrik Wastenson samtalar.
Bildtext Velipekka Nummikoski (vice vd för Veikkaus) och Fredrik Wastenson (vd för Svenska Spel Sport & Casino).
Bild: Marina Gargi

Under det kommande året ska politikerna ta ställning till en rad detaljfrågor i den nya spelregleringen. Nummikoski anser att det finns fem stora frågor som kräver svar.

  1. Spelskattesatsen

  2. Marknadsföringsrestriktionerna

  3. Spelbegränsningarna för kunder

  4. Myndighetstillsynen

  5. Utestängningen av spelbolag som saknar licens

Diskussion om artikeln